Brušenje dragulja



Ministarka obećala pomoć države: Zorana Mihajlović u Surdulici

Upravo su otpadne vode prioritet za razvoj eko turizma i polazište svih daljih aktivnosti ovog jedinstvenog, dugoročnog i skupocenog projekta, koji će prerasti u osnovicu ekonomskog razvoja opštine. Ceo projekt koštaće oko 24, a izgradnja kanalizacionog prstena osam miliona evra



 



Ministarka obećala pomoć države: Zorana Mihajlović u SurduliciPriče o Vlasini kao budućem centru srpskog eko turizma nisu više bez osnova. Prošle srede promovisan je Projekat ekoturizma i zaštite životne sredine Vlasinskog jezera. Tom prilikom je saopšteno da su kompnija Coca-Cola i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obezbedili 231.000 dolara za početnu fazu projekta, a  Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine dala je punu podršku projektu i obećala finansijsko učešće države. Tako su se stekli svi elementi koji su potrebni za početak realizacije projekta, kako bi Vlasinska visoravan sa jezerom i širom okolinom prerasla u Predeo izuzetnih odlika “Vlasina”.

POMOĆ DRŽAVE

Naravno, učesnici ove promocije u Surdulici, pošli su od „pitanja svih pitanja Vlasine“ – od izgradnje kanalizacionog prstena kojim će se u potpunosti rešiti pitanje otpadnih voda. A upravo su otpadne vode prioritet za razvoj eko turizma i polazište svih daljih aktivnosti ovog jedinstvenog, dugoročnog i skupocenog projekta, koji će prerasti u osnovicu ekonomskog razvoja opštine i postati jedan od stubova ekonomskog razvoja čitavog kraja. Ceo projekt koštaće oko 24, a izgradnja kanalizacionog prstena osam miliona evra.

– Ovo je veliki i jako značajan projekt u kome će, naravno, država učestvovati, a kako i koliko dogovorićemo se vrlo brzo- istakla je ministarka Mihajlović.

Ona je dodala da će uskoro u Beogradu biti ordžan sastanak svih aktera ove priče, na kome će se zatvoriti finansijska konstrukcija kanalizacionog prstena, imajući u vidu da će opština Surdulica, kao neposredno zainteresovana, obezbediti polovinu sredstva – četiri miliona evra.

-J a želim da istaknem da je ovaj projekt promocije eko turizma na Vlasini, dobar primer saradnje lokalne zajednice, države i zainteresovanih partnera. Zato je ovakav način rada jako dobar model za privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta koja su nam danas preko potrebna – istakla je ministarka Mihajlović.

Podršku ovom projektu u Surdulici je dao i Vilijam Infente, stalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji.

-Uključili smo se sa velikom željom da promovišemo sve prednosti koje daju Vlasina i ovaj region. Mi ćemo pokušati da na ovom projektu napravimo mrežu partnera koju že činiti privatni i javni sektor i međunarodna zajednica – rekao je Infante.

On kaže da će se zaštitom eko sistema iskoristiti svi potencijali divlje i netaknute porirode, da će se očuvati biološka raznolikost, prirodna staništa raznih životinjskih vrsta, ogroman broj biljnih vrsta i sve to staviti u funkciju eko turizma.

Generalni direktor Koka-kole Rajmon Vajdinger je rekao da je zaštita područja Vlasinskog jezera i cele visoravni jako bitno pitanje i za ovu kompaniju, na čijim su obroncima izvori iz kojih se flašira njihova voda „Rosa“.

– Ponosni smo što smo uključeni u ovaj projekt, jer je voda „Rosa“ naš dragulj, posebno danas kada zdrava voda za čoveka postaje globalni problem. Mi ćemo, zbog odličnog kvaliteta vode, nastavitiu da investiramo u fabriku, da ulažemo u povećanje proizvodnje i da tako u ovom kraju otvorimo nova radna mesta.

Prisustvo visokih predstavnika države i međunarodne zajednice, predsednik opštine Surdulica Novica Tončev iskoristio je da da gostima saopšti i neke detalje koje do sada možda nisu znali.

– Vlasina je davno prepoznata kao izvanredan potencijal za razvoj svih vidova turizma. Njena posebna prednost je veštačko jezero, po površini najveće u Srbiji i sa najvećom nadmorskom visinom. Tu je raznolik biljni i životinjski svet, a neke vrste se mogu sresti samo ovde. Tu je i ploveće ostrvo, pravi prirodni fenomen, kao i neiscrpni potencijali održivih izvora energije – voda, vetar, sunce i biomasa –  rekao je Tončev.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar