Prljava Harijeta ponovo u akciji



Nerazumevanje Vranjanaca, ,

Nerazumevanje VranjanacaSrpska i ženska varijanta velikog Prljavog Harija i junakinja šest jako čitanih romana Mirjane Djurđević, doktorke tehničkih nauka, ponovo je sa nama u romanu „Leš u fundusu“, nedavno objavljenog u izdanju  Lagune. Kao i u prethodnim romanima, radi se o parodiji na krimi priče i humorističko-satiričnoj slici društva.



Autorka je svoj novi roman vranjskoj publici predstavila je prošlog četvrtka u Biblioteci Bora Stanković.

– U našoj književnosti nema bolje parodičarke krimi romana od Mirjane Djurđević – izjavio je na promociji Vladimir Arsenić, književni kritičar.



Junakinja romana Hari, bivša inspektorka MUP-a Srbije, sa postizborno penzionisanim bivšim načelnikom za „krv i seks“ otvorila je detektivsku agenciju. Loše im ide sve dok ih novi policijski čelnik ne uposli da obezbeđuju probe predstave Leticijin gambit i da čuvaju njegovu pastorku, mladu glumicu koja se skida s kokaina i za koju je ceo komad i izmišljen. U pozorištu kojim već više vekova tiho i čvrsto vlada neoboriva upravnica Knedla, vlada rasulo i nemar. U mraku ispod scene žive beskućnik Bogoljub i mačak Mefisto, krojačica rentira kostime Deda Mraza, posao pijanog tonca radi njegov maloletni sin, a rediteljka na rubu pameti rukovodi predstavom u uslovima opsade, pod ergelom džipova parkiranih na trgu. Djurđevićka se surovo poigrava čitaočevim čekanjem leša, ali i trudom i vremenom koji junakinja troši u fundusu. Pravdoljubiva Hari ponovo glavom juriša na nepravde poretka utemeljenog na korupciji i zataškavanju anomalija. Mirjana Djurđević koristi humor i satiru kao moćne vidove subverzije, ali i kao protivtežu Harijetinoj novostečenoj melanholiji i osećanju gubitništva.

PITANjA ZA GOSTE
Roman je odjeknuo dobro, s obzirom na dobru posećenost i uključivanje publike u tok promocije. Profesorka i književnica Sunčica Denić Mihajlović je prokomentarisala da je roman praćen ideološkom kritikom i osporila je rad književnog kritičara Vladimira Arsenića, navodeći da on oštro i loše piše o izvesnom broju dela srpske književnosti i da u svim romanima, pa i ovom, vidi ono čega nema.
Atmosferu je uzburkalo i pitanje PR-a gradskog odbora DSS-a upućeno Djurđevićevoj i Arseniću, a odnosilo se na njihovo učešće kao članova žirija na prethodnom dodeljivanju Borinih nagrada. Zanimalo ga je da li će vratiti novac koji su navodno uzeli jer je na sudu dokazano da je legitimni organizator Borine nedelje književna zajednica a ne grad. Kratko su odgovorili da oni honorar nisu ni dobili, već da su učestvovali kao gosti Grada.

 

TIHOMIR ARSIĆ  POMAŽE IZGRADNjU POZORIŠTA

Kupite karte umesto cveća

Kada je poznati glumac Tihomir Arsić na nedavno održanim Danima Vranja u Beogradu pokrenuo inicijativu za prikupljanje sredstava za obnovu pozorišta, za samo jedno veče skupljeno je 1.000 evra. Ovih dana boravi u Vranju, gde nastavlja sa akcijom prikupljanja sredstava zajedno sa kolegama iz Pozorišta Bora Stanković:

O kakvoj se akciji radi?

– U okviru humanitarne akcije Obnovimo pozorište, obilazio sam osnovne škole u gradu i okolini, u kojima sam držao seriju kreativnih časova pod nazivom Naši preci od Kumanova do Kajmakčalana. Iskoristio sam priliku da na tim časovima pokrenem i priču o Pozorištu i učenici su sakupljali dobrotvorne priloge. Na ovim kreativnim časovima su deca crtala, a ti crteži će se naći na kartama za predstave čija je pretprodaja takođe deo akcije.

Kako do tih karata?

Povod je 8. mart, a ideja je da muževi svojim suprugama umesto cveća poklone dve karte za predstave, koje će se prodavati po ceni od 1000 dinara. Radi se o pretprodaji karata za predstave koje će tek biti izvedene na daskama novog-starog pozorišta, nakon renoviranja. U petak ću  ja, zajedno sa kolegam,a biti na štandu ispred nove Pošte i nadamo se dobrom odzivu kako građana tako i privatnih preduzetnika i direktora javnih ustanova. Sav prihod će biti uplaćen na poseban račun za obnovu pozorišta. Tako na ovaj način ne prosimo za pozorište, već prodajemo proizvod koji će biti gotov.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar