Oda radosti u Jelašnici



Dobrodošlica za Dežera, Ambasador EU rekao da je Surdulica već deo Evropa

Hvala vašem orkestru na ovom lepom dočeku. Nadam se da ću uskoro moći da vas pozdravim u Briselu – obraća se trubačima šef  Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, a predsednik opštine Novica Tončev šefu orkestra daje podršku tako što mu na trubu stavlja novčanicu od 100 evra



 



Dobrodošlica za DežeraJelašnica, utorak, 14. maj 2013. godine. S obe strane puta na desetine automobila. U centru sela oko dve stotine Roma. Cveće, pogača, radost na licima meštana. Zvuk trube razleže se pitomom dolinom istoimene reke. Centralni deo programa počinje razvučenim tonovima romske himne. A onda, zamislite, u sred Jelašnice, „Oda radosti“ – himna Evropske unije.

-Hvala vašem orkestru na ovom lepom dočeku. Nadam se da ću uskoro moći da vas pozdravim u Briselu – obraća se trubačima šef  Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, a predsednik opštine Novica Tončev šefu orkestra daje podršku tako što mu na trubu stavlja novčanicu od 100 evra.

EU PROGRES

Prisutni su sve ovo propratili burnim aplauzima. Zato će Romi surduličkog sela Jelašnica, ali i francuski diplomata, Dežer, dugo pamtiti taj dan. A razlog za okupljanje Roma i veliku svečanost u selu su radovi na izgradnji vodovoda u njihovom selu.

-Evropska unija i Vlada Švajcarske, posredstvom Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES, ovde ulažu oko 300.000 evra. Tim sredstvima gradi se cevovod dug oko 4.000 metara i rezervoar zapremine 480 kubnih metara vode. Inače, u selu je već izgrađena razvodna mreža na koju je priključeno svih 350 domaćinstava – saopštava Tončev prisutnima.

On dodaje da je izgradnja vodovoda u Jelašnici, još jedan u  nizu projekata koje je opština Surdulica realizovala sa Evropskom unijom. Zahvaljujući opštinskoj Kancelariji za ekonomski razvoj, koja je kadovski osposobljena za pisanje projekata, sa iskusnim timovima za njihovu implementaciju, Surdulica je do sada realizovala više projekata ukupne vrednosti od oko dva miliona evra. Objasnio je i kako?

-Mi u lokalnoj samoupravi smo, još pre pet godina, prepoznali naš interes da budemo prisutniji i angažovaniji kada su u pitanju sredstava evropskih fondova. Sve ovo vreme u lokalnoj samoupravi neprestano radimo na kadrovskom jačanju službe zadužene za te fondove, kako bi svaki novi konkurs dočekali što spremniji.

Zahvaljujući takvoj orjentaciji, kaže Tončev, izgrađeno je nekoliko putnih pravaca, otvorena sportska balon sala, uspešno okončano nekoliko socijalnih i edukativnih projekata, projekata vladavine prava, transparentnosti, turizma. Sve to ovoj opštini stvara klimu da se sa još većim intenzitetom nastavi saradnja sa Evropskom unijom i njenim fondovima.

Ambasador EU rekao da je Surdulica već deo EvropaAmbasador Dežer je najpre izrazio zadovoljstvo što vidi tako srećne ljude u jednom selu i jednoj opštini čije rukovodstvo zna šta hoće.

-Ovo naravno nije naš jedini projekt u Surdulici. Ja želim ovde da pohvalim vašeg predsednika opštine i njegov projektni tim. Znam da rade jako dobro, da trenutno završavaju čak deset projekata. Svi oni su veoma dinamični i preduzumljivi i zato sa njima radimo veoma uspešno – rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Dežer je potom, obraćajući se Romima, rekao da danas nema života bez vode i saopštio podatak da na planeti čak 2,4 milijarde ljudi nema pristup tekućoj vodi. Utoliko je, kako je rekao, značajno to što je njegov tim prepoznao vodu kao osnovnu potrebu meštana Jelašnice i što će uskoro taj njihov problem biti za uvek rešen.

-Želim na kraju da izrazim svoju nadu da ćemo uskoro početi pregovore za ulazak Srbije u EU. To znači da ćete i vi biti uskoro deo Evropske Unije, čemu se ja iskreno radujem i na čemu vam čestitam – rekao je ambasador Dežer.

Na Dežera i prisutne jak utisak je ostavilo obraćanje Nenada Tairovića, potpredsednika Nacionalnog saveta Roma i predsednika Saveza društva Rom Pčinjsko-jablčaničkog okruga. Ovaj diplomirani pravnik se predstavnicima Delegacije Evropske unije obratio u ime Roma Republike Srbije.

-Sve što radite za, ima za cilj da mi Romi ne tražimo azil i utočište u zemljama Evropske unije. Mi smo se rodili u Srbiji, naša država je Srbija, naša zemlja je Srbija. Mi želimo ovde da ostanemo. Ali, bez ovakve vaše pomoći, naše društvo nije u mogućnosti da da nam više pomogne – rekao je Tairović, posle čega su ambasadoru Dežeru i Gremu Tindalu, menadžeru Programa evropskog partnerstva sa opštinama uručene zlatne povelje Saveza Roma, za njihov doprinos ovoj zajednici.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar