Surdulica čeka turske investitore



Zajedno u Istambulu: Tončev sa predsednikom Nikolićem

Visoki turski privredni zvaničnik, inače nemački Srbin Aleksandar Međedović, koga za Surdulicu vežu jake emotivne veze, u martu će biti moj gost. Tada ćemo imati šta da saopštimo javnosti – kaže predsednik opštine Novica Tončev



 



U Istambulu je početkom protekle nedelje održana 12. sednica Poslovnog saveta Srbija-Turska. Ovaj veliki forum privrednika i menadžera, kako ga u obe zemlje nazivaju, organizovan je povodom zvanične posete predsednika Srbije Tomislava Niklića Turskoj. U našoj delegaciji, koju je predvodio predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, među 50 privrednika našao se sasvim opravdano i Novica Tončev, vlasnik Građevinske firme „Tončev gradnja“ i predsednik opštine Surdulica.

Zajedno u Istambulu: Tončev sa predsednikom Nikolićem– Ovo je najveći skup privrednika kome sam ikada prisustvovao. Zaista sam srećan što mi se pružila prilika da čujem veliki broj naših i turskih privrednika, da mnoge od njih upoznam i da sa mnogima razgovaram. Mislim da je za svakog privrednika jedan ovakav susret pravo bogatstvo – kaže Tončev za „Vranjske“.

STUB SARADNjE

On ističe da su ovom poslovnom skupu poseban ton svojim prisustvom i onim što su rekli, dali predsednici Srbije i Turske, Tomislav Nikolić i Abdulah Gul.

-Znate, velika je stvar kada na takvom skupu čujete od predsednika jedne tako moćne zemlje kakva je Turska, da će on lično da primi i ohrabri svakog turskog privrednika koji krene da investira u Srbiji. Raduje takodje i poruka predsednika Nikolića da će on lično i njegov kabinet učiniti sve da se otklone sve birokrarske prepreke koje su do sada bile ogromna prepreka stranim investitorima i njihovom kapitalu prilikom ulaska u Srbiju.

Tončev zato tvrdi da je ukupna ekonomska klima u srpsko-turskim odnosima danas takva da ovaj skup mora sutra dovesti do pravog privrednog buma, jer turski investitori i njihova privreda, koja je u ekspanziji, traže tržišta upravo kakva je Srbija.

 – Takav duh ovog foruma privrednika mogao se osetiti na svakom koraku: tokom zvaničnih razgovora sa šefovima dveju država, tokom svečanih večera ili ručkova, za vreme bilaterarnih susreta, u neformalnim kontaktima. Domaćini su nam jasno stavili do znanja da je Srbija iz više razloga stub njihove saradnje i stub budućih investicionih projekata na Balkanu – kaže Novica Tončev.

Na najvažnije pitanje da li će koristi od ove posete Istambulu imati privreda Surdulice ili juga Srbije, Tončev odgovara potvrdno i pri tom ističe skoro bezrezervnu podršku vlasnika brojnih turskih kompanija, koje za Srbiju vežu istorijske, ekonomske i kulturne veze.

-Naravno da sam imao vrlo konkretne razgovore sa partnerima iz Turske. Pre svih istakao bih razgovor sa jednim od turskih zvaničnika, inače nemačkim Srbinom koji ima vrlo emotivne veze baš sa Surdulicom (vidi okvir). To je Aleksandar Međedović, predsedavajući Turskog-srpskog poslovnog saveta u Istambulu i direktor Frankfurtskog sajma za Tursku, inače mlad, energičan i vrlo preduzimljiv menadžer. U ovom trenutku ne mogu ništa konkretnije reći, ali je više nego sigurno da će, posle ovog istambulskog “privrednog samita”, u Surdulicu stići neki veliki investitor – najavljuje Tončev.

– Sam susret u Istambulu bio je više protokolaran, mesto gde smo se upoznali, razmenili informacije i ideje, ponudili to što je svaki učesnik pripremio.

Realizacija tih dogovora je krenula onog trenutka kada smo napustili Istambul.

Sada u Srbiji slede susreti sa partnerima i predstavnicima onih privrednih grana za koje smo izrazuili interesovanje – nagoveštava predsednik Surdulice.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar