Psovanje bez pevanja



Sastanak bez glavnog partnera: sedište SPS, Počele su i prljave igre: Dragan Nikolić

Sastanak , koji su sazvali socijalisti, protekao je bez njegovih glavnih partnera u vlasti, naprednjaka. U međuvremenu, čelnici stranaka častili su se sočnim SMS porukama



 



Sastanak bez glavnog partnera: sedište SPS„Odjebite više“ – napisao je, iz daleka, jedan visoki funkcioner SPS-a svom kolegi po važnosti funkcije iz SNS, komentarišući najnoviji sled događaja u vladajućoj koaliciji u Vranju. I sam ovaj vid korespodencije ukazuje na dubinu razdora u vranjskoj vlasti, i koliko je daleko svako normalno rešenje ovog problema koji je počeo hapšenjem „piromana“ krajem prošle godine, a eskalirao „aferom konjak“ i izborima za savete mesnih zajednica krajem aprila.

KO JE SVE DOŠAO

Ni dugo najavljivani i traženi koalicioni sastanak „na vrhu“ nije otklonio ni jedan od problema nego je, naprotiv, samo produbio postojeću krizu, koja se pre svega svodi na odnose između socijalista i naprednjaka. U pokušaju da preuzme inicijativu u rešavanju krize,  gradonačelnik Vranja Zoran Antić zakazao je za subotu, 25. maj koalicioni sastanak u prostorijama SPS-a.

– Na osnovu usmenih konsultacija sa predsednikom URS Urošem Trajkovićem, i njegovih zahteva, kao i dopisa od strane SNS, od 13. marta i i 7,14, 15. i 20. maja ove godine, kao i usmenog razgovora sa poslanikom SNS Draganom Nikolićem, smatramo da je neophodno održavanje zajedničkog sastanka vladajuće većine u Skupštini grada Vranja, kako bi se u neposrednim razgovorima rešila sva nerazjašnjena pitanja, otklonile određene nedoumice i utanačile dalje smernice delovanja i rada koalicije – kaže se u dopisu SPS koji je potpisao Antić, kao gradonačelnik i šef SPS u Vranju.

Nije prošlo ni pola sata, a u medijima je reagovao i šef naprednjaka, poslanik Dragan Nikolić, kategorički najavljujući da stranka kojoj pripada ni slučajno neće prisustvovati tom skupu.

– Ma kakav sastanak? Ne pada nam na pamet da idemo na neke sastanke sa tamo nekim strankama. O koaliciji možemo da pričamo samo Antić i ja i, ukoliko se mi složimo, koalicija će opstati, u suprotnom nema ništa od koalicije, a na vlasti ostajemo mi – rekao je Nikolić.

Počele su i prljave igre: Dragan NikolićSastanak koalicije zato je čekan sa posebnom pažnjom, a Nikolićeve reči obstinile su se tek u procentima. Naime, SNS se zaista nije pojavila na sastanku, baš kao ni njihovi koalicioni partneri iz Pokreta snaga Srbije (PSS), ali su zato tu bili predstavnici Pokreta socijalista, stranke koja je u parlament ušla sa liste SNS. No, to kao da nije mnogo poremetilo glavne igrače.

– PSS nije bio tu jer su imali neke svoje poslove, inače bi došli – kažu socijalisti.

– PS je bio na skupu jer svi oni rade u Gradskoj upravi, pa misle da moraju da se odazovu kad šef pozove – kažu u SNS.

Bilo kako bilo, bio je sastanak od koga je prisustvo URS od njega načinilo koalicioni skup. Da oni nisu došli, SPS bi ostao poptuno sam sa svojim manjim partnerima. Pa, šta je nateralo URS da ipak, na neki način, da podršku socijalistima u aktuelnom sukobu?

– Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, slično je bilo i u prethodnoj koaliciji. Nikome ne držimo stranu, i to su problemi koje moraju da reše SPS i SNS među sobom. Neka svako radi svoj posao. Mi smo i do sada pokazali čvrstinu i jasne ideje, i tako će biti i nadalje – kaže šef URS Uroš Trajković. 

Ipak, na sastanku se razgovaralo o stanju u koaliciji. Prema rečima genseka socijalista Branimira Stojančića, tom prilikom donete su i neke odluke.

– Prvo, dogovoreno je da se zakaže još jedan sastanak u cilju prevazilaženja problema u koaliciji, i drugo, da se prekine sa praksom dogovaranja o najvažnijim pitanjima u četiri oka, i da se o svemu raspravlja u prisustvu svih članova vladajuće koalicije – kaže Stojančić.

Prema njegovim rečima, SPS je zauzeo čvrst stav da svi lokalni igrači moraju da poštuju činjenicu da je SPS pobedio na lokalnim izborima i da ima 12.000 glasova podrške birača, “više od svih”.

– Svi će to morati da poštuju. Sviđalo se to nekome ili ne, mi imamo najveći broj odbornika, i zbog toga smo najjača stranka koalicije u Vranju – poručuje Stojančić u odsustu gradonačelnika Antića, koji je već treći put u inostranstvu u poslednjih mesec dana.

Sa druge strane, šef naprednjaka Dragan Nikolić kaže da u koaliciji nikakvog problema nema, nego da je gradonačelnik Antić u teškom problemu povodom famozne priče o ruskom konjaku, i da sada svim silama želi da taj problem zatvori, ne libeći se da otvori nove frontove, u cilju skretanja pažnje, i tamo gde ih nema.

– Počele su i prljave igre, pa je tako naš član Šukić ostao bez produženja tromečnog ugovora u Gradskoj upravi jer je osumnjičen da je po gradu lepio “konjak plakate” protiv Antića. Kao da je gradonačelnik vlasnik neke firme, pa prima i otpušta kako se njemu dopada. Tražimo da se naš čovek vrati na posao, i tražimo da se ne izmišjaju problemi kojih nema u Direkciji, nego da se plate redovno prenose ljudima – kaže Dragan Nikolić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar