Jaki momci iz Drenovca



Ekipa Gugutka: kažu da se kod njih najbolje jede, Ekipa Taska: ko će njih da pobedi

Devotinske livade, na obroncima planine Goč blizu Vranja, išarane utabanim snežnim prtinama, visoko bukovo i zimzeleno drveće sa krošnjama pokrivenim paperjastim snegom,  sakupile su oko 500 lovaca, ljubitelja lova i građana Vranja, okolnih sela, gostiju iz čitavog Pčinjskog okruga, kao i iz Leskovca, Niša, Aleksinca, Svilajnca, Pančeva… Sve je bilo, kao stvoreno za manifestaciju “Vranjski vuk 2013.”



 



Zahvaljujući organizatorima, lovačkom udruženju “Fazan” iz Vranja, upriličena je tradicionalna hajka na vukove, ali i druženje  praćeno raznim vrstama „viteških nadmetanja“: pravljenje lovačkog gulaša, natezanje konopca, bacanje kamena sa ramena…

VOJNIČKI PASULj: Dok su lovci raspoređeni u više grupa u hajku na vukove krenuli oko šest ujutru, narod je na Devotinskim livadama počeo da se okuplja oko 10. Prva je bila vojska, predvođena potpukovnikom Goranom Stankovićem, koja je postavila šatore i spremala se da još jednom priredi narodu gastronomsku poslasticu -vojnički pasulj. U okolini, dim je označavao ekipe koje su krenule sa pripremama za pravljenje  lovačkog gulaša.

Ekipa Gugutka: kažu da se kod njih najbolje jede– Dok bude hrana, rakija će creva da nam istruže, nego mi da zamezimo koji ražnjić. Ovo jeste hajka na vukove, ali i na sve ostalo. Takva su vremena, ništa se ne propušta -poručuje Svetomir Stojković Ceka, lovac iz grupe “Fazan”. Ražnjići od komada mesa, dimljene slanine i ljutih papričica mame, a još više žudnju podgreva pogača koju stari lovac Fića vadi iz torbe. Velja Stevanović, glavni majstor za gulaš, sa pomoćnicima Vladimirom Stojkovićem, Miloradom Jeftićem i Danilom Popovićem, obajšanjava šta će sve biti u “pobedničkom” kazanu: meso od divlje svinje, nešto od još po koje egotične divljači, te začini, znani i neznani:

Ekipa Taska: ko će njih da pobedi– Ne krijemo tajnu našeg uspeha, a to je ritual mešanja gulaša drvenom kašikom – ložicom. Ona se okreće dva puta oko svoje ose, a potom jednom u suprotnom pravcu. Njeno kretanje prati i blago savijanje u kukovima onog koji meša gulaš – priča Velja i pokazuje kako se to radi.

GUGUTKA: Do ekipe “Fazana” je mešovita ekipa vojske i građanstva zvana “Gugutka”. Dobro organizovani, dok se gulaš krčka, skara radi punom parom. Vidi se da nisu doručkovali, po slobodnoj proceni u slast su pojeli, sa gostima, jedan but svinjskog mesa i više komada pilećeg steka. Stanče Janjić, jedina žena lovac, navodi da se kod “Gugutke” najbolje jede jer se sve sprema sa ljubavlju. U ekipi su: Ivan Pavlović, Goran Dimitrijević, Slađan Stošić, Dejan Arsić, Srđan Mitić, Milan Simonović, Vlada Djorđević, Srba Biba Nikolić, Dragan Marinković…

STIŽU VUKOVI: Stižu “lade nive”, stižu ustreljeni vukovi. Komešanje među narodom, svi bi hteli da ih vide, a većina da se slika. Tri vuka, jedna vučica i dve lisice, toliko je odstreljeno, mnogi kažu bogat lov. Ima i onih zluradnih koji tvdre da je jedan od vukova iz zamrzivača, ali kad stigoše lovci iz Poljanice sa vučicom i vukom iz kojih još kaplje vrela krv, razuveriše se “neverne Tome”. Lovci kojima se posrećilo su Goran Ristič iz sela Dulan kod Vranja, Gojko Stošić iz Vladičinog Hana, Slađan Mikić iz Trstene i Dragan Trajković iz Mijovca, sela u Poljanici. Lisice su odstrelili lovci koji sebe, logično, nazivaju “lisičarima”. 

NARODNE IGRE: “Stižu jaki momci iz sela Drenovca”, viču Poljančani koji navijaju za svoju ekipu u vučenju konopca.

– More, naši iz Sobine su najjači, mogu da povuku, ama i da popiju – viču drugi.

– Ma, pogledajte ekipu od Tasketa, ko će njih da pobedi. Ovi iz Drenovca sirovi, ne znaju tehniku, a ovi iz Sobine pregrejani od pića –  dobacuju treći.

Navijači su u pravu, prvo mesto je osvojila ekipa “Taska”, drugo “Momci iz Drenovca” i treće “Sobina”.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar