Ko je vranjski Miša Banana



Dani sreće i radosti: Tasić, Mojsilović i Ilić, Vlasnik zgrade u centru Vranja: Grbović

Socijalisti poručuju da se ne plaše onih koji su sa Dejanom Stojanovićem Kekom na Novom Beogradu pravili dilove, maltretirali i reketirali ljude, onih koji sa njim terorišu na severu Marakane i bave se nelegalnom prodajom fudbalera. Keka je njihov prijatelj sa kojim su uništili „Vodogradnju“, zajedno sa Novom Srbijom. Međutim, uskoro u Vranje stiže Aleksandar Vučić, odgovaraju naprednjaci



 



Dani sreće i radosti: Tasić, Mojsilović i IlićIma li dodira, pa čak i prožimanja politike i kriminala u Vranju, pitanje je koje je dobilo značajnu aktuelizaciju poslednjih dana, povodom drmusanja lokalne vladajuće koalicije. Sve je počelo na OK Radiju, povodom prelaska više odbornika u redove dve najveće vladajuće stranke –  SNS i SPS. Počeli su naprednjaci, anonimnom izjavom da se oni ne „plaše nikoga, a pogotovu ne onih koji su sarađivali sa Mišom Bananom, članom klana Darka Šarića“. Socijallisti su, takođe anonimno, ali odmah, odgovorili da se oni nikada nisu bavili „uličnim i političkim ratovima, paljevinama automobila, kuća, pozorišta, nismo tukli političke neistomišljenike po ulicama, kafićima, kafanama, nemamo kriminalne dosijee i ne bavimo se reketiranjem i zelenašenjem“. Kao da je to malo, socijalisti su dodali i da se „ne plaše onih koji su sa Dejanom Stojanovićem Kekom (osumnjičen u Srbiji za više krivičnih dela, nedostupan organima gonjenja) na Novom Beogradu pravili dilove, maltretirali i reketirali ljude, onih koji sa njim terorišu na severu Marakane i bave se nelegalnom prodajom fudbalera“.

KO PLAĆA CEH

 E sad, SNS je morao da reaguje na ovo, ocenjujući da sve što SPS priča „govori o njima i njihovoj kriminalnoj prošlosti“.

– Keka je njihov prijatelj sa kojim su uništili „Vodogradnju“  zajedno sa Novom Srbijom. Međutim, uskoro u Vranje stiže Aleksandar Vučić i neka se socijalisti dobro drže zbog svih kriminalnih radnji koje su počinili. Pre ili kasnije sve u životu dođe po svoje, pa će tako i Kekini drugari, koji su se sa njim sastajali na različitim pumpama u Vranju, kad tad platiti ceh – poručili su naprednjaci.
E sad, koliko je ovo tačno, koliko izgovoreno u ljutnji, a koliko notorna činjenica? Glede stvarnosti u kojoj su SNS i SPS na vlasti, ne bi bilo lepo da ovde postoji i zrnce istine – onda bi i gradonačelnik i svi ostali, poslanici, većnici, predsednici, odbornici… došli u situaciju da se u njih sumnja da imaju razgranate poslove sa kriminalom, pa bi ispalo da je Vranje leglo zaštitnika kriminalaca, a vranjska vlast tek usputna stepenica ka ulasku u svet moćnih tajkuna. Da je ulazak u vlast samo karta za sto za kojim sede ubice, dileri, silovatelji, zelenaši i slične fele.

Ipak, svi sagovornici „Vranjskih“ iz lokalne vlasti i političkih stranaka tvrde da ništa od toga nije istina, i za to iznose sopstvene razloge.

No, treba poći redom. Ovde se zaista sumnjalo da je „Vodogradnju“ kupio Kekin (vidi okvir) klan, preko svoje tadašnje ispostave u Vranju, odbora Nove Srbije i Radoslava Mojsilovića. Postoje čak i jasne indicije da je zalog za kredite od 22 miliona dinara, koliko je ta firma plaćena, položio raniji košarkaš Goran Grbović, koji se povezuje sa žestokim momcima. Na kraju, Grbović je još uvek vlasnik zgrade u srcu grada, gde se nekada nalazila „Inteza“ banka, preko puta Robne kuće. On sam je demantovao da ima bilo kakve veze sa Kekinim klanom, a slično razmišlja i Radoslav Mojsilović, tadašnja siva eminencija „Vodogradnje“. On kaže da je prema svim saznanjima Keka van Srbije od 2006. godine, a da je „Vodogradnja“ kupljena 2008.

Vlasnik zgrade u centru Vranja: Grbović– Ja tog čoveka ne znam, niti je on imao veze sa „Vodogradnjom“. A ovi što se prepucavaju po medijima, pa, oni bi možda voleli da su ga upozali, ali ja ne verujem da jesu – kaže Mojsilović.

U toj priči ne izostaju ni socijalisti, jer je pokojni Stojan Dimčić bio predsednik, a većnik Branimir Stojančić član UO „Vodogradnje“. No, i on danas negira svaku mogućnost susreta sa Kekom.

– Ja garantujem da niko iz SPS-a nije bio ni u kakvim poslovnim ili privatnim odnosima sa nekom kriminalnom grupom u Vranju ili u Beogradu. Nikada Keku ovde nismo viđali, nikada sa njim sedeli. Zašto bi? Da ‘l smo vozili Kekine džipove, nismo. Da’l su nas vozili Kekinim džipovima, nisu. Da’l imam njegov mobilni, imam, da’l sam ga zvao, nisam – kaže Stojančić.

NISAM GA UPOZNAO

Prema njegovim rečima, kriminalcima je jasno da vranjski SPS ne želi da radi sa njima, i da im neće pružati zaštitu, te se za sada ta projektovana linija razdvajanja ne prelazi.

– Pa SPS se ovde jedini oštro i otvoreno sukobio sa kriminalom, i tek imamo nameru da otvaramo taj dosije. Koga smo mi to zaštitili? Neka hapse i naše, bilo koga ko je kriv – kaže Stojančić.
Ali nisu samo socijalisti bili u dodiru sa „Vodogradnjom“. Dragan Nikolić u to vreme bio je predsednik Okružnog odbora Nove Srbije, koju je prema sopstvenim rečima napustio u decembru 2008. godine. Za vreme boravka u toj stranci, prema nekim nagoveštajima, Nikolić je bio i član Nadzornog odbora „Vodogradnje“.

– Događaji oko „Vodogradnje počinju u drugoj polovini naredne, 2009. godine. Tog Keku u životu nisam sreo niti upoznao. Da je drugačije, to bi već bilo obelodanjeno – kaže Nikolić.

Širi razgovor sa njim na ovu temu nije bio moguć jer se Nikolić, lider i poslanik SNS-a, trenutno nalazi u inostranstvu.  

U čitavoj priči postoji još jedan važan lik – Goran Tasić Gogče, svojevremeno najžešći momak vranjskog asfalta. On je trenutno u zatvoru zbog pokušaja ubistva, ali njegov uticaj kao da je još uvek jak u Vranju. Upućeni kažu da su otvorene veze kriminala i politike počele kada je Nova Srbija krenula da štrajkuje glađu decembra 2005, ulazi i izlazi iz vlasti i na razne načine drma pozicije pre svega ovdašnjeg SPS-a. Prema neformalnim, ali pouzdanim izvorima, tada dolazi do niza susreta Tasića sa tadašnjim gradonačelnikom, narodnim poslanikom Miroljubom Stojčićem, dok je, priča se, u DSS-u Tasić bio ne samo domaći, nego i glavni igrač. Ko nije radio kako valja, znalo mu se – čitav grad bi osvanuo sa grafitima najuvredljivije sadržine. No, to je bila i najmanja kazna – kako su „Vranjske“ pisale, kad je pukla tikva između Gogčeta i Laleta, ovaj potonji uplašio se i za svoj život.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar