Rak je ovde domaća životinja



Pčinjski okrug prednjači po broju obolelih od neke vrste tumora, Nisu u pravu stručnjaci: Slobodan Čikarić

Iako, u poređenju sa drugim regionima, Pčinjski okrug prednjači po broju obolelih od neke vrste tumora, malobrojni su stručnjaci koji ovu činjenicu smeju da povežu sa bombardovanjem osiromašenim uranijumom



 



Pčinjski okrug prednjači po broju obolelih od neke vrste tumoraOd 1999. i NATO bombardovanja do danas u Pčinjskom okrugu znatno je povećan broj obolelih od neke vrste kancera, ali stručnjaci ovu činjenicu ne mogu da direktno povežu sa osiromašenim uranijumom kojim je ovde gađano pet lokacija.

Penzionisani general Slobodan Petković, stručnjak za ABH (atomsko-biološko-hemijsku) odbranu izjavio je da je na devet lokacija u Srbiji (ne računajući Kosovo) u 12 udara bačeno između pet i deset hiljada projektila sa osiromašenim uranijumom, čija je upotreba u ratovanju zabranjena brojnim konvencijama.

– Televizijski relej na Pljačkovici mogao je da se sruši i običnom municijom – objašnjava Petković.

32 BUNARA

Ova planina je 2004. samo delimično dekontaminirana jer je, prema zapisniku Radne grupe koja se time bavila, uklonjen samo „dostupan broj projektila“.

Tačan broj metaka koje je NATO ispalio na repetitor na Pljačkovici se ne zna, mada se pretposvalja da ih je bilo više od hiljadu, a stručnjaci Instituta Vinča, koji su obavili dekontaminaciju, izvadili su, kako je svojevremeno saopšteno, svega pedesetak komada. Ovu municiju NATO avijacija najviše je tokom 99. koristila na Kosovu.

Osim Pljačkovice, vrha koji sa 1.096 metara nadmorske visine dominira nad Vranjem, u našem regionu mapirane su još četiri lokacije na koje su NATO avioni izručili municiju sa osiromašenim uranijumom, čiji je period raspada 4,5 miliona godina: Borovac i Čerenovac kod Bujanovca, te Reljan i Bratoselce pored Preševa.Tokom proteklih godina rađena je dekontaminacija ovih lokacija uklanjanjem zaostale municije a nadležne institucije su do pre dve godine redovno ispitivale kvalitet vode u okolna 32 bunara. Eržika Antić, direktorka vranjskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) kaže da su nalazi vode do sada bili uredni, bez prisustva čestica osiromašenog uranijuma:

– Monitoring pijaćih voda radićemo zajedno sa lokalnom samoupravom sa kojom odlično sarađujemo po ovom pitanju. Uzorkovanje nije rađeno od 2011, koliko sam upoznata zbog nedostatka para – kaže Antićeva za Vranjske.

Osiromašeni uranijum, slažu se stručnjaci, u ljudski organizam najlakše dospeva respiratornim putem, preko pijaće vode i kroz lanac ishrane, ali su malobrojni oni koji rast broja obolelih od kancera direktno smeju da povežu sa bombardovanjem osiromašenim uranijumom. No, da vidimo prvo šta kaže statistika. Prema podacima ZZJZ, 1999. godine (pre, za vreme i posle bombardovanja koje je trajalo od 24. marta do 10. juna) u Pčinjskom okrugu na 100.000 stanovnika 194 muškaraca i 173 žena obolelo je od neke vrste raka. U prevodu, na svakih 515 muškaraca dolazi jedan oboleo od kancera, dok je ova bolest dijagnostikovana kod svake 578. žene. To u praksi znači da je ratne 1999. u Pčinjskom okrugu sa 220.000 stanovnika registrovano oko 700 osoba obolelih od neke vrste kancera.

Nakon 11 godina, dakle 2010, što je poslednja godina za koju su podaci obrađeni, standardizovana stopa obolelih muškaraca na 100.000 stanovnika iznosila je 292 (na 342 čoveka dolazi jedan oboleo) a žena 251 (na 398 žena jedna sa kancerom).

Nisu u pravu stručnjaci: Slobodan ČikarićŠto se, pak, teritorije Vranja tiče, 2010. registrovano je 311 novoobolelih (145 muškaraca i 166 žena), dok je deset godina ranije zabeleženo 256 takvih osoba, uz napomenu da muškarci najviše oboljevaju od raka pluća a žene od kancera dojke i reproduktivnih organa.

– Moraju se imati u vidu i drugi uzroci maligniteta, poput, nepravilne ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti, pušenja … – kaže Antićeva

Iz Društva Srbije za borbu protiv raka, međutim, upozoravaju da je alartmantan rast broja obolelih, uz očekivajući nastavak takvog trenda, direktno povezan sa prisustvom osiromašenog uranijuma koji je bačen 1999. godine.

– Nisu u pravu stručnjaci koji tvrde da epidemija malignih bolesti u poslednjoj deceniji nema nikakve veze sa 15 tona osiromašenog uranijuma koje su, za 78 dana bombardovanja, bačene na našu zemlju, uglavnom na Kosovu i rubnom području Pčinjskog okruga –  izjavio je na konferenciji za novinare krajem marta predsednik Društva Slobodan Čikarić.

DETALjNO PRAĆENjE

Doktor Radomir Kovačević, načelnik Sektora za radiološku zaštitu Instituta „Dr Dragomir Karajović“ kaže da su osobe koje borave u kontaminiranim područjima u velikom riziku da obole od kancera limfnih žlezda, krvi, pluća, raka dojke.

– Institut je tokom 2002. uradio interno istraživanje u rejonu Vranja. Tom prilikom došlo se do poražavajućih rezultata o internoj kontaminaciji stanovništva uranijumom. Pokazalo se da je u grupi od 29 ispitanika bilo onih koji su kontaminirani uranijumom. U jednom slučaju je utvrđena enormna kontaminiranost, a reč je o čoveku koji je radio na dekontaminaciji oko jednog bunara – kaže Kovačević.

Da bi se bombardovanje osiromašenim uranijumom dovelo u vezu sa povećanjem broja obolelih od raka, kaže za Vranjske stručnjak koji insistira na anonimnosti, potreban je uraditi višegodišnji monitoring koji podrazumeva detaljno praćenje zdravstvenog stanja ljudi. Vranjski ZZJZ je pre nekoliko godina napravio takav projekat, koji je koštao oko 28 miliona dinara, ali se nije našao niko ko bi to hteo da plati.

– Zabrinjava činjenica – dodaje dr Kovačević – da nema potrebnih sredstava za stalni monitoring ugroženosti zdravlja barem rizičnih grupa stanovništva, kao ni za monitoring podzemnih voda i ugroženosti biljnog i životinjskog sveta. Unošenje osiromašenog uranijuma u lanac ishrane je realna opasnost. Monitoring je do sada rađen nesistematski, od slučaja do slučaja. Kontaminacija životne sredine osiromašenim uranijumom i posledice biće dugotrajne i mnogobrojne, a na zdravlje ljudi ogledaju se u tome da čestice osiromašenog uranijuma unete u organizam mogu izazvati razne štetne efekte.

Merni instrumenti Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nukleranu sigurnost Srbije nekoliko godina unazad,  pokazuju da je Vranje, uz Vinču i Kosovsku Mitrovicu, grad sa najvećom radioaktivnošću u zemlji. Podaci sa uređaja postavljenog u dvorištu Hidro-meteorološkog zavoda blizu Zavarivača 2009. godine, kada je počeo da funkcioniše sistem rane najave radijacijskog akcidenta, učitavaju se na svakih pola sata, a prosečna vrednost gama zračenja u Vranju iznosi 137 nSv/h (nanosilverta na čas), a u Vinči 127 nSv/h, sasvim dovoljno za pristojnu dozu panike. Međutim, stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu da ovo nema nikakve veze sa Pljačkovicom i osiromašenim uranijumom.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar