Ambasadorka Vranja na jadranskoj rivi



Važne su pesme: Slađana Nedeljković

Važne su pesme: Slađana NedeljkovićPitam se otkud ja…?
Otkud ja u pismu jednog pesnika
Razlivena…
Ne,
Nije me strah da prhnem
Prerušena u vetar
Kao ždral,
U jezeru
Usred pustinje.
I donesem ti život…
Tragovi moji ostaće…
Da li sam prhnula kao ždral…?



Jedan Konkurs Izdavača „Kultura snova“ iz Zagreba, jedna pesma,mnogo pesnika i ja. Javljeno mi je da će moja pesma naći svoje mesto u knjizi „More na dlanu“, javljeno mi je da je promocija zajedničke zbirke u Biogradu na moru i ne samo promocija… Dobila sam zvaničan poziv g-dina Zdravka Odorčića urednika KS (Udruženje za promociju kulture), pesnika, dramskog pisca,organizatora – za učešće na Međunarodnom Festivalu Pjesnika „More na dlanu“ od 31. Maja. Na festival će doći preko 60 pesnika iz celog sveta i regiona, od Makedonije, Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Mađarske…Holandije…

I svi su došli. Okupljeni zbog pesama, u sunčanom Biogradu na moru, uz dobru organizaciju i veliku energiju da se čuju, razgovaraju, razmene iskustva, prijateljstva,  knjige, sakupe dobre utiske, uhvate „more na dlanu“ i naravno predstave svoju pesmu, svoj Grad – ambasadori poezije kao iskre ljudske duše.



Prvog dana Festivala u Zavičajnom Muzeju grada Biograda održana je promocija dve zbirke pesama-Nele Pamuković i Darka Turkovića. U toku večeri u predivnom ambijentu restorana „Karpi-more“ odžano je pesničko veče Enesa Kiševića. Gradonačelnik Biograda Ivan Knezje poželeo dobrodošlicu svima nama.

Na brodu, sledeće večeri upriličeno je predstavljanje svih pesnika. Uz muziku violine, gitare, violončela, studenata muzičke akademije u jednom trenutku čula se i obrada pesme Lela Vranjanka -nisu ni znali da već znaju Vranje na neki način.

Biograd se nalazi na 300km od zagreba. Ono što nisam znala ja, ni ostali pesnici jeste da se tada održava i Manifestacija grada „Biogradski sto“ sa velikim –ogromnim stolom i stolicama na rivi, dok se okolo, tik uz more, predstavljaju proizvodi raznih estetskih, muzičkih i gastronomskih sadržaja sa svih strana regiona.

I začas se nađu duše koje vole Vranje. Emilija Mijatović pesnikinja poreklom iz Vranja, Dubravka Zaharija takođe iz našeg kraja. Podgorica, Banja Luka, Maribor, Pula, Rijeka, Subotica…važne su bile pesme…A čitali su naše stihove i glumci. izvanredno je bilo čuti taj svečani ton. Svi su bili oduševljeni.

„More na dlanu“…more pred nama, svakako je iskustvo – Manifestacija koju ćemo svi pamtiti. Svako na svoj način. Meni će ostati kao zajednička energija ljudi koji žele da pesmama – knjigama daruju dobro u svetu, oko sebe, tu gde su, gde žive. I jako bi dobro bilo da se ta sinergija širi i na neki način dođe i u naš grad.

„Tragovi moji ostaće…“zabeleženi u knjizi a zbirka je ta koja će me uvek podsećati na te divne trenutke provedene uz more i pesnike.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar