Osveta ili nešto drugo



Policija sumnja i na izgradnju bez građevinske dozvole, Poslali su poruku: svi koji se učlane u SNS imaće problema: Dejan Stanojević

Policija sumnja da je Stanojević platio 40.000 evra Preduzeću za puteve radove koje ova firma uopšte nije izvela



 



Policija sumnja i na izgradnju bez građevinske dozvolePolicijska uprava (PU) Vranje podnela je novu prijavu protiv ranijeg direktora Direkcije za razvoj i izgradnju grada Dejana Denzija Stanojevića. Optužbe stare – zloupotreba službenog položaja dok je bio direktor; radnja – plaćanje nepostojećih poslova Preduzeću za puteve (PZP). Šteta – direktno oko tri milon dinara.

„Policijski službenici Policijske uprave u Vranju podneli su 24. aprila 2013. godine krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Vranju, protiv  D.S. iz Vranja, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i građenje bez građevinske dozvole – kaže se u kratkom odgovoru policije na pitanja „Vranjskih“ o tom slučaju.

PROJEKTNA DOKUMENTACIJA

Policija smatra da je za dalji tok postupka nadležno Više javno tužilaštvo u Vranju, te da se njima treba obratiti za širu priču. Ali, ni tamo ne ide – Danijela Trajković, portparolka tog Tužilaštva, kaže da je za razgovor na tu temu potrebno zeleno svetlo Toma Zorića iz republičkog Tužilaštva. Kako je i dalje do Soluna sto somuna, „Vranjske“ su ipak odlučile da izvrše nezvaničan uvid u krivičnu prijavu protiv Stanojevića, još jednu u nizu. Ukratko, policija tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Stanojević izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao direktor Direkcije, i „iskorišćavanjem službenog položaja“ pribavio korist vranjskom PZP-u u iznosu od 2.898.035,oo dinara.

– Stanojević je 2006., 2007. i 2008. godine nalagao isplatu celokupnih računa koje je ispostavljao PZP, iako je znao da fakturisana stavka „izrada projektne dokumentacije“ od strane PZP-a nije odrađena, jer ta firma nije ni bila u obavezi da pravi takvu dokumentaciju, nego je to bio posao Direkcije – kaže se u prijavi policije.

Po drugoj stavci, policija sumnjiči Stanojevića za građenje bez građevinske dozvole, jer je angažovao PZP za rad na vranjskim ulicama bez prethodno obezbeđene građevinske dozvole. Obezbeđenje građevinske dozvole za rad na preko 100 vranjskih ulica bila je obaveza Direkcije, a ne PZP-a, kao izvođača radova, i to je precizirano ugovorom.

– Krivičnom prijavom su obuhvaćeni bivši direktor PZP-a (Stojan Filipović, prim. aut.), šefovi gradilišta i nadzorni organi, za krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba ovlašćenja u privredi – kaže se u krivičnoj prijavi koju je policija prosledila Višem tužilaštvu.

No, kako je do lokalnih tužioca nemoguće doći bez putovanja za Beograd, makar virtuelnog, ostaće tajna dokle se došlo sa istragom u ovom slučaju.

Poslali su poruku: svi koji se učlane u SNS imaće problema: Dejan StanojevićSa svoje strane, Dejan Stanojević, naravno, tvrdi da ni na jedan način nije kršio zakon dok je bio direktor, i to objašnjava procedurom koja ga je sprečavala da bilo šta nezakonito radi. Prema njegovim rečima, lokalna Skupština donosi program komunalne izgradnje, koji kasnije u delo sprovodi Građevinska služba u Direkciji, a ne direktor.

TAKOZVANE SITUACIJE

Sve dogovoreno prvo odobrava Upravni odbor, pa Skupština. Priča se onda vraća u Direkciju, gde Građevinska služba priprema konkursnu dokumentaciju, u „koju ulazi sve, pa i projektna dokumentacija“. Posle toga, pravi se Komisija za određenu javnu nabavku, sprovodi se konkurs i započinje posao. Kad krene posao, nadzorni organ prati radove i posle određenog dela odrađenih poslova, finansijskom sektoru Direkcije podnosi tzv. „situacije“, dakle overene dokumente koji pokazuju koliko je do tada odrađeno, i šta to košta.

– Tek se tu uključuje direktor, koji samo odobrava plaćanje prema proračunima stručnih službi. Sve prolazi kroz više ljudi, više slojeva, veoma dug period. Pa valjda bi se neko setio da nešto fali još te godine, ne bi čekali da prođe sedam – osam  – kaže Stanojević.

On lično, iako saobraćajni inžinjer, nema ni licencu za nadzor radova, što je oko 40 godina u Vranju radio Miladin Zlatanović, sada u penziji.

– On je imao moje puno poverenje, kao stručnjak i čovek. Tvrdim, nema tu ni moje, niti odgovornosti drugih stručnjaka iz Direkcije. Prilikom svake izgradnje neophodan je projekt izvedenog stanja, bez koga ne može da se radi, i to je bitnije i od glavnog projekta. Prema zakonu koji je važio od 2003. godine, nije bilo potrebno odobrenje za izgradnju, pa nije bio neophodan ni glavni porjekt. Obeležavanje trase na terenu, izrada dokumentacije za premer i predračun, dnevnik i projekt izvedenog stanja, sve to ima jačinu projekta – objašnjava Stanojević, pozivajući se na Zakon o planiranju i izgradnji koji je važio u vreme u koje su situirana dela koja mu se stavljaju na teret.

I još više – Stanojević se izveštio i u pravnim radnjama, pa se poziva na Zakon o javnim putevima, koji u svom 59. članu kaže da za običnu rekonstrukciju (jedan sloj asfalta samo) nije potrebna građevinska dozvola. Tamo gde se sve raskopava, menja rasveta, voda, struja, tu je neophodna i dozvola, ali je takve radove u Vranju izvodila republika, a ne lokalna Direkcija.

E tu Stanojević dolazi do izvora svih svojih muka – politike. Prema njegovom mišljenju, čim je nedavno iz DSS prešao u SNS, SPS je odmah počeo mutne radnje protiv njega, „Miceta i 400 časnih članova koji su iz DSS-a prešli u SNS“ .

– SPS se tada osetio ugroženim od strane SNS, i onda su preko policije počeli da prete krivičnim prijavama iz ranijeg perioda, za poslove koji su već jednom proveravani. Poslali su poruku: svi koji se učlane u SNS imaće problema. Ali, o tom i takvom pritisku obavešten je i Aleksandar Vučić i ostali bitni državni funkcioneri – kaže Stanojević.

On opominje da se radi o „pokušaju degradacije članova SNS koji neće proći“. I veruje da će prijave protiv njega biti odbačene, „jer nema  ni jednog razloga da tako ne bude“.

– Mislim da SPS najviše boli što sam ih za Savete MZ dobio 34:3, na tri biračka mesta. Eto zašto idu krivične prijave protiv mene – kaže Stanojević.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar