Dve odvojene priče



Naši problemi su samo naši: Miljković i Arsić

Zahteve Albanaca koji za sebe traže ista prava koja imaju Srbi severno od Ibra, srpski političari u Bujanovcu i Preševu ocenjuju kao bespotrebne i opasne



 



Naši problemi su samo naši: Miljković i ArsićSituacija na severu Kosova odavno se reflektuje na jug Srbije. U tom kontekstu se stavovi lidera albanskih  partija  sa juga Srbije, u poslednje vreme svode na jedan zajednički oko koga su svi oni postigli konsenzus, a koji u slobodnoj interpretaciji glasi: Albanci na jugu Srbije će napraviti neku svoju zajednicu opština, kako god se ona zvala. A njoj će Albanci imati ista ona prava koja budu imali Srbibi na severu Kosova – ni manje ni više od toga. Šta na sve to kažu Srbi iz Bujanovca i Preševa?

MEDjUNARODNA ZAJEDNICA

Stojanča ARSIĆ, zamenik predsednika opštine Bujanovac kaže da ne treba mešati pojmove:

–  Kosovo i Metohija na jednoj i jug Srbije na drugoj strani, su dve odvojene teme, dva odvojena problema. Zbog toga se, ti problemi i rešavaju nezavisno jedan od drugoga. Niti mi imamo uticaj na rešavanje problema Srba sa severa Kosova, niti oni otuda mogu da rešavaju naša pitanja. U celoj situaciji, to je valjda poznato, malo se ili nimalo ne pitaju vlasti ni u Beogradu ni u Prištini. Ta statusna pitanja isključivo rešava medjunarodna zajednica. Na nama je ovde da napravimo ambijent u kome ćemo moći zajedno da živimo, a svi zvaničnici mđunarodne zajednice, nama političarima i Srbima i Albancima su rekli da ne sanjamo o promeni granica na jugu Srbije. Prema tome, šta god mi ovde radili i preduzimali, to neće biti validno i neće nikoga obavezivati. Stvari će biti onako postavljene i rešene kako to zacrtaju čelnici evropskih institucija u Briselu – kaže Arsić.

Miodrag MILKOVIĆ, odbornik Grupe gradjana iz Bujanovca, deli Arsićevo mišljenje:

–  Naravno da je povlačenje nekakve paralele izmedju juga Srbije i severa Kosova bespredmetno i neprihvatljivo. I to, ne samo kada je u pitanju povlačenje paralele, već uopšte imajući u vidu celokupan srpski živalj na Kosovu i Metohiji, jer postoje Srbi koji žive ispod Ibra. Dakle, i u tom smislu je neprihvatljivo.

A, što se tiče inicijative naših komšija, mislim da je to još jedna njihova ujdurma, kojom žele sakriti neke svoje slabosti. Oni ovako, van fokusa običnih ljudi, umesto ekonomije i svakodnevnih životnih problema, u prvi plan žele da stave politiku. Na ovaj način žele još jedanom da aktuelizuju svoj referendum iz 1991. godine, koji je inače bespredmetan, a od medjunarodnog faktora jasno i glasno ocenjen kao neprihvatljiv politički stav, bolje rečeno stav iz domena mašte.

To što Srbi na severu ne priznaju institucije Kosova, a Albanci na jugu priznaju državu Srbiju, moramo da shvatimo ne kao konačno rešenje, kao nešto „zdravo za gotovo“,  već kao nekakvo pozicioniranje pred činom konačnog rešenja Kosova.

Boban PAVLOVIĆ, odbornik, predsednik OO Demokratske stranke u Bujanovcu takođe smatra da se sever Kosova i sve što se tamo dešava, i zbivanja na jugu Srbije, dva su odvojena procesa i problema.

– U tom kontekst izmedju ova dva problema ne može da bude nikakva paralela. Vidite, tamo su četiri opštine skoro 100 odsto etnički čiste, jednonacionalne, naseljene srpskim življem. Ovde situacija nije takva. U Preševu je jasna i poznata. U Bujanovcu nije, ovde je negde 50:50, a u Medveđi pogotovo nije, jer je tamo mali procenat Albanskog stanovništva. Želim takodje da kažem da je model koji se nameće i koji je prisutan u javnosti, neprihvatljiv i što se Demokratske stranke tiče.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar