Ne valja kad se stoka oblaži



Naše mleko kao u Evropi: mlekara Veličković

U mlekari Veličković, kao i Surduličkoj nivo aflatoksina značajno je manji od dozvoljenog. Međutim, građani su i dalje zbunjeni i uplašeni



 



Naše mleko kao u Evropi: mlekara VeličkovićPorodična mlekara „Veličković“ iz Alakinca kod Surdulice, koja otkupljuje i preradjuje mleko sa teritorije surduličke i hanske opštine, prošle nedelje je posle izbijanja afere sa mlekom dobila zvanične rezultate sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa iz Beograda u kojima stoji da u sirovom mleku ima manje od 0,005 aflatoksina, što je 10 odsto manje od standarda koje propisuje EU.

Istim rezultatima, potvrdjenim od strane ovog instituta, mogu se pohvaliti i u surduličkoj Fabrici hleba i mleka koja dnevno otkupi  do 1.200  litara mleka. Ove dve mlekare su se svrstale u red retkih čije mleko je ispravno a proizvodi bezbedni za ishranu.

TRAVA SA VLASINE

 Mlekara Veličković dnevno otkupi 3,5 tone mleka a imaju opremu i dozvolu nadležnog Ministarstva na osnovu koje im je dozvoljen otkup do čak 12 tona. Mlekara je opremljena najsavremenijom tehnologijom, odavno poseduju sve Hasap standarde koji, pored ostalog, podrazumevaju i postojanje sopstvene laboratorije. Tehnolog ove mlekare Vinko Tasev kaže da probleme sa kvalitetom mleka nikada nisu ni imali. Nedavno je ovde boravio i Džon Van Eš, kanadski stručnjak u ovoj oblasti koji je u okviru programa kanadske ambasade u Srbiji imao zadatak da kontroliše procese ali i prenese svoje znanje srpskim preradjivačima mleka. On je izdao pozitivne reference u kojima, pored zvaničnih podataka koji govore u prilog kvalitetu, stoji i lično zapažanje da je ovo jedna od retkih mlekara u kojoj se standardi poštuju u pogledu kvaliteta, ispravnosti hrane, ambalaže i dizajna gotovih proizvoda.  

– Odmah po izbijanju afere sa nedozvoljenom koncentracijom aflatoksina, veterinarska inspekcija iz Vranja je došla u našu mlekaru i uzorke sirovog mleka poslala za Beograd. Doduše, mi poštujemo sve standarde o ispravnosti ali je nizak nivo aflatoksina jedino i isključivo zasluga bede Juga Srbije gde se koncentrati i kukuruz daju kravama jedino kad je, da se našalim pa kažem, „slava“ da se malo i stoka oblaži. Inače, krave sa naše teritorije se pretežno hrane senom koje se leti kosi na nezagadjenim obroncima Čemernika i Vlasinske visoravni. U tome je naša izuzetnost – kaže vlasnik mlekare Miroslav Veličković.

DRAGAN ALEKSIĆ, NUTRIKO
ISKUSTVA PREDAKA
– Kvalitet mleka ne zavisi samo od koncentrovane stočne hrane jer ona nije jedina komponenta koja učestvuje u ishrani goveda. Naši stočari koriste i kabastu hranu koju tek niko ne kontroliše. U Srbiji se stočarstvom bavimo po tradicionalnim iskustvima predaka, a prihvatili smo standarde razvijenog sveta, kojima nismo dorasli ni tehnološki ni organizaciono. Ovaj problem treba rešavati sistematski i institucionalno i to na relaciji ratari-proizvodjači stočne hrane-farmeri-država.- jasan je Aleksić.
Prodaja koncentrovane stočne hrane u Nutriku nije značajno opala, postoji nešto manja tražnja ali to još uvek nije nešto što ih ugrožava. Analize se rade redovno a ono što ih opterećuje jeste čekanje rezultata koje traje po 10 dana, čime je proces na tržištu zakomplikovan i usporen.
Iz kompanije Nutriko, koja se 30 godina bavi proizvodnjom i distribucijom stočne hrane, kažu da je prisustvo mikotoksina stari problem koji opterećuje čovečanstvo a da ih u hrani nije našao samo onaj ko ih nije tražio.
– Bitno je kontrolisati koncentraciju mikotoksina. Jedini način za to je upotreba dozvoljenih absorbenata mikotoksina koji imaju za cilj da ih eliminišu iz digestivnog trakta životinja. Mi skrećemo pažnju stočarima da kontaktiraju proizvodjače stočne hrane u vezi pomoći u  odabiru absorbenata i načinu apliciranja kod životinja. Situaciju ne treba dramatizovati i mislim da je neodgovorno od strane političara i institucija koji su izazvali uzbunu u javnosti.

Ova mlekara je po standardima EU osvojila proizvodnju visokokvalitetnih sireva, čokoladnog mleka i voćnih jogurta od borovnice i divlje jagode sa padina Vlasine. Mlekara Veličković je 27. februara dobila i zvanično odobrenje da može nastaviti sa izvozom mleka i mlečnih proizvoda u Makedoniju i to posle obavljenog vanrednog inspekcijskog nadzora po zahtevu nadležnog makedonskog ministarstva.

Povodom problema sa nedozvoljenom koncentracijom mikotoksina u stočnoj hrani koja za posledicu ima neispravnost mleka, stručno mišljenje smo zatražili od Dragana Aleksića, vlasnika fabrike „Nutriko“ iz Vranja, najvećeg proizvodjača i distributera stočne hrane na Jugu Srbije. Aleksić je najpre insistirao na tome da u tekstu prenesemo činjenicu da smo prva redakcija koja ga je, od izbijanja fere sa stočnom hranom i mlekom, kontaktirala, uprkos tome što u Vranju postoji medijski javni servis koji se finansira novcem poreskih obveznika i kao takav je dužan da, sem što prenosi informacije o ispravnosti mleka, zatraži i predstavi janosti i stručno mišljene proizvodjača stočne hrane.

 – Sramota je za Vranje što naše javno glasilo (RTV) nije našlo vremena i prostora da pozove nekoga od nas proizvodjača i da nam priliku da gradjanima i stočarima objasnimo situaciju koja se tiče kvaliteta hrane koju kupuju. Moja firma je dosad pokazala visok nivo korporativne filantropije i nema akcije u koju se nismo uključili pa je sramota što nas sada, kada smo ovim problemom direktno stavljeni u žižu interesovanja, niko nije pozvao. To je generalni problem srpske javnosti, u medijima se naduvavaju najrazličitije priče a ni ova tema sa aflatoksinom nije ništa drugo do „otkrivanje tople vode“.- kaže Aleksić.

Nije bolje ni u manjim trgovinama iz komšiluka. Vlasnik jedne radnje kaže da će, ako se ovako loš promet i buka oko mleka nastave, prestati da naručuje sveže mleko od dobavljača.

Kupci zbunjeni i uplašeni, posebno oni sa malom decom.

– Ja imam dvoje dece i ovo mladje od dve godine mora da pije mleko. – kaže Jasmina Milovanović, nezaposlena majka dvoje dece

– Ja u komšiluku imam ljude koji čuvaju krave a sada niko od komšija koji su dosad kupovali mleko od njih više ne kupuje. S – dodaje Marko Andjelković iz Prekodolca.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar