Trgovina izbornom voljom



Goran Stefanović

Goran StefanovićNajnovija dešavanja na lokalnoj političkoj nam bajnoj sceni su zasenila sve dosadašnje bisere u kojima je, na žalost, učestvovala i Demokratska stranka, u vreme kada je bila manjinski partner socijalistima, od 2008. do 2012. godine. Ali, ovakvog otvorenog ruganja odborničkim mandatima, smejanja u lice potpuno bespomoćnim građanima, nikada nije bilo. Mi smo pokušali da stvari pomerimo na bolje, da institut odbornika ima smisla. Sprečili smo trgovinu mandatima kada se nudila naveliko i kada je kulminacija toga bila u Srbiji, kada je “narodni odbornik“ po mišljenju Ustavnog suda trebalo da bude slobodan i vlasnik mandata koji je dobio od “suverena“, od naroda. Međutim, šta sa tim mandatom kada se on nađe u rukama “moralnih“ likova, sada aktuelnih u Vranju, kada se niko ne bavi onim za šta prima platu, već isključivo brine o tome kako da primi još više i da njemu bude još bolje.



A gde tu nestade građanin? Gde se izgubi glas i poverenje dato na dan glasanja? Govorio sam godinama unazad svima, od radnika “Simpa“, “Jumka“ i ostalih preduzeća (u ovoj kampanji i privatnih), da je osnovno poverenje, odgovornost onih za koje bih mogao da dam glas. Oni bi na dan izbora trebalo iza paravana o tome da razmisle, da tamo kažu presudno DA, onako kako su sami zaključili na osnovu svega što su čuli u kampanji, ali i na osnovu toga ko je to rekao, odnosno ko ih je lagao, a ko nije.

I sada, da zaboravimo “moralne gromade“ iz DSS koje se gade Evropske unije, zapada i svega onog što nam otuda dolazi i da pogledamo ove dušebrižnike iz SNS i SPS kojima je zapalo da nas upravo oni odvedu na tu destinaciju – tamo gde vladaju zakoni, institucije, gde su kriminal i korupcija na znatno manjem nivou nego kod nas, gde možete dostojno živeti od svog rada. Oni koji zastupaju upravo te vrednosti su se zabrinuli za sebe. Gradonačelnik Antić zabrinut da mu Nikolić ne preuzme fotelju gradonačelnika, brže-bolje izađe sa boljom ponudom za dva odbornika:  uspešan posao – kupljeno. Dva radna mesta, dve nove funkcije… Nema veze – gde svi, tu neka idu i Mira i Vitorović. Ima se – može se. Ova preostala dvojica, kažu naprednjaci, nisu tražila ništa. Oni su odlučili da je ipak Evropska unija nešto što od toga dana treba da im bude prioritet svih prioriteta. Šta da traže kad već imaju funkcije – i jedan i drugi su rukovodioci, verovatno nemaju nezaposlene u užoj i široj familiji. Dakle, sada mogu da se posvete poslu i da nas što brže odvedu u tako nam blisku EU.



Gde su u ovoj priči naši građani? Gde su intelektualci? Gde je neko ko može da ponudi ideju, izlaz, perspektivu za Vranje?

Kada vide način odlučivanja, način borbe za ideju za nešto opšte i valjda više i vrednije, onda zaborave na partije i na te jedine nam istitucije po Ustavu i Zakonu zadužene za transfer suverena do Skupštine. Na žalost, onda opet dalje i iznova, čini mi se, zaista od samog početka. Ono što se i malo pokrene i počne da se uspostavlja i da liči na uređenost, na sistem, na instituciju (za šta nam treba mnogo vremena, naravno uz ispade i greške, čak i krivične – ali pojedinaca) pada u vodu. Treba nam samo par bahatih pojedinaca koji misle da su bogom dani da vladaju Vranjem, da ukapiraju da sve mogu, da rešavaju sudbine, živote, slobodu, budućnost, raspoloženje ljudi…

Šta je rešenje?

Odluka pojedinaca koji vrede, sa ličnim i profesionalnim kapacitetima i ulazak u stranku po ličnom opredeljenju, jer od njih zavisi budućnost grada, budućnost njihove dece i odluka da li će uopšte hteti da žive u našem i ovakvom Vranju… Aktivno uključenje u rad stranaka ljudi sa potencijalom, sa iskustvom o odgovornosti za reč i delo.

Gospodo socijalisti, niste bogom dani da vladate Vranjem, ne vređajte građane i njihove glasove pretočene u odborničke mandate, pozabavite se problemima građana, infrastrukturom, perspektivom grada, novim investicijama i radnim mestima. To je nešto čime morate da se bavite, a ne pregrupisavanjem i prebrojavanjem koje će vam omogućiti dalje vladanje bez ikakvih rezultata i bez ikakvog boljitka za Vranjance.

Odbornička grupa Demokratske stranke u Vranju jedina u ovom trenutku ima podjednak broj odbornika kao i nakon izbora, pre skoro godinu dana. Ni manje, ni više – isključivo po volji birača.

(Autor je predsednik Okružnog i Gradskog odbora DS)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar