Naprednjaci od socijalista traže izvinjenje



Poštovani koalicioni partneri, od vas tražimo da u roku od tri dana vratite odbornički mandat koji nam je ukrao odbornik B. Pešić, da se izjasnite o sadržaju poruke koju je gradonačelnik poslao na dan izbora za MZ, u kojoj smo označeni kao „ološ, otpad, zlo, šljam i kriminalci“. Socijalisti, međutim, ćute



 



Koaliciona previranja u lokalnoj vlasti u Vranju dostižu vrhunac, a ulje na vatru dolilo je pismo naprednjaka upućeno prošle nedelje socijalistima i njihovim „unutrašnjim partnerima“ iz JS, PUP i SDPS. Vranjski odbor SNS, sa predsednikom Dejanom Tričkovićem kao potpisnikom, traži od SPS izjašnjenje, pa i izvinjenje, povodom nedavnih dešavanja prilikom izbora za savete mesnih zajednica.

– Poštovani koalicioni partneri, od vas tražimo da u roku od tri dana vratite odbornički mandat koji nam je ukrao odbornik B. Pešić, da se izjasnite o sadržaju poruke koju je gradonačelnik poslao na dan izbora za MZ, u kojoj smo označeni kao „ološ, otpad, zlo, šljam i kriminalci“. Ukoliko kao odbor SPS-a ne podržavate ovakve stavove, tražimo od vas pismeno izvinjenje – stoji, između ostalog, u pismu SNS-a SPS-u.

ISPARENjA OD KONjAKA

Istovremeno, SNS je koalicionim partnerima socijalista poslao istovetno pismo, u kome ih obaveštavaju o prepisci sa SPS.

– Molim vas da nas pismeno obavestite da li ili ne podržavate uvredljive poruke gradonačelnika koje je izrekao na naš račun na izborima za MZ – potpisuje Tričković.

Pisma su upućena 7. maja ove godine, ali na njih SNS nije dobio nikakav odgovor.

– Ne, nema odgovora. Pokušavamo sve ne bi li normalizovali komunikaciju u koaliciji, ali ona ovih dana nije odgovarajuća. Videćemo kako dalje, ali, jednostavno, odnosi se moraju normalizovati – kaže Dejan Tričković, predsednik Gradskog odbora SNS.

I tako, sve je tamo gde je na početku i bilo. SNS je izuzetno nezadovoljan dešavanjima oko izbora za MZ (vidi okvir), a socijalisti se ponašaju kao da se ništa ne dešava. Tu je i već slavna „afera konjak“, koja naprednjacima daje vetar u leđa, a SPS nervira do maskimuma. Najnovije pismo, potpuno neuobičajen način komunikacije između stranaka koje bi morale da gaje partnerski odnos, samo je dolilo ulje na vatru. Sve je u pitanju, a naročito sam položaj gradonačelnika. Naprednjaci direktno ciljaju to mesto, i učiniće sve ne bi li ga osvojili. Nezvanično, njihova poslednja ponuda socijalistima glasi – zadržite mesto, ali menjajte čoveka. U tom smislu, u toku je akcija prodora jedne stranke u drugu, sa pokušajem mešetarenja unutar odbora protivnika. U tom smislu, optužbe naprednjaka da gradonačelnik Zoran Antić pismo te stranke nije ni prosledio svom odboru, te da se o njemu ne samo nije raspravljalo, nego se i ništa ne zna, imaju posebnu težinu. No, Antić je trenutno na studijskom putovanju po Norveškoj, što je validan dokaz da se ne plaši aktuelnog lokalnog razvoja, moguće na svoju štetu.

– Svi koalicioni partneri čvrsto stoje iza mene. Ne vidim da smo bilo gde pominjali ni SNS, ni bilo koju drugu stranku. Ako imaju probleme oko mandata, neka ih rešavaju sa svojim bivšim članom, a ne sa nama. U stranci mi nemamo nikakav problem, što možda nije slučaj kod njih – kaže Antić.

On pokušava da pomirljivo nastupi, mada mu očigledno nije do pomirljivosti – kao, razgovaraćemo, videćemo, ništa se neće i ne može menjati. Ono, njegova situacija prilično je jasna – okreni, obrni, njegovim protivnicima potrebna su 33 glasa u Skupštini za smenu. Te nove većine nema, i zato Skupština nije ni raspravljala, a neće verovatno ni raspravljati o Antiću.

– Spreman sam da lično postavim pitanje mog poverenja pred Skupštinu. Pa da se vidi da li neko ima zamerke na moj rad, i na ono što sam uradio. Nema govora o smeni, jer je za to potrebna neka nova većina – tvrdi Antić.

I opet – sporan je on, njegovo „iskustvo, veština i znanje“, i ništa drugo.

Lepo, samo što naprednjaci, njegovi koalicioni partneri, ne da ne misle slično, nego su sve snage uperili protiv Antića lično, pa i prema njegovoj stranci, gde bi, među nezadovoljnicima, možda mogli naći i istomišljenike.

Sa svoje strane Dragan Nikolić, prvi čovek SNS, u javnim istupima deluje mirno, i tvrdi da stranka samo želi da „od koalicionih partnera sazna da li će legalizovati krađu odbornika i rečnik kojim se gradonačelnik služio na izborima“.

– Želimo da prestane fabrikovanje sukoba i destabilizacija koalicije, jer realno nema ni jednog jedinog razloga za tako nešto. Ovde se pokušava da se lični problem gradonačelnika posle pisanja „Kurira“ o aferi konjak pretvori u koalicioni problem. Ko ima problem sa „Kurirom“ neka ga rešava sa „Kurirom“, a ne sa nama – jasan je Nikolić.

On dodaje da krađa odbornika nije način da se sa nekim bude u koaliciji, ali da veruje da u odboru SPS-a postoji spemnost da se takvom ponašanju stane na put.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar