Šansa za nezaposlene i poslodavce



Neće biti nameštaljki

Pre nekoliko dana smo imali sastanak sa svim privatnim preduzetnicima sa teritorije naše opštine, privrednim Savetom i predstavnicima lokalne samouprave koji će raditi na ovom projektu. Ispostavilo se da je interesovanje veće nego što smo očekivali



 



Neće biti nameštaljkiPodatak da je Skupština opštine jednoglasno usvojila Akcioni plan zapošljavanja koji će u okviru zajedničkog programa realizovati sa Nacionalnom službom zapošljavanja (NSZ), dobra je vest za 3.927 nezaposlenih na evidenciji ove službe u Hanu.

VRANjSKE: Šta je u osnovi Akcionog plana za zapošljavanje i ko će opštini pomoći u njegovoj realizaciji?

ALEKSIĆ: Oko ovog plana smo okupljeni svi, i vlast i opozicija. U budžetu za ovu godinu smo opredelili 20 miliona dinara za ove potrebe i svojim programom konkurisali kod  Ministarstva za rad i zapošljavanje i NSZ. Dobra vest je da je ovaj naš plan prihvaćen, a u tu svrhu smo od ovih državnih institucija dobili još 30 miliona dinara.

JAVNI RADOVI

Koje su to mere i ko će biti obuhvaćen njima?

– Prva mera za koju je namenjeno 22,5 miliona dinara odnosi se na poslodavce. Druga mera je popularno samozapošljavanje. Tu smo zajedno sa državom odvojili 12 miliona dinara a sredstva će biti usmerena ka pojedincima sa evidencije nezaposlenih, koji bi da otvore svoje radnje ili mala preduzeća. Treća mera je stručna praksa i okviru nje ćemo, zajedno sa NSZ, sredstvima u iznosu od 10 miliona dinara obuhvatiti od 60 do 80 ljudi sa višom ili visokom stručnom spremom. Oni će dobiti priliku da steknu praksu kroz stručno usavršavanje u nekom od naših preduzeća. Četvrta mera su javni radovi na kojima će u periodu od oko tri meseca biti angažovano 50 nezaposlenih. Uslov svih uslova je da se svi oni nalaze na hanskoj evidenciji nezaposlenih, a poslodavci koji će konkurisati za sredstva u okviru ovih mera moraju imati sedište u Vladičinom Hanu.

Kada će konkurs biti raspisan i kakva su vam očekivanja?

– Ako znamo da je stopa nezaposlenosti u prošloj godini bila 54, odsto, realno je očekivati da ove mere dovedu do smanjenja broja nezaposlenih,  a da poslodavci uz pomoć države dobiju kvalitetnu i stručnu radnu snagu. Konkurs ćemo zajedno sa NSZ raspisati u narednih mesec dana, a nadam se da ćemo posle šest meseci moći da kažemo da je ovo dobar posao za našu siromašnu opštinu.

Sećamo se aktuelne priče od prošle godine kada su u nekim javnim preduzećima, ustanovama ili kod privatnih poslodavaca primani pripravnici, bez da su u tim firmama imali stručne mentore a bilo je i slučajeva da delatnost nije imala nikakve veze sa stručnom spremom zaposlenih. Može li da se to ponovi?

– Ne! Baš iz tog razloga ćemo se truditi da nezaposleni stručnu praksu obavljaju kod privatnih poslodavaca, koji mogu da im obezbede adekvatnog mentora kako bi prvi imali priliku da steknu kvalitetnu obuku i radno iskustvo, a da pritom poslodavci možda na duže staze dobiju dobrog i stručnog radnika.

Kako na to reaguju privatnici, ima li interesovanja kod njih?

– Pre nekoliko dana smo imali sastanak sa svim privatnim preduzetnicima sa teritorije naše opštine, privrednim Savetom i predstavnicima lokalne samouprave koji će raditi na ovom projektu. Ispostavilo se da je interesovanje veće nego što smo očekivali. Znamo da poslednjih godina, u okolnostima krize, nikome nije lako. Mnogim malim firmama potrebni su stručnjaci, ali prosto nemaju novca da ih plate. Ovo je idealna prilika da od opštine i države budu rasterećeni u tom pogledu neko vreme, taman dok ti mladi i stručni ljudi, stičući praksu i rutinu u radu, ne počnu da doprinose unapredjenju poslovanja preduzeća i boljoj zaradi.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar