Moj brat nije kriminalac



Savetovao sam mu da ni po koju cenu ne ulazi u politiku. Nije me poslušao



Pojedini mediji su prošle nedelje pogrešno interpretirali moju izjavu pa su preneli kako se odričem svog brata Ivice Tončeva. To nije tačno, ja se brata ne odričem, već sam jasno rekao da nemam niti želim da imam bilo kakve veze sa njegovim postupcima, bili oni dobri ili loši



Savetovao sam mu da ni po koju cenu ne ulazi u politiku. Nije me poslušao– Pojedini mediji su prošle nedelje pogrešno interpretirali moju izjavu pa su preneli kako se odričem svog brata Ivice Tončeva. To nije tačno, ja se brata ne odričem, već sam jasno rekao da nemam niti želim da imam bilo kakve veze sa njegovim postupcima, bili oni dobri ili loši – kaže na početku razgovora za Vranjske Novica Tončev, prvi čovek Surdulice.

Ivica Tončev našao se proteklih dana u žiži medijskog interesovanja, nekako u paketu sa napadima na premijera Ivicu Dačića, kome je ovaj savetnik za nacionalnu bezbednost. Najpre su u javnost su izašle informacije o navodnoj saradnji premijera srpske vlade sa pripadnicima ozloglašenog Šarićevog kriminalnog klana, a odmah potom i optužbe na račun Ivice Tončeva da je, dok je živeo i radio u Beču, sarađivao sa kriminalcima i bavio se sumnjivim poslovima.

ŽIVOT U BEČU

VRANjSKE: Ovo je bio povod da se oglasite a vašu izjavu, u kojoj kažete da nemate ništa sa svojim bratom, preneli su svi srpski mediji.

TONČEV: Na početku želim da naglasim da niko u porodici Tončev nikada nije radio u društvenoj ili državnoj firmi. Svi smo zanatlije, građevinsci ili trgovci. Pradeda mi je bio građevinac, deda i otac isto, imali su svoje firme i u Kraljevini i u komunizmu kod Tita. Tako sam i ja 1988. otvorio svoju građevinsku firmu u kojoj je zaposlena i moja supruga, koja je kao i ja građevinski inžinjer. Tako je i moj brat 1990, kada je imao 22 godine, otišao u Austriju gde je započeo svoj biznis u građevinarstvu i ugostiteljstvu i gde je zaradio pare. Kako je lepo zaradio a još lepše živeo, savetovao sam mu da ni po koju cenu ne ulazi u politiku jer mu to ne treba u životu.

On vas, ispostavilo se, nije poslušao.

– Nije. Kad me nije poslušao kao starijeg brata, sa njim sam na tu temu prekinuo svaku komunikaciju.

Šta je, dakle, suština vašeg otvorenog pisma medijima?

– Svaki njegov uspeh ili neuspeh nije moj. I obrnuto. Nikada se nisam odrekao brata, već sam se ogradio i od dobrih i od loših stvari koje je i ako ih je uradio.

U pismu ste napisali da vam smeta što se prezime Tončev kroz medije provlači u negativnom kontekstu.

– Kako je familija Tončev oduvek poznata po teškom i poštenom radu i zalaganju za privatno preduzetništvo, zasmetalo mi je spominjanje prezimena Tončev na takav, negativan način.

Kako gledate na optužbe na račun vašeg brata da se u Austriji bavio nezakonitim poslovima i da je sarađivao sa kriminalcima? Konačno, da li verujete u to?

– Siguran sam da Ivica nije pripadnik nekakve kriminalne grupe ili klana i da je sve što je zaradio u Austriji stekao na pošten i legalan način.

Da li ste u kontaktu sa bratom, posebno poslednjih dana od kada je postao jedna od glavnih medijskih tema?

-. U kontaktu smo od kada su počeli da izveštavaju o njemu. Ali, nisam ga pitao ništa o optužbama na njegov račun jer znam da su neistinite.

Koje su reference vašeg brata da bude savetnik premijera za nacionalnu bezbednost?

– To treba da pitate njega i premijera Dačića. Ja to zaista ne znam!

Ranije ste izjavili da ste vi upoznali brata sa Dačićem.

– Da, ja sam ih upoznao. Ja sam u Socijalističkoj partiji Srbije od njenog osnivanja. Međutim, smatram da je moj brat izgubio pet godina zbog bavljenja politikom. Dačića znam još dok je pio portparol SPS-a a sa bratom sam ga upoznao posle 2000. godine kada je stranka bila u opoziciji a sadašnji premijer bez ikakve funkcije i uticaja.

Član ste Predsedništva SPS i važite za dobro upućenog čoveka. Zašto je, prema vašoj proceni, Dačić meta u ovom momentu i ko stoji iza napada na njega?

– Napadi na Dačića su neosnovani. Ozbiljno radi državne poslove, uhvatio se u koštac sa mnogim problemima, a to očigledno nekome smeta.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar