Romi su i dalje na margini



U ponedeljak je u Vranju i okolini nizom aktivnosti obeležen Međunarodni dan Roma. Bila je to još jedna prilika da se pored predstavljanja romske kulture skrene pažnja na položaj ove manjine i na probleme sa kojima se Romi suočavaju.



U kakvom su položaju Romi u društvu i koji je trenutno njihov najveći problem?

– Položaj romske populacije u Vranju nije se mnogo promenio sve ove godine. Najveći problem svakako je nezaposlenost, a samim tim i nekvalitetan život, nerešeno stambeno pitanje i ugroženo zdravlje usled izostanka materijalnih sredstava i neinformisanosti. Romi nisu u mogućnosti da pruže kvalitetno obrazovanje svojoj deci, što opet vodi ka nezaposlenosti u budućnosti. Odrasli uglavnom imaju završenu samo osnovnu školu, dok veliki broj dece sve češće izostaje i napušta školu. Na drugoj strani, raduje podatak da se koliko-toliko povećava i broj Roma koji su trenutno na studijama.



Kako komentarišete to što u trenutnoj lokalnoj vlasti nema pripadnika romske nacionalne manjine?

– Prema podacima, u Vranju, Vranjskoj Banji i okolini živi oko 9.000 Roma. Veliki broj onih koji trenutno žive i rade u inostranstvu nije evidentiran. S obzirom na ovu brojku, alarmanto je to što nema Roma u lokalnoj vlasti i što se oni uglavnom koriste kao mašinerija za glasanje. Nažalost, integrisani su u politički život samo preko stranaka, koje, kao što je primetno, ne uključuju Rome u politički život. Iz sopstvenog iskustva znam da se političari ne bave građanskim pravima već isključivo ličnim interesima. Na drugoj strani, Romi se slabo organizuju kako bi obezbedili bolju budućnost za svoju decu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar