Piromanija kao oblik političke borbe



Neobičan politički dijalog: Antić i Nikolić

Tišina kojom je SNS propratila paljenje automobila gradonačelnikovog oca,  pokazuje da se nastavlja međusobna kriminalizacija dve najjače stranke



 



NAŠI KRIMINALCI SU BOLjI OD VAŠIH: Mnogi su se ponadali da je problem „vranjskih piromana“ rešen onog trenutka kada je krajem prošle godine, u velikoj akciji žandarmerije i kriminalističke policije, uhapšeno  osam osoba zbog, kako je rečeno, sumnje da su palili tuđu imovinu i narušavali javni red i mir.

Neobičan politički dijalog: Antić i NikolićI, zaista, nekoliko meseci  na vranjskim ulicama je vladalo zatišje. A, onda  je planuo još jedan automobil. Po drugi put, za nešto više od godinu dana,  na meti je bilo vozilo, vlasništvo  Dragana Antića, gradonačelnikovog  oca.

Možda je to za nekog bilo iznenađenje ali ako se pažljivije analizira sve ono što se događalo nakon decembarskog hapšenja, bilo je samo pitanje načina na koji će se nastaviti proces podzemnog rata između SPS i SNS koji nikada nije ni prestajao.

Umesto borbe protiv kriminala, dobili smo nastavak međusobne kriminalizacije dve najjače stranke u gradu.

Paljevine automobila  i zvanično su izašle iz okvira klasičnog kriminala hapšenjem (bivšeg) odbornika SNS. Bez obzira da li će Miloš Mladenović biti optužen i osuđen ili oslobođen, kakav god bio epilog,  SNS  je morao da se suoči sa političkim posledicama činjenice da se odbornik njihove stranke,  našao, makar i privremeno, s one strane zakona uz sumnju da je zapalio automobil Branimira Stojančića, funkcionera SPS-a.

Ponašanje Dragana Nikolića u toj situaciji bilo je, u najmanju ruku, nesuvislo i štetno i po njega i po stranku. Ne ulazeći u detalje, zaista je bilo diletantski izjavljivati da je Mladenović prgav ali pošten momak dok je njegov pulen, u isto vreme, postavljao na Fejsbuku fotografije sa jasnim asocijacijama. Još je čudniji pokušaj da se hapšenje dovodi u vezi sa Slađanom Velinovićem, načelnikom lokalne policije, u situaciji kada je cela akcija koordinirana i vođena iz Beograda.

Ipak, Nikolić je politički preživeo ovu nimalo ugodnu epizodu i teško je pretpostaviti da može da izvuče bilo kakvu korist iz najnovijeg slučaja paljevine automobile oca Zorana Antića.

Socijalisti su, naravno, kapitalizovali hapšenje odbornika SNS ali, u životu, a naročito u politici, stvari nikad ne treba posmatrati crno – belo.  Primera radi, taj isti Stojančić, nekoliko nedelja ranije, u bašti restorana “Haremluk”,  pojavio se  u društvu trojice momaka nimalo naivnog izgleda. Jedan od njih, kao od brega odvaljen,  viđeniji je član ozbiljne kriminalne grupe iz prestonice i stigao je u Vranje, kao deo kaznene ekspedicije, nakon paljenja diskoteke “Paladium”. Šta je Stojančić  radio sa ovim “žestokim momcima”, manje je važno od činjenice da je jedan visoki funkcioner vladajuće stranke smatrao da je sasvim normalno da se prikaže u bašti ovog, ipak, elitnog restorana, u opisanom  društvu.

I ne samo to. Branimir Stojančić, prema nekim svedočenjima, bio je čest gost “Paladijuma” što samo po sebi ne mora ništa da znači ali ako zaista potenciraš borbu protiv kriminala kao osnovni cilj, onda se nulta tolerancija prema licima iz kriminogene sredine podrazumeva.

Ovako, javnosti kao da se šalje poruka krajnje sumnjive sadržine: naši kriminalci su bolji od njihovih.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar