Evropa i u Vranju



U okviru kampanje „Evropa, to si ti“, koju sprovode Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i EU Progres, u pet gradova južne, jugoistočne i jugozapadne Srbije, organizovane su ulične akcije na kojima se promoviše najbolja praksa i projekti koje je podržala EU, a učesnici akcija imaju priliku da putem društvenih mreža upute poruku o značaju evropskih vrednosti u Srbiji. Cilj organizatora je i da sa građanima razmene iskustva, nade i strahove o procesu pridruživanja. Akcija koja je trebalo da se održi na ulicama Vranja ovog ponedeljka odložena je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, a organizatori su akciju predstavili u maloj sali Skupštine Vranje.



Šta ukratko proces integracije i pridruživanja znači za lokalno stanovništvo?

– Integracija između ostalog podrazumeva i prenošenje evropskih pravnih standarda koji poboljšavaju kvalitet života građana, kao što je na primer zakon o zaštiti potrošača koji rešava ekonomska i bezbednosna pitanja. Tu je i omogućavanje pristupa fondovima za razvoj malih i srednjih preduzeća i povećavanja kvaliteta života radnika.



Koliko je Srbija daleko od tih standarda?

– Nije uopšte daleko, problem je u slaboj primeni već postojećih zakona koji su jako dobri.

Koji je najveći problem kada su u pitanju EU integracije na lokalu?

– To je nedovoljna obučenost i stručna kvalifikacija administrativnih radnika za pisanje projekata i implementaciju određenih rešenja, infrastruktura itd. Sada se uveliko na tome radi. Veliki problem je i sve pristunija migracija, pa kvalitetni i sposobni kadrovi  često odlaze u veće sredine. Rešenje je u boljem razumevanju i primeni pravila.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar