Uz malu pomoć prijatelja



Sa bine energiju su preneli na publiku

Sa bine energiju su preneli na publikuSastav GodDamn  (ex Blindfold) iz Vranja je na kvalifikacijama za finale festivala posvećenog neafirmisanim izvođačima – Belgrade Demo Fest Live-a energičnim nastupom digao publiku na noge i glasovima i publike i žirija prošao u naredni krug takmičenja. Prvi ciklus traje  šest nedelja, a nakon četvrtfinala i polufinala, veliko finale će se održati 23. juna u bašti KST-a u Beogradu. Bend iz Vranja do KST-a čekaju još dva kvalifikaciona kruga.



Prošle srede su drugo veče festivala, koji se održava u klubu Blue Moon, otvorili upravo Vranjanci,  a svaki bend imao je po trideset minuta da se predstavi publici i žiriju. Pored već objavljivanih, predstavili su svoj novi demo – My Lament. Pesma i sam nastup izazvali su pozitivne reakcije prisutnih u klubu što je rezultiralo da Vranjanci iz njega izađu kao pobednici večeri.

PROFIL
Šima – vokal&gitara
Milan – gitara
Dejan Beci – bas gitara
Milan Zverko – bubanj



Miodrag Dimitrijević Šima, pevač i gitarista, ne krije zadovoljstvo posle beogradskog nastupa:

– Nismo u početku očekivali glasove publike, pogledi i komentari ukazivali su na diskriminaciju jer smo iz Vranja, nisu verovali da neki bend sa juga Srbije može ovako da zvuči. Veoma sam zadovoljan što smo oduševili beogradsku zahtevnu publiku i žiri – objašnjava Šima.

U stalnoj postavci žirija ovog festivala su novinar i kritičar Branimir Lokner i organizator Aleksandar Šarčević. Pored njih su ove godine sedeli Djorđe Grbić, izdavač i promoter domaćih pank, rok i metal bendova i vlasnik Felix shopa, Zoran Rogošić, urednik Rock Express-a, i Nenad Pejović, gitarista benda Kanda Kodža i Nebojša.

Lokner je u svom obrazloženju odluke žirija naveo odlučnost i sugurnost kojim bend zrači sa bine:

– Ubedljivost benda, kao i odlučnost i sigurnost se sa bine prenela na publiku i žiri koji ih je proglasio pobednicima.

Iako od nedavno rade i nastupaju sa novim imenom i u izmenjenom sastavu, zadržali su svoj muzički pravac. Tekst za novu pesmu napisao je basista benda Beci, muziku su radili svi, a za produkciju je zaslužan prijatelj benda, Stefan Gaćeša, kome su članovi neizmerno zahvalni jer nisu u mogućnosti da plaćaju skupu opremu. On je o svom trošku došao u Vranje, ustupio bendu opremu za snimanje vrednu nekoliko hiljada evra i bez ikakve nadoknade odradio kvalitetnu produkciju snimka.

– Trenutno su takve okolnosti da bendovi opstaju „uz pomoć prijatelja“ – kaže Šima.

Iako kvalitetni, primorani su da rade uz pomoć „štapa i kanapa“. Sa „kakvom-takvom“ opremom probaju u podrumu. Za ovu priliku su sami plaćali prevoz, smeštaj i hranu, ali se u nastavku takmičenja nadaju pomoći od strane zaduženih za kulturu u gradskoj vlasti. Stanje na lokalnoj sceni i šanse mladih bendova za uspeh nisu hteli da komentarišu, jer im je, kako kažu, dojadilo da o tome pričaju.

S obzirom na to da već imaju osam autorskih pesama, spremaju se da krajem leta objave svoj prvi album, a do tada im je u planu učešće na što više festivala.

– Učešće na festivalima je odlična prilika za promovisanje benda i upoznavanje muzičara sa kojima bismo organizovali svirke i mimo tih manifestacija. Nama je i sada takmičenje bilo u drugom planu, ali smo svakako prezadovoljni rezultatom i idemo dalje istim tempom. – kaže bubnjar Milan.

Dok im držite palčeve, novi demo snimak GodDamn-a možete poslušati na linku https://soundcloud.com/milan-zverko/goddamn-my-lament.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar