Velinović između Veljovića i Ivice Tončeva



Može li se zemljotres osetiti i u Vranju: Veljović, Velinović i Tončev

Direktor policije, navodno, očima ne može da vidi premijerovog savetnika za nacionalnu bezbednost koji je, priča se, sve do nedavno bio pravi šef Velinoviću. Načelnik vranjske policije kaže da je u korektnim odnosima sa obojicom i kako veruje da je direktor pravi profesionalac



 



Može li se zemljotres osetiti i u Vranju: Veljović, Velinović i TončevMilorad Veljović ponovo je (re)izabran za direktora srpske Policije, na funkciju koju obavlja od 2006. Posle mnogo natezanja, dodali bismo, i političkih spekulacija. Njegovo nameštenje navodno je imalo i funkciju lakmusa u odnosima dve najjače stranke vladajuće koalicije, konkretno premijera i ministra policije Ivice Dačića, koji je želeo da vidi leđa Veljoviću, i Aleksandra Vučića, vicepremijera, koji se zalagao za njegov ostanak.

Dobro, kakve sve to veze ima sa nama ovde u Vranju i na jugu Srbije uopšte?

Poslednjih godina ovdašnji kadrovi igraju veoma važnu ulogu u političkom životu zemlje, ali se jedan od njih, reklo bi se, posebno ističe. Naravno, reč je o Ivici Tončevu, premijerovom savetniku za nacionalnu bezbednost, nesuđenom direktoru BIA i Carine, čoveku koji je do prošle godine bio Dačićev savetnik za dijasporu dok je ovaj bio samo ministar unutrašnjih dela.

PRESKAKANjE NADREDjENIH

Ako sve ovo spustimo na još niži nivo, doći ćemo ne baš do uličnog pozornika u Vranju, ali do rukovodećih struktura Policijske uprave, koju od kraja 2010. vodi Slađan Velinović, svakako. Može li, dakle, i na koji način da Veljovićevo postavljenje, utiče na Velinovićevu sudbinu i kakve veze sa čitavom pričom ima Ivica Tončev?

– Odlučujuću ulogu, svojevremeno, u izboru Sladjana Velinovića za načelnika PU Vranje imao je upravo Ivica Tončev. To Velinović nikada nije zaboravljao i sve do sukoba SNS – SPS oko izbora prvog čoveka policije, praktično je Tončev, a ne Veljović, bio neka vrsta „prvog šefa“ Velinoviću. Veljović je takvu situaciju tolerisao sve dok Dačić nije u jednom trenutku poželeo da na ovo mesto dovede svog čoveka jer je Veljović u međuvremenu postao jako blizak Vučiću koji je sada zapravo „prvi šef“  Veljoviću – objašnjava izvor Vranjskih blizak vrhu srpske policije.

 Da ne zaboravimo i to da Velinovićevu smenu poodavno traže vranjski naprednjaci!

Izvor Vranjskih blizak policijskom vrhu ne krije da Veljović „očima ne može da vidi“ Tončeva:

– Njegova netrpeljivost prema Ivici Tončevu nije od juče, ali je kulminirala nedavno. Tončev je bio veoma aktivan tokom kampanje protiv reizbora Veljovića. Čak je poslednjeg dana konkursa za direktora policije došao kod Veljovića i od njega direktno tražio da se uopšte ne kandiduje – kaže sagovornik Vranjskih.

Isti izvor navodi da vrh srpske policije u jednom momentu nije bio najzadovoljniji Velinovićevim radom i pre svega ovakvim ponašanjem, ali da se „stvari sada popravljaju“.

– Velinović je uvideo da ne može da u svom radu preskače nadredjene u policiji i da radi po uputstvima Ivice Tončeva. U poslednje vreme pokušava da normalizuje odnose sa Veljovićem svestan, valjda, da mu Ivica Tončev, posle svih ovih afera, nije više siguran oslonac – kaže naš izvor.

Naravno, to što je Veljović ponovo, posle perioda provedenog u VD stanju, direktor policije, nikako ne znači da će mu kadrovisanje po Vranju biti jedan od prvih poteza; naprotiv, ima u ovoj zemlji prečeg i pametnijeg posla za direktora policije, ali i sama činjenica o animozitetu Veljovića prema Tončevu, koga mediji dovode u vezu sa onom stranom zakona dok je živeo i radio u Beču, dovoljan je povod za  razne priče, spekulacije i nagađanja. Jer, ako se Veljović, uz pomoć naprednjaka, odluči da dokusuri  Tončeva i raskrinka do kraja njegovu ionako narušenu reputaciju uglednog privrednika – bivšeg gasterbajtera iz Austrije, nije teško pretpostaviti da će se amplitude tog zemljotresa iz Beograda osetiti i u Vranju!

Na drugoj strani, u dobrom delu lokalne javnosti  (ne računajući naprednjake) Slađan Velinović važi za surovog profesionalca koji je na čelo vranjske policije došao ne da se samo obračuna sa kriminalom u gradu, već i sa „mangupima u sopstvenim redovima“. Uostalom, PU Vranje je po rezultatima u 2012. među prve četiri u Srbiji a najveće zasluge za to pripadaju svakako načelniku i timu okupljenom oko njega.

– Direktor je profesionalac i on odlučuje o smenama – reći će Velinović za naš nedeljnik.

Međutim, da se o tome nešto pitaju vranjski naprednjaci, Velinović bi već u uniformi stajao na raskrsnici. Netrpeljivost naprednjačkog dela vladajuće koalicije prema njemu nije od juče, a kulminirala je krajem prošle godine, kada je Miloš Mladenović, odbornik Srpske napredne stranke, novembra najpre 24 sata držan u policiji da bi 28. decembra bio uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u seriji paljenja automobila po gradu. Mladenović se (zajedno sa grupom takozvanih vranjskih piromana) i dalje nalazi u pritvoru a Dragan Nikolić, narodni poslanik, prvi vranjski naprednjak i, ne zaboravimo, Mladenovićev advokat, sve vreme grmi protiv Velinovića smatrajući da se ovaj isuviše upetljao u politiku, naravno ne na SNS strani:

– I dalje tražimo Velinovićevu smenu, nevezano za kombinatoriku u odnosima Veljovića i Tončeva za koju nisam čuo i ne želim u nju da ulazim. Kad se Velinović stavio na jednu političku stranu, a protiv druge, naš stav je da on ne može više da vodi policiju u gradu. Bez obzira što ne sumnjam u njegovo poštenje, smatram da je on osoba koja unosi nemir zbog neprofesionalnog odnosa prema poslu i mešanja u politiku – kaže Nikolić.

Ovakve kvalifikacije, međutim, Velinović naziva glupostima i ponovo naglašava profesionalizam kojim se rukovode i on i direktor policije:

– I sa direktorom, ali i sa savetnikom ministra Ivicom Tončevim imam korektan i profesionalan odnos i smatram da su priče o mojoj smeni plod političkih spekulacija – odgovara Velinović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar