Seča bez odobrenja ministarstva



Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva obavestilo je redakciju „Vranjskih“ da je zabranilo radove na seči i obaranju stabala u gazdinskoj šumskoj jedinici „Kozjak“ zbog toga što je period važenja tzv. „posebne osnove gazdovanja šumama“ (operativni planski dokument za gazdovanje šumom) za to područje istekao još 31. decembra 2011. godine. Podsećanja radi, šumom u vlasništvu Manastira Prohor Pčinjski, prema ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji sa Eparhijom vranjskom, gazduje beogradska firma za konsalting i usluge u šumarstvu „Fornet“ d.o.o. To, praktično, znači da je „Fornet“ posle 2011. sprovodio bespravne seče na tom području, iako je direktorka tog preduzeća u prošlom broju „Vranjskih“ tvrdila drugačije, obrazlažući da su sprovodili tzv. „sanitarne seče“ i u 2012, navodno po nalogu šumarskog inspektora.

– Seča je – navodi se u odgovorima ministarstva na pitanja „Vranjskih“ – zabranjena do dobijanja saglasnosti na novu „osnovu gazdovanja šumom“. U toku je prikupljanje podataka za podnošenje prijave nadležnom organu zbog seče bez prethodnog obeležavanja i evidantiranja stabala predviđenih za seču.



U dopisu iz Ministarstva navodi se još i da je načelnik Šumarske i lovne inspekcije ministarstva, nakon predstavki i pritužbi na to kako šumama preko firme „Fornet“ gazduje sopstvenik, Pravoslavna eparhija vranjska, 1. februara ove godine formirao posebnu komisiju sa zadatkom da sprovede detaljnu kontrolu na licu mesta, sačini zapisnik i dostavi izveštaj o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim merama.

– Komisija je obavila detaljnu kontrolu sopstvenika šume (Eparhije) i „Forneta“ koji obavlja stručno-tehničke poslove kod sopstvenika šume. Inspektorima je naloženo da postupe u skladu sa Zakonom o šumama, odnosno da za utvrđene nepravilnosti podnesu prijave nadležnim organima – zaključuje se u dopisu iz Uprave za šume resornog ministarstva.



Podsećanja radi, Udruženje „Zelena mreža Pčinjskog okruga“ podnelo je nedavno krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja protiv rukovodioca zaštićenog područja „Predeo izuzetnih odlika Dolina Pčinje“ Igora Aleksića i republičkog inspektora za šumarstvo za Pčinjski okrug Viktora Filipovskog zbog nečinjenja, odnosno nesprečavanja bespravne seče šume na Kozjaku. Inače, prema potvrdi Eparhijskog upravnog odbora od prošle sedmice, eparhija prihoduje 51 odsto godišnjih prihoda koje od gazdovanja manastirskom šumom na Kozjaku ostvari firma „Fornet“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar