U Vranje iz Njujorka i Milana



Razumeme se sa vranjskim ansamblom: Gajić, Ponovo u Vranju: Vasić

„Slučajna smrt jednog pritvorenika“ Daria Foa, u režiji Filipa Gajića, biće premijerno izvedena 6. marta na sceni Doma Vojske



 



Razumeme se sa vranjskim ansamblom: GajićPonovo u Vranju: Vasić„Slučajna smrt jednog pritvorenika“ je komedija a u prologu nobelovac Dario Fo naglašava da se bacanje kroz prozor i ubistvo jednog čoveka, anarhiste, dogodilo u Njujorku dvadesetih godina prošlog veka. Međutim, pisac čitavu priču smešta u Milano sedamdesetih godina prošlog veka, u vreme diverzija Crvenih brigada. Ozbiljnu priču o brutalnosti države nad pojedincem kojeg optužuju da je izveo diverziju u Milanskoj banci i pobio 16 nedužnih građana, a koju je u stvari država samo izvela kako bi zavela „čvsrtu ruku“, Dario Fo stavlja u formu komedije da bi na prijemčiv način demaskirao koruptivni sistem u koji su uključene i tajne službe moćnih država. Reditelj Filip Gajić, međutim, čitavu tu priču izmešta iz Milana u jedan drugi grad u kojem se određuje istorija i sudbina naše zemlje, grad koji će publici biti jasno prepoznatljiv. Shodno tome kako je Fo prilagodio čitav događaj onako, i autori predstave za našu publiku prave određene izmene i dopune kako bi ga publika lakše prihvatila i razumela. Ono što su kod Foa policajci, kod nas će biti sudije i tužioci.

VASIĆ JE KAO NOLE

Reditelj predstave je Filip Gajić, prepoznatljiv po umetničkoj drskosti i hrabrosti, vranjskoj pozorišnoj publici poznat po predstavama Oslobođenje Skoplja, Zona Zamfirova i Jedan poremećen dan, sa kojima je ansambl Pozorišta „Bora Stanković“ gostovao i osvajao nagrade na BITEF-u i Sterijinom pozorju. Brojnu glumačku ekipu predvodi Milan Vasić, a po prvi put sa ovim ansamblom igra  mladi glumac Lazar Jovanov iz Novog Sada.

– Saradnja sa Vasićem mi predstavlja posebno zadovoljstvo, on je izuzetan glumac i u godinama koje su pred nama on će zauzeti mesto u samom vrhu našeg glumišta svih vremena; njegov talenat i sposobnosti su retki i neobični. Ono što je Nole u tenisu, Milanče je u glumi – ističe Gajić.

FINANSIJSKA KONSTRUKCIJA
Nakon premijere će biti završena finansijska konstrukcija predstave i znaće se koliko košta ovaj projekat. Iako je pozorište budžetski korisnik, nema dovoljno sredstava za realizaciju predstave, te je Pozorište u pregovorima sa Kulturnim centrom iz Surdulice i predsedikom te opštine Novicom Tončevim, koji su zainteresovani ne samo da pomognu ovu predstavu već i za uspostavljanje ozbiljne i dugoročne saradnja dva grada.
– Napominjem da pozorište nije nimalo jeftina igračka i da cifra neće biti mala za lokalne okvire, s obzirom da se radi o jako ozbiljnom projektu – kaže Radmila Djorđević, direktorka pozorišta.

On veruje da odličan rezultat ni sada neće izostati:

– Ansambl i ja se veoma dobro poznajemo, razumemo, volimo i poštujemo – objašnjava reditelj.

Muziku za predstavu radi Japanac Jamasaki Hisaši, prijatelj umetničke ekipe. Za celokupni dizajn, kostimografiju, scenografiju i dizajn plakata zadužene su mlade umetnice iz Beograda, Matea Luković i Hristina Šormaz. Scenografiju radi SZP Zavarivač, a kostime Jumko.

SKRETANjE PAŽNjE

Budući da pozorište još uvek nema svoju zgradu, koja je izgorela 2. Jula prošle godine, koprodukcije sa drugim pozorištima su neminovne, te je vranjskom u susret izašlo pozorište Madlenianum iz Beograda. Uskoro će se znati da li će ono uvrstiti predstavu u svoj repertoar, a beogradske premijere će svakako biti. Direktorka Pozorišta Radmila Djorđević smatra da je došao trenutak da se napravi nešto novo, drugačije, primamljivo, nešto čega se vranjska publika uželela:

– Uverena sam da ćemo ovom predstavom uspeti još više da skrenemo pažnju na nas i naše pozorište, da ćemo pokrenuti ljude da se još više uključe u akciju obnove i da nam pomognu da ova predstava što pre doživi premijeru i na novoj sceni pozorišta „Bora Stanković“ Vranje.

Gajić dodaje da je neophodno da Pozorište ima snažnu podršku svih žitelja Vranja jer grad bez pozorišta prestaje da bude grad i postaje samo nedefinisano mesto. Pozorište u Vranju je bastion kulture i veoma važno ne samo za grad već i za celu zemlju.

– Ja verujem da jeste tako i bitno je da to razumeju oni koji vode grad.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar