Nikome ne treba još jedna „sapunica“



Sve po zakonu: Stanković, Razgovor je potreban Beogradu: Kamberi, Od obrazovanja do integracija: Arifi

Na spisku koji smo dostavili Vladi Srbije mi smo stavili pitanja kolektivnih sloboda i prava, bezbednosti, upotrebe jezika i pisma, korišćenja nacionalnih simbola, povratak iseljenih, obrazovanje, pitanje decentralizacije vlasti, integracije Albanaca u institucije sistema, i tako sve do katastrofalno lošeg ekonomskog položaja ovih opština- kaže Nagip Arifi



 



Sve po zakonu: StankovićPosle onog sa Briselom, službeni Beograd je pokrenuo još jedan dijalog –  sa političkim predstavnicima Albanaca juga Srbije. Dijalog, koji je počeo 25. Februara u Bujanovcu, su inicirali Albanci, a Beograd ga je (ne)rado prihvatio. Obe strane su potvrdile da su prvi na potezu bili Albanci. Oni su, po dolasku Zorana Stankovića na mesto predsednika Koordinacionog tela, nezadovoljni ovim rešenjem (očekivali su da na to mesto dođe jedan od ministara) seli i pobrojili probleme građana – Albanca. Sve što ih muči podelili su u osam tačaka, a onda sve to u formi zahteva prosledili Vladi Srbije i kancelariji Misije OEBS u Beogradu. Za razliku od dosadašnjih razgovora, koji su bili uglavnom u okviru nadležnosti Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, ovoga puta, lideri šest albanskih partija zatražili su da svoje probleme rešavaju sa najvišim predstavnicima vlasti.

EVROPSKI STANDARDI

Čim je pismo sa osam problema Albanca stiglo u Beograd, usledio je pozitivan odgovor iz Beograda a Šaip Kamberi, bujanovački lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija, kaže da se tako nešto i očekivalo.

-Da, odgovor je ralativno brzo stigao. Mi smo to i očekivali. Zašto? Pa, ovaj razgovor je potreban Vladi Srbije. Zbog toga je službeni Beograd krenuo u dijalog jer će odnos Srbije prema manjinama i standardi u ovoj oblasti, biti jedno od ključnih pitanja dijaloga Beograda i Prištine, ali i čin od koga će zavisiti datum za početak pregovora o pristupanju EU – kaže Kamberi.

Istovremeno, on se plaši da i ovaj dijalog ne bude „neka nova sapunica“ koja će imati „težinu“ samo do dobijanja datuma i početka pregovora. Posle bi, kaže on, sve ponovo išlo po starom, kao i više puta poslednjih  godina.

Razgovor je potreban Beogradu: KamberiOn se plaši da i ovoga puta u Beogradu neće biti dovoljno političke volje da se problemi Albanaca reše.

-Ako se naši problemi reše, onda će ih svakako biti manje sutra između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova. Ali me plaši odnos Beograda prema Srbima na Kosovu. Jer, odnos države Srbije prema Albancima, treba da bude najbolji barometar pomoći Srbima na Kosovu – objašnjava Kamberi.

U izjavi medijima posle prve runde razgovora u Bujanovcu, ni jedna strana nije precizno pobrojila kojih je to osam tačaka na kojima će se lomiti „koplja“. Njih se, na novinarsko pitanje da ih pobroji, dotakao Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac i lider najmlađe albanske partije – Demokratske partije (DP).

-Na spisku koji smo dostavili Vladi Srbije mi smo stavili pitanja kolektivnih sloboda i prava, bezbednosti, upotrebe jezika i pisma, korišćenja nacionalnih simbola, povratak iseljenih, obrazovanje, pitanje decentralizacije vlasti, integracije Albanaca u institucije sistema, i tako sve do katastrofalno lošeg ekonomskog položaja ovih opština,- rekao je Arifi.

Sa novinarima je, međutim, po okončanju prve runde, sva ova pitanja, elaborirao Riza Halimi, koji je i dalje, ne samo zato što je narodni poslanik, najjači lired Albanaca na jugu Srbije. On je i ovoga puta, na startu dijaloga, što nije nevažno, razrešio sve dileme sa kim ne želi da razgovara.

Od obrazovanja do integracija: Arifi-Stanković i Koordinaciono telo nisu adresa za rešavanja nagomilanih pitanja Albanaca Preševske doline. Umesto ovog državnog organa, očekujem da se razgovori vode sa predstavnicima  vlasti i ministrima, koji prirodom funkcije, kod svakog pitanja, mogu da preuzmu svoj deo odgovornosti – rekao je Halimi.

Umesto njega, listu tih mogućih sagovornika i partnera u razgovorima sa Albancima, „utvrdili“ su novinari i znatiželjni građani: Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Mlađan Dinkić, Nebojša Stefanović…!

On je potvrdio da su lideri Albanaca, koliko god se danas delili, praveći listu prioriteta za administraciju u Nemanjinoj 11, jedinstveni oko pitanja. Nije ih pobrojio, ali je na novinarsku molbu da izdvoji makar jedan problem, Halimi naveo jedno ekonomske probleme.

-Evo, mi smo više puta tražili od Vlade u Beogradu odgovor na pitanje zašto Bujanovac i Preševo nusu uključeni u realizaciju IPA programa prekogranične saradnje. Vlada je budžetski namenila sredstva za te programe sa Hrvatskom, Bosnom, Bugarskom…razumem da je Kosovo problem, ali pitamo se mi gde je tu Makedonija.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar