IMUNIZACIJA ŠTITI DECU OD NAJOPASNIJIH BOLESTI



Vakcinacijom se na najbrži i najjeftiniji način mogu kontrolisati, odstraniti i na kraju iskoreniti mnoge zarazne bolesti i zato ona predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti. Nedelja imunizacije u evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) obeležava se u cilju povećanja obuhvata imunizacijom i zaštite svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

U Domu zdravlja Vranje Služba  Dečijeg  dispanzera  godinama vrši obaveznu i dobrovoljnu (vakcine koje nisu obavezne) vakcinaciju dece predškolskog i školskog uzrasta sa velikim uspehom, što se svake godine manifestuje visokim odzivom dece i visokim procentom sprovedene i poptuno vakcinisane dece.



 U Domu zdravlja Vranje je u 2012 godini potpuno vakcinisano  7.123  dece predškolskog i školskog uzrasta, što je od ukupnog planiranog  broja dece koja podležu obaveznoj vakcinaciji  oko 95 odsto uspešnosti vakcinacije.

Vakcinacija je postupak unošenja delova virusnih ili bakterijskih uzročnika bolesti u organizam, pri čemu namerno izazivamo reakciju imunološkog sastava i stvaranje antitela na te uzročnike. Stvara se zaštita od ponovnog susreta s uzročnicima i sprečava oboljevanja od nekih teških bolesti.Vakcina se unosi putem injekcije u mišić ili kao rastvor na usta-oralno(dečija paraliza). Nakon nekoliko nedelja stvorena je prva linija odbrane.Neke vakcine je potrebno dati samo jednom. Druge vakcine moraju da se daju više puta u toku prve godine, a za neke je potrebna ponovna vakcinacija (revakcinacija) koja će se vršiti do navršenih 18. godina. Bitno je da dete prođe ceo proces imunizacije. U protivnom, već primljene vakcine mogu ostati bez dejstva.



Vakcinacija  dece je regulisana posebnim propisima o zdravstvenoj zaštiti, koji su različiti u pojedinim zemljama. Tako u Republici Srbiji postoje obvezne vakcine koje svako dete mora dobiti tokom detinjstva i školskog doba, što je važno, ne samo kao individualna zaštita, već i kao zaštita čitave populacije od nekih zaraznih bolesti. Prema trenutno važećem propisu u Republici Srbiji,u obavezne vakcinacije spada vakcinacija protiv 10 bolesti i to tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize,morbila,rubeole i parotitisa, te hepatitisa B i hemofilusa influence tip B (izazivac smrtonosnog meningitisa). Neke od  ovih bolesti mogu biti smrtonosne. Za sve vakcine troškove snosi zdravstveno osiguranje. Po najnovijem pravilniku o imunizaciji koji je izmenjen i dopunjen u odnosu na prethodni i koji je donela Ministarka zdravlja 14.02.2013.,a koji ce početi da se primenjuje od 31.07.2013.  i to na teret zdravstvenog osiguranja idu nove kombinovane – petovalentne vakcine „Pentahim” ili “Infanrih” sa JEDNIM ubodom deteta u mišić, koja uključuje, osim difterije i tetanusa, i nećelijsku komponentu vakcine protiv velikog kašlja,te neaktivirani oblik vakcine protiv dječje paralize i vakcinu protiv Hemofilusa influence tip B.

Osim spomenutih, postoje i vakcine protiv vodenih boginja (varicella), influence (grip), krpeljnog meningoencefalitisa, hepatitisa A,i meningokoka,ali ove vakcine se preporučuju samo u posebnim slučajevima i nisu obavezne po usvojenom kalendaru imunizacije u Republici Srbiji.

Jedan od glavnih razloga što roditelji ne dovode decu na vakcinisanje jeste to što dete ima temperaturu, kašlje, prehladjeno je, ima proliv ili neku lakšu bolest na dan kada treba da bude imunizovano.Vakcinacija je rutinski i bezopasan zahvat koji uglavnom prolazi skoro neprimetno i bez posledica. Tek poneko dete nakon vakcinacije može imati blage simptome slične onima u pravoj bolesti. Oni su većinom bezopasni i vrlo kratkotrajni (npr. nešto mekša stolica nakon vakcine protiv poliomijelitisa, osip nakon vakcine protiv morbila i rubeole,blaga subfebrilna temperatura  i dr). Danas se zna da je bezbedno imunizovati dete koje pati od lakše bolesti ili pothranjenosti.

Deca koja imaju jače znakove AKUTNE bolesti, naročito organa za disanje, obavezno se moraju javiti na pregled kod svog dečjeg lekara, ta deca se NE SMEJU vakcinisati,i uglavnom se vakcinacija odlaže za 7-10 dana.

SVAKA ŽENA U REPRODUKTIVNOM DOBU TREBA DA BUDE VAKCINISANA PROTIV TETANUSA
Svaka žena u drugom stanju treba da proveri da li je imunizovana protiv tetanusa.  Ako nije, prvu dozu vakcine protiv tetanusa joj treba datičim zatrudni. Drugu dozu treba dati četiri nedelje posle prve, a svakako pre poslednje dve nedelje trudnoće. Treću dozu treba dati šest do dvanaest meseci posle druge doze ili tokom naredne trudnoće. Ako je devojka il ižena vakcinisana pet puta protiv tetanusa, zaštićena je od ove bolesti tokom celog plodnog period aživota. Sva deca koju bude rodila biće takodje zaštićena tokom prvih nedelja života.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar