Kad Bane tako kaže



Ponovo zajedno: Ivanović i Antić, Odgovornost i poštenje: Najdić, Dobili smo jaka pojačanja: Stojančić, Pokazali su pravo lice: Stefanović, Razgovaram sa socijalistima: Stojković

Zoran Najdić i Dejan Jova Ivanović, doskorašnji gradski većnici iz redova Demokratske stranke, najnovija su pojačanja socijalista. Radi se o sposobnim ljudima progresivnih ideja – ne krije ushićenje Branimir Stojančić, gensek ove stranke. Predrag Stojković, bivši šef lokalnih radikala ne želi da potvrdi promenu dresa, ali naglašava da kontakti postoje



 



Ponovo zajedno: Ivanović i AntićViše nema tajni – nekadašnji lokalni ministri Demokratske stranke (DS) Dejan Jova Ivanović (sport) i Zoran Najdić (kultura) novi su članovi Socijalističke partije Srbije (SPS), uprkos kontradiktornim glasovima koji po ovom pitanju dolaze iz te stranke. Njima se pridružio i raniji predsednik odbora i poslednji šef odborničke grupe radikala u lokalnoj Skupštini Predrag Stojković. Iako prelaci iz stranke u stranku ovde nisu neuobičajeni, ovo najnovije preletanje otvorilo je političku raspravu na mnogim ravnima, pokazujući ne samo koliko je DS slaba u ovom času, već i koliko je „mladim lavovima“ SPS neophodna sveža partijska krv, kao kontrateg sve ozbiljnijem uplivu odlazeće generacije na upravljanje strankom i gradom. Gensek SPS-a Branimir Stojančić decidirano je potvrdio jačanje te stranke novim kadrovima.

– Da, oni su novi članovi SPS, ali za sada neće ulaziti u organe partije. Ivanović je, da tako kažem, stara škola SPS-a, sposoban operativac i nezamenljiv na terenu. Najdić je, što bi se reklo, opravan, ima progresivne ideje, i problem je DS-a što takve ljude nije koristila na pravi način – objašnjava Stojančić.

Odgovornost i poštenje: NajdićOn naglašava da će SPS-u dobro doći iskustvo Predraga Stojkovića, „jer je dugo u politici“, a sada mora da se „fokusira na nove političke odnose“.

MOJA AGENDA

Za razliku od svog prvog saradnika, gradonačelnik i šef SPS-a u Vranju Zoran Antić nije želeo da potvrdi da je stranka na čijem je čelu dobila prinove.

Dobili smo jaka pojačanja: Stojančić– Možda je rano o tome govoriti. Nekih razgovora ima, ali još ništa nije gotovo – kaže Antić.

Ovaj detalj otkriva da u SPS-u nema jedinstva po pitanju pojačanja iz drugih stranaka, a naročito ne kada je reč o zvučnim imenima nekadašnjih ljutih rivala. Još uvek, naime, u SPS-u ima i starih komunista, odnedavnih penzionera, koji čekaju svoju šansu i kojima jačanje opcije mlađih stranačkih kadrova nikako ne odgovara.

No, šta na sve to kažu sveži preletači?

Sagledavajući svoj novi politički angažman, donedavni gradski većnik za kulturu Zoran Najdić ocenjuje da je „jasno da on nije pristalica koncepta tradicionalnog neprijatelja“.

– Moja životna agenda počiva na pragmatičnosti i važno je da nema nikakve štete ni za koga. U mozaiku političkog života grada svoju poziciju i političku praksu gradim na osnovnim pretpostavkama za političko delovanje – odgovornosti, poštenju i iskrenosti – kaže Najdić.

Pokazali su pravo lice: StefanovićOn ističe da je mnoge probleme u prošlosti rešavao upravo tim svojim osobinama, te da su se sada, „u odnosu na novonastale okolnosti u skladu sa takvim mojim razmišljanjem otvorile i nove perspektive“.

– Moj prelazak u SPS treba sagledavati upravo u tom svetlu – kaže Najdić.

Sa svoje strane, Dejan Jova Ivanović, doskorašnji većnik zadužen za sport, ostaje tajanstven po pitanju novog političkog angažmana.

– Ako Branimir Stojančić, koga ja izuzetno cenim i poštujem, kaže da je to tako, onda je tako – kaže Ivanović.

Razgovaram sa socijalistima: StojkovićJedini koji nije želeo da decidirano potvrdi svoj prelazak u jato socijalista je Predrag Stojković, raniji šef odbora SRS-a i do majskih izbora šef odborničke grupe te stranke u vranjskom parlamentu.

– Ja već duže vreme ne vidim sebe u SRS. Razgovarao sam sa mnogima, pa i sa SPS-om, imam nekoliko ponuda, ali još uvek nigde nisam prešao. Iskusan sam političar, nemam šta da krijem, ali bi šteta bilo da ostanem van politike. Bilo je dogovora, ali nema konkretnih rezultata – tvrdi Stojković.

Na sve svikla, vranjska politička čaršija nemo je dočekala najnovije političke transfere, a jedini glas protiv digao je predsednik vranjskog odbora DS Goran Stefanović. Prema njegovim rečima, za „kratko vreme koliko je DS u opoziciji“ jasno se pokazalo ko je u toj partiji bio iz kojih razloga.

Ovde se radi o ličnim interesima. Ti ljudi dobili su poverenje DS kada smo mi kao stranka preuzimali odgovornost, a napustili su nas u prvim trenucima posle odlaska u opoziciju. To dovoljno govori o kakvim ljudima je reč.  DS je imala pogrešne odluke i procene, a ispostavilo se da su njih dvojica upravo pogrešna procena, jer su gledali samo lične interese – kaže Stefanović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar