Istraga proširena na još pet paljevina



Pritisak na moje klijente: Slobodan Nešić, Nerazdvojni: Pakman, Anđel i Velja

Produženje pritvora za osmoricu osumnjčenih na još dva meseca obrazloženo namerom da se izbegne mogući uticaj na svedoke i ponavljanje krivičnih dela. Advokati odbrane smatraju da se radi o pritisku i nameri da se osumnjičeni po svaku cenu drže iza rešetaka dok se ne pronađu valdini dokazi kojih, navodno, trenutno nema



 



Pritisak na moje klijente: Slobodan NešićDrugi put u roku od dve nedelje Vanraspravno veće Osnovnog suda, kojim je predsedavala sudija Ljubinka Veličković, donelo je rešenje kojim se osmorici osumnjičenih za seriju paljevina u Vranju poslednjih godina pritvor produžava do šezdeset dana, potvrdio je „Vranjskim“ portparol vranjskog suda Srboljub MILOSAVLjEVIĆ. Drugi put, jer je Apelacioni sud u Nišu, po žalbi advokata odbrane na rešenje o određivanju pritvora od 24. januara, vratio predmet našem sudu na ponovno odlučivanje.

Vranjanci u ponovljenom postupku nisu uvažili primedbe iz apelacije, odlučivši da razloga za ostanak u pritvoru ove grupe ipak ima, pa tamo do daljeg ostaju Miloš Mladenović zv. Žaba (25), Miloš Anđelković zv. Anđel (23), Miloš Cvetković zv. Banjurac (23), Miloš Popović zv. Pakman (23), Velimir Vukoslavović zv. Velja (30), Božidar Stojanović poznatiji kao Boža Karadnik (26), Sava Stanisavljević (21) i Dejan Nikolić zv. Kantar (33). Oni su uhapšeni 28. decembra i posle policijskog zadržavanja određen im je pritvor koji traje do danas.

IMA SVEDOKA, NEMA SVEDOKA

Advokat Slobodan NEŠIĆ, branilac četvorice osumnjičenih (Anđelković, Popović, Stojanović, Mladenović) najavljuje žalbu advokata odbrane i na novo rešenje Osnovnog suda o produžetku pritvora. Nešić otkriva da je u međuvremenu proširena istraga.

– Sada žele da im stave na teret paljevine još pet automobila. Pominju se i neki novi osumnjičeni. Jednostavno, čini se da neko želi da iskoristi situaciju i očisti fioke – kaže Nešić.

Nerazdvojni: Pakman, Anđel i VeljaZa krivično delo izazivanje opšte opasnosti (odnosi se na paljevine automobila) pod sumnjom su Anđelković (osumnjičen i za nasilničko ponašanje, teško delo protiv opšte sigurnosti i lažno prijavljivanje), Stojanović, Nikolić, Popović (sumnjiči se još i za nasilničko ponašanje, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja) i Cvetković. Za teško delo protiv opšte sigurnosti (paljevina i eksplozija u kući osumnjičenog Velimira Vukoslavovića, navodno radi naplate štete od osiguranja) osumnjičeni su Mladenović (kao i za nasilničko ponašanje), vlasnik kuće Vukoslavović (kao podstrekač, a takođe je pod sumnjom i za nasilničko ponašanje) i Stanisavljević.

Prema novom rešenju o produžetku pritvora ostaće „osmorka“ u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora još neko vreme, a možda i celih šezdeset dana (najduže do 24. marta prema aktuelnom rešenju sudskog veća) ukoliko u međuvremenu istraga ne završi optužnicom nakon čega se pritvor može još produžavati ili ukinuti. U suprotnom, ukoliko ne dođe do optuženja, osumnjičeni bi po zakonskom automatizmu bili pušteni kućama.

Određujući pritvor, veće Osnovnog suda se u obrazloženju ovakve odluke pozvalo na član 142, stav 1, tačke 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) prema kome je pritvor odredio i istražni sudija ovog suda početkom januara. Sudsko veće smatra da i dalje stoji osnovana sumnja da su osumnjičeni, kako piše u rešenju, „kao pripadnici organizovane grupe“ počinili više krivičnih dela, uglavnom paljevina automobila i objekata na štetu građana Vranja.

– Okrivljeni bi – navodi se u rešenju – ukoliko bi se našli na slobodi mogli ometati vođenje krivičnog postupka uticanjem na svedoke, saučesnike ili prikrivače izvršenih krivičnih dela. Mogli bi i ponoviti krivična dela imajući u vidu da stoji osnovana sumnja da su kao saizvršioci počinili više krivična dela u sastavu grupe i u kraćem vremenskom periodu.

Kao dodatan razlog veće je navelo i to da nije saslušan još jedan svedok u istražnom postupku (S. Dj. iz Vranja) na koga bi osumnjičeni u slučaju puštanja na slobodu, prema mišljenju veća, mogli uticati i tako ometati vođenje krivičnog postupka, kao i to da su neki od osumnjičenih još u bekstvu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar