Bilo šta da ti kažem, nećeš da mi veruješ



Gušenje konkurencije: problem oko osemenjivanja krava

Možda mi ne možemo da osemenimo sve krave, ali ne mogu ni oni; pa, koliko ko osemeni, toliko neka dobije od kolača



 



Gušenje konkurencije: problem oko osemenjivanja krava-Nešto su ispustili u ovom oglasu; propustili su da stave sliku Dejana Tričkovića i Veterinarske stanice Vranje. Od njih, još jedna stanica i tri veterinarske ambulante na području Grada Vranja ne mogu ni da priđu budžetskim sredstvima, koja se dodeljuju selektivno i monopolistički, što pokazuje i poslednji primer – kaže izvor koji je insistirao na anonimnosti.

IZA KULISA

Šta je poslednji primer? Naime, i Službenom glasniku Grada Vranja broj 39 od 19. decembra 2012. godine, objavljen je Javni oglas o prikupljanju ponuda za dodelu sredstava za veštačko osemenjavanje krava iz budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede na teritoriji Grada Vranja; ponuda je vredna oko dva miliona dinara. Propisani uslovi su da ponuđači imaju matičnu službu, sa najmanje jednim diplomiranim inženjerom stočarstva i pet godina iskustva na sprovođenju mera selekcije na teritoriji Grada Vranja; najmanje sedam diplomiranih veterinara u stalnom radnom odnosu sa licencom; najmanje deset veterinarskih tehničara sa položenim državnim ispitom; najmanje sedam vozila i najmanje pet kontejnera za čuvanje i transport duboko zamrznutog semena; da imaju ultrazvučni aparat. O ponudama će odlučivati devetočlana Komisija za odlučivanje o dodeli sredstava budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede na teritoriji Grada Vranja. Komisija je zasedala, i kao ponuđača izabrala Veterinarsku stanicu Vranje, koja se, inače, jedina i javila na konkurs; na području Vranja, inače, deluje još jedna veterinarska stanica, i tri ambulante, koje su imale pravo učešća na konkursu, ali nisu ispunjavale uslove, pa se nisu ni javile. Za priču uopšte nije nebitno da je suvlasnik ove ustanove Dejan Tričković, aktuelni predsednik Skupštine Grada Vranja, koji je, zbog sukoba interesa, svoja upravljačka prava preneo na drugo lice.

E, tu dolazi do nesporazuma.

-To je čist monopolizam – kaže Goran Jovanović, suvlasnik veterinarske stanice „Gor-Ban vet“ – i to traje godinama, 50 miliona su uzeli 2009. godine bez ikakvog konkursa, 2011. za azil pasa u Davidovcu tri miliona, i da ne nabrajam više.

-To je gušenje konkurencije – nadovezuje se suvlasnik ove firme Branislav Stošić – uzmite bilo koji grad u Srbiji, sve veterinarske stanice i ambulante participiraju u projektima, a ovde oni imaju monopol. Ja od 2003. godine svim vlastima šaljem dopise o tome, Stojčić (Miroljub, bivši gradonačelnik) mi je, recimo, odgovarao da takva sredstva uopšte ne postoje. Pa kako ih oni dobijaju? „Gor-Ban“ pokriva 40 posto teritorije, Veterinarska stanica Vranje 60 posto, ali oni dobijaju 100 posto sredstava iz budžeta! Njihovi izveštaji pokrivaju njihovih 60 posto, nas niko za naših 40 posto nikada nije zvao, niti nam je nešto tražio, tako da ne postoji jasna slika o stanju stočnog fonda na teritoriji Grada Vranja.

DEJAN TRIČKOVIĆ, PREDSEDNIK SG VRANjE
Stručni i zakonski okviri
-Veterinarska stanica Vranje osemenjavanje obavlja više od deset godina, dok ja nisam ni bio na ikakvoj političkoj funkciji. Sada, kada jesam, tamo ne obavljam nikakvu delatnost, ne mogu da stignem, a i da mogu, ne bih, jer zakon to ne dozvoljava. Upravljačka prava sam preneo na treće lice. I ovo nije prvi problem sa tim osemenjavanjem, ja sam kolegama i ranije u više navrata predlagao, najdobronamernije, da nađu stručne i zakonske okvire kako bi mogli da učestvuju u jednom tako važnom projektu. Oni, jednostavno, ne ispunjavaju te uzuse, pa sada to pokušavaju da prenesu na politički teren, ne shvatajući koliko je taj projekat važan za razvoj stočarstva u našem kraju.

Ogorčen je i Radmilo Dončić, iz veterinarske ambulante „Vrh“:

Lokalna vlast i Veterinarska stanica Vranje, naravno, imaju svoje argumente:

-Budžetom Grada Vranja – kaže Nenad Veličković, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu – odvojena su sredstva namenjena za rad veterinarske matične službe, osemenjavanje i azil za pse u ukupnom iznosu od 5,7 miliona dinara; od toga, za osemenjavanje će se izdvojiti oko dva miliona, po uzorku od prošle godine. Sredstva se ne daju unapred, već se puštaju sukcesivno u zavisnosti kojliko je grla u proteklom periodu osemenjeno.

Sada se dolazi i do političke dimenzije priče, naime, da li činjenica da je Dejan Tričković na visokoj funkciji, utiče na rezultate?

-Poznato mi je – kaže Veličković – da se ostali u ovom poslu već godinama žale na ovo isto. Ali, zašto je Stojčić odbijao dopise iz ostalih veterinarskih firmi, zašto je Veterinarska stanica Vranje dobijala poslove? Zbog vlasti? Pa, SNS je u vlasti tek nepunu godinu, a pre toga, bogme, nismo baš bili u milosti. Ne, nego zato što ostali nisu ispunjavali zakonom propisane uslove.

Sa time se slaže i vlasnik Veterinarske stanice Vranje Dušan Veličković:

-Sporni projekat je naš još od 2003. godine, a sada su se stekli uslovi za njegovu realizaciju. Normalno je da smo ga mi dobili, ne mogu oni tek tako da dođu na gotovo.

Pa, ima li ovde politike, ili je sve po zakonu? Naposletku, ne može čovek a da se ne seti onog starog vica, svi znaju početak:

-A be, komšija, šta radiš to?!

-Bilo šta da ti kažem, nećeš da mi veruješ; pa eto, spremam se da osemenim kravu!

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar