Zoran protiv Zorana



U utorak sam potpisao tužbu protiv grada,nije bilo drugog izlaza: Zoran Knežević, Taj smo dug priznali i plaćaćemo ga prema planu otplate: Zoran Antić

Za razliku od prethodnih godina u EDV nisu imali problem da presaviju tabak i tuže lokalnu samoupravu, bez obzira na to što su direktor i gradonačelnik stranačke kolege. I njihov SPS u Vranju i Banji za potrošenu struju u stranačkim prostorijama duguje oko 800.000 dinara, zbog čega su prošle sedmice socijalisti ostali u mraku



 



U utorak sam potpisao tužbu protiv grada,nije bilo drugog izlaza: Zoran KneževićTaj smo dug priznali i plaćaćemo ga prema planu otplate: Zoran AntićElektrodistribucija Vranje (EDV) podnela je ove nedelje tužbu protiv lokalne samouprave zbog duga od 45 miliona dinara (oko 400.000 evra) za isporučenu energiju iz prethodnih godina, otkriva direktor Zoran KNEŽEVIĆ.

– U utorak sam potpisao tužbu protiv Grada, nije bilo drugog izlaza – potvrđuje Knežević, naglašavajući da su u EDV na ovaj potez bili primorani kako ih sutra neko ne bi pitao zašto nisu radili svoj posao.

Ovakva mera prema Gradu nadležnih iz organizacione jedinice koja posluje u sklopu ED „Jugoistok“ d.o.o. Niš samo je na prvi pogled iznenađujuća. I to ako se uzme da dva čoveka koja vode Grad Vranje (Zoran Antić) i ogranak regionalnog isporučioca električne energije (Knežević) pripadaju istoj stranci (SPS). Ako se, pak, zna da je u „Jugoistoku“ nedavno došlo do smene direktora, da je naplata računa za struju na području konzumnog područja EDV sve teža (najmanja u okviru pet ogranaka pod okriljem Nišlija), onda je jasno zašto se insistira na „nepopularnim merama“. I zašto se sada mora nešto što ranije nije moralo.

Gradonačelnik Antić razume odluku stranačkog intimusa, odnosno preduzeća na čijem se čelu ovaj nalazi. Kaže da je došlo krajnje vreme da svi potrošači, pa i budžetski korisnici, budu u istom položaju kada je reč o plaćanju struje.

– Taj smo dug priznali – dodaje Antić – i plaćaćemo ga prema planu otplate. Time dokazujemo da ovde nema povlašćenih kada je reč o plaćanju struje. Analizom smo utvrdili da kod budžetskih korisnika ima mnogo rasipanja električne energije, poput podatka da neke škole troše više struje leti nego zimi, i tu će morati da se obrati pažnja, odnosno redukuje potrošnja. Tako ćemo štedeti i novac.

NEMA LjUTIŠ

Knežević iznosi jedan zanimljiv podatak. Ažurnost u plaćanju popravlja se od dolaska aktuelnog rukovodstva Grada. Samo u poslednja četiri meseca, tvrdi direktor EDV, lokalna samouprava platila je više za struju nego prethodni menadžment grada za poslednju godinu i po vladavine u prethodnom mandatu.

– Razgovarali smo o reprogramu ranijeg duga. Postoje velika dugovanja nekih ustanova u sklopu lokalne samouprave (Predškolska ustanova, na primer, sa dugom od 11 miliona), kao i pojedinih škola – otkriva Knežević 

Član Gradskog veća za budžet i finansije Dragan SPIRIĆ kaže da rukovodstvo grada od juna vodi restriktivnu politiku kada je o potrošnji reč i nastoji da se reši balasta dugovanja iz prethodnih godina.

– Naša je intencija redovno izmirenje tekućih obaveza i otplata dela ranijih dugovanja tokom 2013. To važi i kod duga za električnu energiju. Kao ilustraciju bih naveo primer da je u julu, kada je nova vlast preuzela Direkciju za razvoj i izgradnju, dug za javnu rasvetu u gradu prema EDV iznosio 37, a sada je 13 miliona dinara – ukazuje Spirić.

Među tzv. virmanskim potrošačima (pravna lica) najveći dužnici na ovom području su kompanije Simpo (121 milion dinara) i Jumko (124 miliona), te preduzeće Komunalac iz Bujanovca i kolektivni smeštaj izbeglih i raseljenih lica na području bujanovačke opštine.

Prema Kneževićevim rečima, situacija sa dugovanjima javnih preduzeća je drugačija od slučaja do slučaja. Zanimljivo je da su redovne platiše preduzeća koja vode socijalisti, JP Vodovod (Krsta Janjić) i JKP Komrad (Dejan Ilić), ali da problema ima sa delom javnog sektora gde sada gazduju koalicioni partneri naprednjaci, a u ranijem periodu demokrate.

– JP Direkcija za razvoj i izgradnju ima dug 13 miliona dinara. Uz napomenu da je njihova potrošnja trideset odsto veća nego što bi trebalo da bude jer ima rasipanja energije. Tu je i JP Novi Dom sa dugovanjem od 9 miliona dinara – kaže Knežević.

Pomenuta dva preduzeća do juna su vodile demokrate (Dragan Stojković i Goran Petrović). Pošto se aktuelni direktor Direkcije Nebojša Nikolić (SNS) ovih dana povukao sa funkcije, njegov zamenik Dejan STANOJEVIĆ (DSS) smatra da je pametnije sačekati novog direktora za razgovor o ovoj temi. Direktor „Novog doma“, naprednjak Živko STAMENKOVIĆ, kaže da je prilikom dolaska u preduzeće zatekao dug od oko osam miliona iz 2010. i 2011. godine.

To se dugovanje u međuvremenu uvećalo jer je zimska sezona i naši su prioriteti bili usmereni ka nabavci mazuta i vraćanju ogromnih dugovanja prema „Nafti“ AD za energente (40 miliona dinara). Zato malo kasnimo sa izmirenjem duga za struju. Platili smo nekoliko rata, sada malo zaostajemo iz opravdanih razloga – kaže Stamenković.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar