Rušenje mosta koji ne postoji



Predsednik opštine obećao pomoć

Noseći stubovi moosta koji povezuje sela Bogoševo, Vrbovo i Stubal potpuno  ogoljeni vire iz Morave. Pitanje je dana, kažu meštani, kada će, ako se nastavi sa iskopavanjem peska, ostati bez ikakve potpore na dnu reke



 



Predsednik opštine obećao pomoćDuž korita Južne Morave oko Vladičinog Hana, godinama unazad, manje ili više legalno, vade se pesak i šljunak. Ovog proleća, međutim, zbog toga su više nego ikada ranije, oštećene ili ugrožene bašte, njive, zasadi topole, mostovi i egzistencija ali i bezbednost meštana u mesnim zajednicama Vrbovo i Stubal. To je bio povod za održavanje mirnih protesta gradjana na mostu u Vrbovu pre nekoliko dana.

STRAH I ŠTETA

Noseći stubovi moosta koji povezuje sela Bogoševo, Vrbovo i Stubal potpuno  ogoljeni vire iz Morave. Pitanje je dana, kažu meštani, kada će, ako se nastavi sa iskopavanjem peska, most ostati bez ikakve bazne potpore na dnu reke i pasti. Svakodnevno ga koriste đaci, poljoprivrednici i oni koji se upute u stubalsku ambulantu. O tome su predstavnici ovih sela nebrojeno puta zvanično obaveštavali nadležne državne institucije koje su zadužene za gazdovanje vodama i službe bezbednosti, ali niko do sada nije reagovao.

O svakodnevnom riziku prelaska preko nebezbednog mosta kome su izloženi djaci osmogodišnje škole u Stublu, roditelji ali i direktorka škole obavestili su i prosvetnu inspekciju. To je rezultiralo akcijom čišćenja i uredjenja lokalnog puta, ali problem sa mostom kao da se nikoga ne tiče.

– Izlazili su ovde neki inspektori, uvek se čude, zgranuto nas pitaju kako smemo da prelazimo most, naprave zapisnik i odu. Tako nekoliko puta i ništa  – priča nam sedamdesetogodišnji Svetomir Stojanović.

Njemu i njegovim komšijama i rodjacima, usled potkopavanja tla koje je potpuno izmenilo tok Južne Morave, zauvek su niz vodu otišli hektari obradivog zemljišta, zasadi pod pšenicom, bašte i oko 60 ari pod topolom. Šteta je velika a strah za bezbednost svakog dana sve veći. Ovi ljudi su potpuno bespomoćni. Pričaju da ih dva privatna preduzetnika, koja su u poslednje vreme posebno aktivna na ovom terenu, bukvalno ismevaju. Kada probaju da im se požale ili da im ukažu na opasnost daljeg vadjenja šljunka iz Morave, ovi se bahato pozivaju na dozvole izdate od JP „Srbija vode“.

– Tu prestaje razgovor. Raspitali smo se i znamo da govore istinu. Ostaje nam da se samoorganizujemo na zaštiti imovine. Spremni smo da, ukoliko niko ništa ne preduzme, intenziviramo i omasovimo proteste pa i da na duže blokiramo neku od važnijih saobraćajnica u ovom kraju- kaže predsednik MZ Stubal Nebojša Stevanović. 

Potreba za šljunkom i peskom i sam problem koji iz toga proističe, posebno su vidljivi zbog  izgradnje deonice Koridora 10 na teritoriji hanske opštine. Šljunak privatnici uglavnom voze za potrebe peduzeća koja rade na Koridoru a koja istovremeno najviše i koriste sporni most.

Protestu je prisustvovao i predsednik SO Vladičin Han Miljan Stojanović, koji je okupljenima obećao angažovanje lokalne samouprave da se što pre nešto konkretno preduzme.

– Razgovarao sam sa predstavnicima firmi koje rade na autoputu, pre svega iz Terne, a moraćemo da uključimo i ljude iz „SrbijaVoda“ jer ovaj problem najmanje spada u domen lokalne samouprave. Naša uloga u razgovorima će biti  da štitimo interese naših gradjana u ovom slučaju i njihovu imovinu,  pa smo već izdejstvovali zabranu kretanja kamiona nosivosti preko 3,5 tona jer to dodatno, u postojećim okolnostima, ugrožava ovaj most. Nemamo nameru da na bilo koji način blokiramo ili komplikujemo izgradnju Koridora ili poslovanje privatnika koji legalno vade šljunak, ali imamo nameru da kroz dogovor dodjemo do prihvatljivog rešenja. Tražićemo da jedna od obavezujućih stavki prilikom izdavanja dozvola bude zaštita okolnog zemljišta i objekta od urušavanja – rekao je predsednik Stojanović okupljenima na protestu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar