Omladinski cirkus



Generacija koju treba sačuvati: petlići FK Dinamo, Pred raspadom: omladinci Dinama, Osućujem: Srđan Milošević, Iskustvo: Dragan Stojanović Firga

Omladinci Dinama gostovali su u Nišu ekipi Vrežine i izgubili sa 8:0



 



Generacija koju treba sačuvati: petlići FK DinamoNakon ostavke trenera omladinaca Dinama, iskusnog Slobodana Zdravkovića Makija, jedna od talentovanijih generacija ostala je bez trenera, pa je na na klupi sedeo trener golmana prvog tima Dragan Pavlović Bosanac.

Zbog obaveza u prvom timu, pristupilo se postavljenju novog trenera, pa je tim menadžer Zvonko Djorđević, u konsulataciji sa čelnim ljudima kluba, odlučio da na omladinsku klupu sedne Bratislav Čukić, sportski novinar.

Čukić je, prema našim saznanjima, završio fakultet za fizičku kulturu, a dimpomski rad mu je bio iz atletike, što bi trebalo da u budućnosti bude njegova specijalnost. Cenjen je i zbog izuzetnih  moralnih i ljudskih osobina.

Pred raspadom: omladinci Dinama– Pošto je vranjski zet, odlučio je da se preseli u Vranje gde je kratko vreme radio kao sportski novinar u “Novoj Slobodnoj reči”, do njenog gašenja. U Dinamo je uveden na “mala” vrata kao kondicioni trener za mlađe kategorije, a potom i za trenera omladinaca – kaže naš izvor blizak upravi Dinama.

Čukić je svestan da ne može da bude trener omladinaca Dinama, nema nikavu potrebnu diplomu, a ni iskustvo jer nikad nije radio u fudbalu.

– Poenta je da on nije doveden da bude trener, već da mu se preko Dinama omogući prohodnost i nađe odgovarjuće zaposlenje u struci. Bilo je komično gledati i slušati kada je pitao šta da radi sa omladincima pošto nije iz fudbala, a odgovorni su mu rekli: “Samo sedi na klupi i ćuti. Momci će sami da igraju, znaju, oni, sami to” – kaže sagovornik iz Dinama.

MILOŠEVIĆ PODNEO OSTAVKU
Osućujem: Srđan MiloševićSrđan Milošević, član Gradskog veća za komunalnu delatnost, infrastrukturu i saobraćaj, dao je neopozivu ostavku na funkciju potpresednika FK Dinamo zaduženog za mlađe kategorije.
– Ostavku sam rešio da podnesem još kad je smenjen kooordinator mlađih selekcija Srđan Paunović Laza. Niko me nije konsultovao o njegovom smenjivanju niti o dovođenju Zvonka Djorđevića, tim menadžera, koji učestvuje u organitzaciji rada sa mlađim selekcijama. Nisu su me pozvali na UO, niti našli za shodno da me nazovu telefonom. Sve se radi iza zatvorenih vrata, a ja kao jedini član SNS u UO, ne želim da učestvujem u zakulisanim radnjama. Dovođenje novih trenera u klubu je ili iznuđen potez ili potez fudbalskih diletanata. To me vređa i zato ne želim da budem u takvom društvu. Kada sam došao za potpresednika zaduženog za mlađe kategorije, obećao sam kao prvo transparentnost u radu, a to je izostalo – kaže Milošević.
– Ugled kluba je srozan, stadion je suspendovan zbog incidenata, predstavnici vlasti u UO atakuju na sudije, na funkcionere RIS i FSS. Osuđujem takvo ponašanje jer direktno narušava ugled grada – navodi Milošević.

Takva politika dovela je do rasula u redovima omladinaca. Mnogi su odustali od treniranja i igranja, a pojedicima roditelji ne dozvoljavju da odlaze na stadion.

Iskustvo: Dragan Stojanović Firga– Takva politika je dovela da se Dinamo bruka i da se svi na jugoistoku fudbalske Srbije pitaju: šta se to dešava sa nekada uglednim klubom? Za vikend su omladinci gostovali u Nišu ekipi Vrežine i izgubili sa 8:0. Nije poenta u tako visokom porazu, mada je to prava sramota, već u tome što je u Niš jedva otišlo 11 igrača, bez ijednog rezervnog fudabalera – kaže naš sagovornik.

Uprava FK Dinamo, na predlog tim mendžera Zvonka Djorđevića, odlučila je da svi polaznici škole fudbala u Dinamu, koji su rođeni 2000. godine i mlađi, plaćaju mesečnu članarinu od 1.000 dinara.

– To je dovelo do napuštanja treninga velikog broja dece iz kluba, jer većina njih je siromašna, roditelji ne rade i jedva preživljavaju. Grehota je to prema deci jer Dinamo je gradski klub a ne privatni – kaže jedan od zaposlenih u FK Dinamo.

CENOVNIK ILI ČLANARINE
Za 1996. godište – 600 dinara
Za 1997. godište – 700 dinara
Za 1998. godište – 800 dinara
Za 1999. godište – 900 dinara
Za 2000. godište i mlađe – 1.000 dinara

Žalosno je što se to radi, Djorđević se, prema rečima našeg sagovornika, pravda time što se članarina plaća u svim klubovima po Srbiji, onim bolje organizovanim jer je to jedini uslov da mlađe kategorijwe funcionišu i opstanu.

– Djorđević zaboravlja da je ovo jug Srbije i da je Vranje trenutno jedan od najsiromašnijih gradova u celoj Srbiji. Drugo, zaboravlja da po zakonu ne sme da se naplaćuje članarina u klubovima koji se finasiraju parama poreskih obveznika Vranja– ističe sagovornik.

Pogubna politika koju sprovede čelni ljudi Dinama uz pomoć tim menadžera iz Beograda dovela je do osipanja igrača, posebno u petlićima.

– Nemoralno je naplaćaivati članarinu kada petlići na terenu, koji je danima neokošen, ne mogu da treniraju. Ovo je velika bruka i sramota za grad! Zbog visoke trave petlići Dinama igraju protiv vršnjaka iz OFK Vranje umesto na Gradskom na stadionu Jumko. Takođe i kadeti. Sledeće, i kada se teren okosi, a moraće jer će se pojaviti zmije kao pre par godina, ono, tek, treba,  videti. One rupe, jaruge, onu utrinu na kojoj deca mogu da dožive razne trajne  povrede zbog toga što nikom ne pada na pamet da se teren makar za početak prska vodom i izvalja, kad već u zmskom periodu nije semenski obnovljena trava – navodi sagovornik.

On tvrdi da su bez članarine treneri Dragan Kostić Ćufta, Joca Ristić i Nikola Ilić su uspeli da okupe oko 200 dečaka. Kostić, iskusan trener i legenda kluba dao je ostavku razočaran onim što se radi u klubu. Nakon toga, zbog pogoršanja zdravlja ostavku je dao i Joca Ristić. Trenutno, u  najmlađoj genreraciji petlića koju je vodio Ristić, u kojoj je bilo 78 dečaka polaznika, nešto je više od 30.

Pored Nikole Ilića, za trenera je postavljen Dragan Stojanović Firga, bivši igrač Dinama i Radničkog iz Niša, a trenutno tener FK Pavlovac. Stojanović se vraća u Dinamo, nakon višegodišnje pauze. Poznat je trener stvaralac i iz njegove škole proizašli su vrsni fudableri, poput Miloša Stojanovića, Darka Stojanoviaća, Saše Stojanovića, Ace Jovanovića, Dalibora Mladenovića i drugih. 

PIONIRI DINAMA NAJBOLjI U KLUBU
Pioniri Dinama, koje su selektirali kroz petliće Dragan Kostić Ćufta, Joca Ilić i Nikola Ilić, a potom ih preuzeo Zoran Stanojković Peca, trenutno pružaju maksimum kod trenera Marka Jovanovića i pokazuju da je najzad stasala jedna talentovana generacija.
Oni su u nedlju savladali vršnjake iz OFK Vranja, rezulatom 5:0. Strelci su bili: Vasilije Spasić, Marko Hristić (2) i Miljan Stajić (2).
Utakmica kadeta i Dinama i OFK Vranja završen aje nerešeno 1:1.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar