U pozorištu sam bio možda sa školom



Negiranje krivice i odbrana ćutanjem: Anđel, Banjurac, Žaba i Velja, Njihov DNK je pronađen na olucima u Paladijumu: Čuta i Boža, Kantar tvrdi da je slučajno prošao Dušanovom kad je goreo Antićev auto

Prvo ročište na suđenju grupi „vranjskih piromana“ odloženo je prošle srede, a novo je zakazano za 29. maj i predviđeno je da tokom tri dana u vranjskom Osnovnom sudu, pred Većem kojim predsedava sudija Vesna Zlatković, optuženi iznesu odbranu a veštaci obrazlože svoje nalaze. Slobodan Nešić, advokat petorice optuženih objašnjava da je suđenje 8. maja odloženo jer njegovim klijentima sud nije dostavio nalaze veštaka čime im je, kako kaže, uskraćeno pravo na odbranu (vidi okvir):
– Ja sam, i pored toga, tražio da se suđenje održi, ali je sud ipak odložio jer bi se u protivnom stekli zakonski uslovi da optuženi budu pušteni iz pritvora – kaže Nešić.
Osnovno tužilaštvo je 20. marta optužnicu podiglo protiv 13 osumničenih, koji se nalaze u pritvoru nekoliko meseci. To su: Nikola TRAJKOVIĆ zvani Čuta, Božidar Stojanović Karadnik, Miloš Anđelković Anđelko, Velimir Vukoslavović Velja, Miloš Mladenovć Žaba, Miloš Popović Pakman, Miloš Cvetković Banjurac, Sava Stanisavljević  Dejan Nikolić Kantar (svi, osim Čute, uhapšeni 28. decembra prošle godine u velikoj policijskoj akciji; ostali sa spiska uhapšeni kasnije), Srđan Stojilković, Denis Duraković, Martin Milosavljević i Ognjen Stošić. Tužilaštvo ih uglavnom tereti za krivična dela protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti (ima i nekih dela po kršenju javnog reda i mira; vidi okvir Andergraund) iz Krivičnog zakonika – za šta su zaprećene višegodišnje zatvorske kazne.
U tekstu koji sledi prenosimo najzanimljivije delove optužnice protiv trinaestorice optuženih za seriju paljevina u gradu u proteklih nekoliko godina, koju je potisao Zare Dinić, uz konstataciju da je ovaj dokument često jezički konfuzan, pun gramatičkih i pravopisnih grešaka



 



Negiranje krivice i odbrana ćutanjem: Anđel, Banjurac, Žaba i VeljaOPTUŽNICA U 13 TAČAKA: Na početku optužnice od 13 tačaka (koju ne prenosimo hronološki, već redom kojim je to učinilo Tužilaštvo) navedeni su detalji istrage oko paljevine pozorišta 2. jula prošle godine, za šta Tužilaštvo sumnjiči Nikolu Trajkovića i Božidara Stojanovića, iz čega se može zaključiti da je meta zapravo bila diskoteka Paladijum, u bašti Hotela Vranje koja se graniči sa Pozorištem. Posle detaljnog opisa kako su, oko pola četiri ujutru, ušli u hotelsku baštu (preko zida i niz oluk), konstatuje se da je požarom pričinjena materijalna šteta od 41,6 miliona dinara.

– Time su izvršili krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti iz Krivičnog zakonika – poentira Tužilaštvo.

 Tužilaštvo, prema drugoj tački optužnice, ovu dvojicu i Miloša Cvetkovića tereti da su u nići između 7. i 8. novembra 2011, „kao pripadnici organizovane grupe koja ima za cilj vršenje krivičnih dela, sa umišljajem i u stanju uračunljivosti“ (ova konstatacija spominje se u svim tačkama optužnice; p.a.), u ulici Vukovarski kongres broj 3, zapalili teretno vozilo marke mercedes Vranjanca Zorana Stojanovića. Teretnjak je, prema optužnici, zapaljen tako što su okrivljeni na lice mesta došli neregistrovanom „opel mantom“, a da su zatim Stojanović i Cvetković prišli „mercedesu“, polili haubu zapaljivom tečnošću koju su zapalili pa je auto skoro pa potpuno uništen.

Miloš Anđelković Anđelko sumnjiči se u trećoj tački optužnice da je u noći između 12. i 13. novembra prošle godine, zapalio „mercedes E280 CDI“ Slađana Bogatinovića, biznismena iz Vranja, Kragujevačka 24, tako što je „neopaženo prišao navedenom vozilu pakiranom ispred porodične kuće, polio ga benzinom, i upotrebom plamena zapalio zadnji desni pneumatik i karoseriju prednjeg dela vozila (…) nakon čega se udaljio u pravcu Šantićeve ulice i tom prilikom, na oko 100 metara, odbacio plastičnu flašu od dva litara na kojoj je pisalo Bikola “.

Savu Stanisavljevića Tužilaštvo tereti da je 8. oktobra prošle godine, na nagovor Velje Vukoslavovića, učestvovao u paljevini njegove kuće u Južnomoravskoj ulici kako bi ovaj naplatio novac od osiguranja. Prema Tužilaštvu, Vukoslavović je, najpre, „u svoju kuću uneo tri plastična balona, dva sa natpisom AQUA“ i jedan sa natpisom ROSA, u kojima se nalazila zapaljiva tečnost, najverovatnije benzin“. Sava je posle ponoći, tvrdi Tužilaštvo, ušao u kuću, benzinom polio zapaljive stvari u njoj i zapalio ih, zatim obio ulazna vrata u prizemlju, polio tepih benzinom, otvorio prozor i pobacao saksije sa njega. Došlo je do eksplozije kada je pao spoljašnji zid i uništen dobar deo nameštaja i stolarije.

Miloš Popović Pakman je, prema Tužilaštvu, u noći između 29. i 30. juna 2011. zapalio „pasat“ sadašnjeg gradonačelnika Zorana Antića, o čemu su Vranjske već pisale. U optužnici piše da je Pakman polio benzinom vozilo i zapalio ga, posle čega je pobegao vozilom „audi Q7“ u kome ga je čekao Dejan Nikolić Kantar. Kod Popovića je policija tokom pretresa 28. decembra prošle godine pronašla automatsku pušku sa dva okvira i izvesnu količinu municije.

Božidar Stojanović i Denis Duraković terete se da su u noći između 9. i 10. jula 2012. zapalili „porše kajen“ vozilo firme Progresiv koje je koristio Trifun Dokovski. Rukopis poznat – polivanje benzinom i otvoreni plamen.

Cvetković Miloš i Srđan Stojilković su, prema navodima optužnice, u noći između 28. februara i 1. marta 2011. zapalili „fiat doblo“ Nenada Mitića iz Donjeg Žapskog. Auto je zapaljen ispred kuće Mitićevog šuraka, u ulici Bekana Jovanovića 22, pri čemu je Duraković bio izvršilac a Cvetković čuvao stražu.

Njihov DNK je pronađen na olucima u Paladijumu: Čuta i BožaMiloš Cvetković i njegov imenjak Mladenović Žaba, bivši odbornik SNS, sumnjiče se da su u noći između drugog i trećeg marta 2011. u Sutjeskinoj zapalili džip „mercedes“ Vedrana Taškovića, poznatog kikboksera i komandanta vatrogasno-spaslačke jedinice, kada je kao kolateralna šteta izgore i „fijat punto“ Taškovićeve susetkinje. Tužilaštvo tvrdi da su iste noći imenjaci, po istom scenariju, zapalili još jedan džip – „kiu sorento“ Igora Mladenovića, kikboksera i aktuelnog predsednika gradskog Sportskog saveza.

Miloša Mladenovića Tužilaštvo tereti i da je, „zajedno sa više NN lica“, zapalio  „pežo“ Branimira Stojančića, funkcionera SPS i gradskog većnika, 11. novembra 2011. (Ovaj događaj označio je početak sukoba u vladajućoj koaliciji SPS-SNS; p.a.).

Miloša Cvetkovića Tužilaštvo tereti za paljevinu džipa marke „krajsler grand čiroki“ kojim se služio Vranjanac Vuk Marjanović, u Lenjinovoj ispred Alfa banke, u noći između 9. i 10. novembra 2011, ali i „golf 1“ tačno mesec dana ranije, u ulici Oca Justina, Vranjanke Dušanke Jovanović.

Na osnovu svega ovoga, Tužilaštvo predlaže saslušanje svedoka, među kojima su oštećeni, stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, lekari, policijski eksperti, kao i da se pročitaju nalazi, mišljenja i veštačenja stručnjaka iz merodavnih državnih institucija (između ostalih Direkcije policije, Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra, Centra za DNK i genetiku iz Beograda…).

DOKAZI, SIM KARTICE I DNK: Zatim sledi verovatno najzanimljiviji deo optužnice – njeno obrazloženje. Tužilaštvo tvrdi da se na osnovu izveštaja o analizi telefonskog saobraćaja među okrivljenima, dolazi do zaključka da se radi o organizovanoj grupi koja ima za cilj vršenje krivičnih dela, gde se jasno vidi da su optuženi praćeni i prisluškivani. Prema optužnici, Velja Vukoslavović je, u periodu od 1. jula do 31. decembra 2012. sa sedmoricom optuženih ostvario 5.428 kontakata mobilnim telefonom; u istom periodu, Mladenović Žaba je sa ostalima imao 5.447 kontakata, što je „utvrđeno na osnovu izveštaja o analizi telekomunikacionog saobraćaja između okrivljenih, putem telefonskih brojeva korišćenih u tom periodu“, koji su kod osumnjičenih pronađeni prilikom hapšenja. Na osnovu ovog izveštaja (Ku.br.1538/12 od 4. januara 2013.), utvrđene su međusobne komunikacije Dejana Nikolića, koji je u navedenom periodu sa Žabom i Čutom ostvario 650 kontakata. Boža je, sa trojicom okrivljenih (Kantar, Žaba i Anđelko) imao 1.061 telefonski kontakt, Anđelko 2.642, Sava Stanisavljević 4.465.

Tužilaštvo se dalje u optužnici poziva na izveštaje veštaka i eksperata. Pa tako, što se paljevine pozorišta tiče, u obrazloženju optužnice između ostalog piše da je na osnovu materijalnih dokaza, i to DNK veštačenja – nalaz i mišljenje DNK Centra za genetiku – tragovi koji su pronađeni sa gornje strane vertikalnog i skrivenog oluka u letnjoj bašti, pripadaju Nikoli Trajkoviću, dok je „većinski donor na brisu sa gornje ivice horizontalnog oluka krovne konstrukcije u bašti Nikola Stojanović“. Veštačenje je završeno 24. jula 2012.

Što se tiče dela iz druge tačke optužnice (paljevina mercedesa Zorana Stojanovića), Tužilaštvo tvrdi da se u se u vreme paljevine na licu mesta našli Miloš Cvetković i Božidar Stojanović na osnovu izveštaja o merenju pokrivenosti mreža mobilne telefonije, a da su na potezu oko Vukovarske ulice, a na osnovu zaplenjenih SIM kartica, zabeleženi njihovi kontakti.

Kada je u pitanju paljevina automobila Slađana Bogatinovića, Tužilaštvo, na osnovu zapisnika o veštačenju (br. 1465/12 od 20.11.2012.) niškog odseka Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra (koje radi pri MUP-u), tvrdi da je izvršilac dela Miloš Anđelković Anđelko:

„Utvrđuje se na osnovu DNK veštačenja, nalaza i mišljenja DNK Centra za genetiku (laboratorijska oznaka 12.1538 od 25. 12. 2012.) da je donor biološkog materijala brisa koji je uzet sa flaše, koja je bila odbačena u neposrednoj blizini zapaljenog vozila, a u kojoj je bila zapaljiva materija, upravo Anđelković“.

U vezi paljenja kuće Velje Vukoslavovića, u optužnici stoji da su brisevi uzeti sa čepa i ručice balona, na osnovu čega je „utvrđeno da je upravo Vukoslavović donor biološkog materijala na navedenom brisu“:

Kantar tvrdi da je slučajno prošao Dušanovom kad je goreo Antićev auto„Na osnovu mobilnog telefona oduzetog od Save Stanisavljevića, na osnovu izveštaja o merenju pokrivenosti mreža mobilne telefonije za lokaciju Južnomoravska 32 u Vranju“ Tužilaštvo tvrdi da se Sava na toj adresi nalazio u vreme požara, iako je je u odbrani kazao da je tada sa Veljom bio u kafiću na jednoj benzinskoj pumpi.

O paljevini automobila gradonačelnika Zorana Antića već smo naširoko pisali. Tužilaštvo tvrdi da je požar podmetnuo Miloš Popović Pakman a da ga je sa lica mesta odvezao Nikolić Kantar, na osnovu izeštaja sa baznih stanica mobilne telefonije i njihovih SIM kartica.

Slično je i sa paljevinom „porše kajena“ firme Progresiv  i „fijata“ Nenada Mitića– na osnovu telefonskih listinga i izveštaja sa baznih stanica, utvrđeno je da su se Denis Duraković i Božidar Stojanović, odnosno Miloš Cvetković i Srđan Stojilković u vreme požara nalazili u blizini lica mesta.

Kada je u pitanju paljenje vozila dvojice kik-boksera, Taškovića i Mladenovića, osim telefonskih listinga, izveštaja i oduzetih SIM kartica na osnovu kojih Tužilaštvo tvrdi da su njihove džipove zapalili Miloš Žaba Mladenović i Miloš Cvetković (utvrđena njihova međusobna komunikacija u vreme požara), u optužnici stoji da je, po ovom slučaju, Mladenović bio podvrgnut „dobrovoljnom poligrafskom ispitivanju“:

„Mladenović je na testu imao reakciju laganja na svim relevantnim pitanjima“ – tvrdi tužilac.

Međutim, on dodaje i da je „pribavljen i CD video zapis“ sa bezbednosnih kamera jedne privatne firme u blizini gde je izgoreo auto Igora Mladenovića, „gde se uočavaju preduzete radnje od strane okrivljenih“.

Slično je i sa plajevinom kola Vuka Marjanovića, za šta je optužen Miloš Cvetković, gde se Tužilaštvo poziva na izveštaje sa baznih stanica i snimke kamera Alfa banke.

Paljevina koja je, čini se, najviše uzburkala javnost i prekinula SPS-SNS idilu svakako je ona u kojoj je izgoreo „pežo 206“ Branimira Stojančića:

„ Da je ovo delo izvršio upravo Miloš Mladenović utvrđuje se na osnovu materijalnih dokaza, i to jedne šibice koja je pronađena na licu mesta prilikom paljevine (…) Na osnovu veštačenja br 6317/12 Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra od 29.11.2012, i na osnovu datog mišljenja da DNK profil Miloša Mladenovića u potpunosti se poklapa sa DNK profilom dobijenim iz spornog biološkog traga sa kutije šibica“.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar