Duša na platnu



Ruka veštog majstora, ,

Zoran Petrušijević Zop, izložba slika i crteža; Galerija Narodnog univerziteta



 



PROFIL
Zoran Petrušijević – Zop rođen je 1943. godine u Vranju. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu i Magistrirao 1968. u klasi prof. Ljubice Sokić. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1972. Izlagao je mnogo puta samostalno i na kolektivnim izložbama. U proteklih sedam godina imao je sedam samostalnih izložbi u Vranju.

Ruka veštog majstoraU velikoj sali Galerije narodnog univerziteta izloženi su crteži i slike vranjskog slikara Zorana Petrušijevića Zopa. Na izložbi, koja nosi naziv „Duša“, mogu se videti senzibilne i anđeoski bele slike na kojima se vidi i prepoznaje reč duša u nama ali i svuda oko nas. Izložbu je otvorila diplomirana slikarka Vesna Marinković Stanković:

– Zop je, po mom mišljenju, najbolji slikar koji hoda planetom zemljom i veliki uzor svim slikarima, primer kako i sa koliko ljubavi i posvećenosti treba stvarati. Samo ruka veštog majstora i maga može ovako da stvara – poručila je posetiocima.

Na slikama su pejzaži i topli prizori iz života, dočarani laganim i virtuoznim potezima koji zaustavljaju dah i teraju nas da se zagledamo u platno i otkrijemo savršenstvo. U svoja dela Zop je utkao najbolje delove svoje duše koja je najtamniji, najsvetliji i najsvetiji deo nas i tako ih učinio večnim. Njegovi radovi su uvek sveži, drugačiji, neponovljivi. Svakako je velika sreća što Petrušijević živi i stvara u našem gradu, koji će se jednoga dana i po njemu pamtiti. Ljubitelji likovne umetnosti i svi zainteresovani postavku koja broji blizu sedamdeset platna i crteža manjeg formata mogu razgledati u velikoj sali Galerije narodnog univerziteta do 22. februara.:

 

 

IZLOŽBA: STVARALAŠTVO MANASTIRA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Daleko od očiju

Na ovim radovima ne možete naći potpis autora, već samo ime manastira. Njihov rad i put je put skromnosti, skrušenosti i molitve

 

Pravoslavna Eparhija vranjska i Fondacija Sveti Prohor Pčinjski organizovali su izložbu „Stvaralaštvo manastira Srpske pravoslavne crkve“. Na izložbi su se našli radovi, rukodelji monaha iz 12 pravoslavnih manastira, Hilandara, Studenice, Dečana, Sv. Prohora Pčinjskog, Kovilja, Sokolice, Pavlice, Sv. Pantelejmona, Sv. Stefana, Sv. Nikola, manastira Vaskrsenja Hristovog kao i Ohridske Arhiepiskopije.

Manastiri predstavljaju posebnu vrstu naseobine, koja po suštini ima i simbolički smisao. Život u njima pored duhovne dimenzije i posvećenosti molitvi i postu podrazumeva svakodnevno učenje, stvaranje i fizički rad. Još od samog početka monaštva bavili su se izradom rukodelja koji se mogu videti na izložbi. Vremenom se rukodelje monaha menjalo, od korpe od pruća, ikonopisanja, izrade brojanica, ručnog veza, predmeta od keramike, kaligrafije, duboreza, zštampanja knjiga i td.

Daleko od očiju javnosti savremeni ikonopisci tragaju za sopstvenim doživljajem i ličnim rešenjima u ikonopisu. Osim novina u koloritu i rasporedu svetih ličnosti i scena, često primenjuju i nove materijale i tehnike slikanja.

– Poruka ove izložbe je da za trenutak zastanemo ispred ikone, duh smirimo i dopustimo da nas duhovnost ispuni i ogreje. – poručuju autori izložbe.

Radovi će u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju biti izloženi do 15. februara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar