Grad plaća, Cera organizuje



Na istom zadatku: Mihailović, Veličkov, Antić i Davinić

Ovogodišnja Borina nedelja biće održana u Vranju od 23. do 29. marta. Za razliku od prethodne dve godine, kada su Grad Vranje i Književna zajednica „Borisav Stanković“ odvojeno organizovali ovu manifestaciju, ove godine će biti održana jedna a njen jedini legitimni organizator, što je potvrđeno i sudskom presudom, biće Književna zajednica (KZ).



Prvostepena presuda Apelacionog suda u korist KZ Bora Stanković u tužbi protiv Grada, međutim, malo je toga suštinski promenila u vezi sa događajem. Grad će sada biti pokrovitelj i finansijer, a KZ i njen urednik, Miroslav Cera Mihailović, idejni guru i organizator.

Na istom zadatku: Mihailović, Veličkov, Antić i DavinićSve je, dakle, spremno da se, nakon formiranja Organizacionog odbora manifestacije (OO), na čijem je čelu predsednik lokalne Skupštine Dejan Tričković, počne sa pripremama za realizaciju ovog kulturnog događaja.



– Došli smo vrlo lako do dogovora oko realizacije manifestacije i dobili smo punu podršku Književne zajednice za predloge i dopune koje su dali članovi Odbora kako bi ona bila sadržajnija i atraktivnija – kaže Tričković.

Organizatori najavljuju umetnički program koji će biti, kako obećava Mihailović, „na najvišem estetskom nivou“: bogat, raznovrsan, jasno profilisan i „dovoljno provokativan za sve književne sladokusce“. Precizni detalji programa, satnica i tačne finansijske stavke utvrdiće se na sledećoj sednici Odbora zakazanoj za 18. mart. Ističući da su u lokalnoj samoupravi uvedene mere štednje, iz Odbora kažu da je za „estetiku na najvišem nivou“ predviđena suma od milion dinara, dok će vrednost Borine nagrade, koja se svake godine uručuje književnicima biti nepromenjena – 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović ističe da je sama nagrada višestruko vrednija od novčanog iznosa koji je prati i koji ne bi smeo biti uvredljiv uzimajući u obzir pisca čije ime nosi, a u konkurenciji su sve knjige objavljene na srpskom jeziku u prethodnoj godini.

– Štedeti se mora tamo gde je moguće i gde je neophodno – kaže Mihailović

U žiriju za dodelu nagrade, pored Aleksandra Jovanovića, Mila Lompara i Gorana Maksimovića, neće biti predstavnika lokalne samouprave, kako je to prvobitno najavljeno.

– Sva tela i svi organi Zajednice visoko su profesionalni i apsolutno autonomni u svom radu – objašnjava urednik KZ.

Što se programa tiče, njegov najviši estetski nivo, kako je najavljeno, podrazumevaće i obeležavanje značajnih jubileja kao što su 200 godina od rođenja Njegoša, 110 godina od rođenja Crnjanskog, 20 godina od smrti Desanke Maksimović, a jedno veče  biće posvećeno i vranjskim književnim stvaraocima.

Ovogodišnju Borinu nedelju otvoriće Voja Čolanović, prošlogodišnji laureat. Ipak, kao glavni događaj manifestacije najavljeno je otvaranje renovirane zgrade Gimnazije „Bora Stanković“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar