Pahomije je obećavao da će prestati



, Za tih nekoliko dana zvali su me mnogi iz eparhije, i to više puta

Krivičnu prijavu tumačim kao pokušaj vladike da se ogradi od dela za koje sam ga prijavio



 



Prošlonedeljna ispovest Nemanje S. (24) u Vranjskim, koji je za seksualno zlostavljanje, koje je počelo 2004. kada je naš sagovornik imao 16 godina, optužio vladiku Pahomija (svetovno ime Tomislav Gačić), najviše je izgleda uznemirila samog starešinu Eparhije vranjske i bliske mu ljude. Eparhija je, pošto se prošli broj našao u prodaji, podnela krivičnu prijavu protiv „doskorašnjeg magacionera“ i još jednog sveštenika zbog navodne zloupotrebe položaja kojom su materijalno oštetili Eparhiju. U saopštenju Eparhije kaže se i da je Nemanja optužio vladiku kako bi izbegao odgovornost i skrenuo pažnju sa svoje krivice ?! Podsetićemo da se Nemanja na bolovanju nalazi od 12. januara, dan pošto mu je pretpostavljeni saopštio da mu je u magacinu pronađen manjak od 30.000 dinara (njegova plata u tom momentu iznosi 33.000) i kada je, što je još važnije, prelomio da prestane sa ćutanjem o svojim iskustvima sa preosvećenim. Već 20. februara Nemanja u Leskovcu daje iskaz beogradsoj Upravi kriminalističke policije (UKP), koja na osnovu toga sačinjava službenu belešku koju prosleđuje Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) u Vranju. Nakon prošlonedeljnog teksta u Vranjskim, Tužilaštvo daje nalog policiji da proveri navode službene beleške i ispita sve aktere priče čija je imena Nemanja naveo u iskazu. Prema informacijama do kojih smo došli, vranjska policija već postupa po tom nalogu, a vladika, preko jednog beogradskog dnevnika, otkriva kako je o čitavoj aferi saznao iz medija i da će se rado odazvati pozivu policije, ako do njega dođe. U nastavku svoje ispovesti za naš nedeljnik, Nemanja otkriva još neke detalje o svom boravku u Eparhiji, navodnom manjku ali i o tome šta mu se dešavalo neposredno uoči pojavljivanja prošlog broja novina, kao i u poslednjih nedelju dana.

VRATI SE

VRANjSKE: Već ste rekli da vam je vladika, pošto ste januara otišli na bolovanje, slao svoje emisare da vas vrate na posao. Da li i sada ima takvih poziva?

– Od prošlog četvrtka do danas, niko me iz Eparhije nije zvao. Međutim, uoči izlaska prošlog broja Vranjskih, nekoliko osoba je dolazilo kod mene sa takvom molbom. Tada su u Eparhiji, početkom prošle nedelje, pošto ste im iz redakcije poslali pitanja u vezi sa iskazom koji sam dao policiji, shvatili o čemu se radi, da nisam na bolovanje otišao zbog manjka koji, uzgred, nisam napravio. U prošlu sredu došao je moj sveštenik i rekao mi da me vladika zove da se vidimo. Ja tih dana nisam bio kod kuće, pa je poruku ostavio mom bratu. Sveštenik je rekao da ne moram sa Pahomijem da se vidim u crkvi, nego da možemo da odemo i u neki manastir, da popričamo o svemu, i preneo mi poruku da manjak nije bitan.

Kako je vaš brat reagovao?

Za tih nekoliko dana zvali su me mnogi iz eparhije, i to više puta– Rekao mu je da me dobro poznaje i da je siguran da ja nisam napravio manjak, na šta je ovaj kazao da će kasnije zvati na kućni telefon. Brat me je pozvao, rekao o čemu se radi, a sveštenik je pozvao oko sedam uveče kada sam došao kući. Tada sam ja razgovarao sa njim, rekao mu da ću da ga pozovem kasnije, ali to nisam učinio.

Da li vas je samo taj sveštenik zvao?

– Ne, za tih nekoliko dana zvali su me mnogi iz eparhije, i to više puta. Sveštenik, blagajnik, službenica koja je jednom prilikom bila svedok vladikinog nasrtaja na mene, još neki radnici eparhije. Svi su oni govorili kako ih vladika šalje, kako me moli da se vratim i kako će svi nesporazumi biti rešeni. Tada nisam mogao da im kažem da na bolovanje nisam otišao zbog manjka, već da se u meni sve polomilo.

A da li je takvih poziva bilo pošto je tekst sa vašom pričom izašao prošlog četvrtka?

– Ne, od tada me niko nije zvao.

A iz policije ili tužilaštva?

– Ne, ni oni me još uvek nisu zvali na razgovor.

Međutim, Eparhija je izdala saopštenje u kome se navodi da je protiv vas i jednog sveštenika podnela krivične prijave zbog navodnog manjka u magacinu. Da li ste videli tu prijavu?

– Ne, nisam je video.

Ipak, kako komentarišete ovakav potez Eparhije?

– U magacinu radim od 2007. godine i do sada nisam napravio nikakvu grešku na poslu, nemam nikakav manjak. Oni su me 11. januara, pošto je zasedao eparhijski Upravni odbor, obavestili da su mi pronašli manjak od 30.000. Krivičnu prijavu tumačim kao pokušaj vladike da se ogradi od dela za koje sam ga prijavio.

Gde ste vi bili kada su vam rekli da imate manjak?

– Bio sam na poslu, ali navodni manjak nije pronađen kontrolom magacina već, kako su mi rekli, u papirima. Podsetiću da je malo pre toga urađen detaljan popis uoči Nove godine i da tada nije bilo nepravilnosti. Onda sam 12. januara otišao na bolovanje a sutradan su obili magacin. Ja na posao od tada ne idem i ko zna šta su sve mogli za sve ovo vreme da podmetnu. Sad ne znam za koliki manjak me optužuju.

Nameće se zaključak kao da je neko u Eparhije želeo da vas možda ucenjuje tim manjkom?

– Da, posebno ako se zna da u Eparhiji o svemu odlučuje isključivo vladika Pahomije i niko drugi.

MANjAK NE POSTOJI

Da se vratimo na krivičnu prijavu protiv vas. Kako komentarišete to što je podneta dva i po meseca po konstatovanju navodnog manjka?

– Oni su tih 30.000 mogli da  mi odbiju od plate. Ovde je zanimljivo da oni mene ne terete da sam uzimao novac već zbog manjka robe.

Da razjasnimo šta se čuva u tom magacinu.

– Ikone, sveće, kandila… odatle se snabdevaju svi verski objekti u eparhiji. Daću vam jedan primer. Paket sveća od 20 kilograma košta 441 dinar. Koliko je trebalo paketa da iznesem za 30.000, neopaženo, i da ih kasnije prodam kako bih ostvario neku dobit. Uostalom, lako može da se utvrdi da li sam iznosio robu i prodavao, i sve to u periodu od desetak dana. Zbog toga krivičnu prijavu sa tolikom zadrškom tumačim kao neku vrstu osvete zbog onoga što sam rekao policiji i kasnije vama. Zašto odmah nisu podneli prijavu? Ne, nego je vladika, od kada sam na bolovanju, slao emisare da me vrate i uz obećanje će sve da se sredi.

Kako sve ovo što se dešava komentarišu vaši ukućani?

– Imam njihovu punu podršku, znaju kroz kakav pakao sam prošao i još uvek prolazim. Tu su i moji prijatelji, koji su mi bili važan oslonac sve ovo vreme, ali i neki ljudi iz eparhije.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar