Prete nam bankrotom



U sredu, 20. februara, oko 200 radnika Rudnika olova i cinka „Grot“ protestovalo je ispred zdanja Skupštine Grada. Skup je prošao bez incidenata, delegaciju rudara primili su gradonačelnik Zoran Antić i predsednik SG Dejan Tričković, dok su ostali učesnici protesta u sali PU Vranje čekali ishod razgovora. Nezadovoljne radnike „Grota“, između ostalih je zastupao i Nenad Stošić, nekadašnji predsednik SO Vranje, sada u funkciji člana UO „Grot“.



Vranjske: Šta je povod ovom protestu?

Stošić: To što je Osnovni privredni sud u Leskovcu, sa sudećim sudijom Ćirom Mitićem, zakazao za 1. mart ročište na kome bi, po svemu sudeći, mogao da donese protivzakonitu odluku o bankrotu „Grota“.



Zašto bi takva odluka bila, kako kažete, protivzakonita?

– Zato što je u jednoj od svojih odluka Viši apelacioni sud u Beogradu doneo rešenje da nema mesta bankrotu „Grota“, niti se ta opcija igde pominje. To znači da niži organ sebi uzima pravo da možda preinači odluku višeg pravosudnog organa. Ovaj skup ima za cilj da upravo to spreči.

Šta bi takva eventualna odluka značila za „Grot“?

– Tri stotine radnika, koji su do sada redovno primali platu od sadašnjeg većinskog poverioca Branislava Jovića, došlo bi u situaciju da „Grot“ preuzme Agencija za privatizaciju, čime bi oni završili na tržištu rada, dok bi Agencija po ustaljenom postupku, shodno sličnim primerima, u celini ili u delovima sve rasprodala.

Kako izbeći takav scenario, i kakvu ulogu u tome može da odigra lokalna samouprava?

– Posle sastanka delegacije „Grota“ sa Antićem i Tričkovićem, doneti su zajednički zaključci da lokalna samouprava pomogne u rešavanju ovog problema, obraćanjem premijeru, resornim ministarstvima i Agenciji za privatizaciju, da se ne žuri sa odlukama, dok se ne preispita ceo slučaj, na osnovu čega bi se donela meritorna odluka.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar