Bujanovac, univerzitetski centar



Poslednji je čas: Nenad Vunjak

U jeku razgovora beogradskih i prištinskih zvaničnika, u Bujanovcu je sve spremno za početak izgradnje fakultetske zgrade koja će biti otvorena za mlade iz čitavog regiona



 



Poslednji je čas: Nenad VunjakAko svi poslovi budu tekli po planu, na platou prekoputa Doma zdravlja u Bujanovcu, pored Sportskog centra „Mladost“ i Fabrike kožnih garnitura, sledećeg meseca počeće izgradnja, a već 1. oktobra ove godine, biće   otvorena nova zgrada  Ekonomskog fakulteta iz Subotice – odeljenja u Bujanovcu.

EKONOMIJA I BIZNIS

Nenad Vunjak Dekan Ekonomskog fakulteta iz Subotice upozorava da je to glavni uslov da ova ustanova nastavi rad u Bujanovcu pre dve godine:

– Ja to otvoreno moram da kažem: ako mi ovde 1. oktobra ove godine ne budemo imali zgradu odeljenja Ekonomskog fakulteta, onda se postavlja pitanje našeg daljeg rada i održavanja nastave. Mi već sada nastavu držimo na dve lokacije. Upisom treće generacije u oktobru, mi sa nastavom ne možemo na treću lokaciju. Molim zato sve aktere ovog projekta da to imaju u vidu, – upozorio je prof. Dr Vunjak u Bujanovcu, na promociji idejnog rešenja zgrade.

On kaže da su se, prema informacijama koje ima, stekli svi uslovi da se u martu postavi kamen temeljac nove zgrade u Bujanovcu. To će, kako dodaje, samo učvrstiti visoke rezultate koji se u nastavi u Bujanovcu postižu u protekle dve godine, jer će na ovom odeljenju od jeseni postojati smerovi: marketing, zatim finansije, bankarstvo i osiguranje i agroekonomija i biznis. A na pitanje može li Bujanovac, imajući u vidu opštu situaciju u zemlji i na jugu Srbije, sutra biti mali univerzitetski centar, kakav je onaj u Blagoevgradu u Bugarskoj, Vunjak odgovara:

-Mene raduju inicijative da se ovde osnivaju novi fakulteti, da Bujanovac sutra bude mali univerzitetski centar. Kako god, uvek se moraju imati u vidu zakon i standardi u ovoj oblasti, a oni kažu da se po jednom studentu mora obezbediti osam kvadratnih metara prostora. A do tada, mi moramo više pažnje posvetiti ovome što smo napravili i ne dozvoliti da studenti u Bujanovcu rade u uslovima koji nisu za nastavu – kaže dekan Vunjak.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa se nada da će posao u koji se već ušlo, biti uspešno obavljen na zadovoljstvo studenata, profesora i nastavnog osoblja. On očekuje da će svi akteri ispuniti preuzete obaveze, tako da zgrada bude gotova 1. oktobra ove godine.

– Kada je o sredstvima reč, želim da kažem da je Koordinaciono telo obezbedilo 16 miliona dinara za ovu prvu fazu poslova.  EU Progres će za koji dan odobriti još 20 miliona dinara. Preostala sredstva, ja se nadam, obezbediće medjunarodna zajednica i Vlada Republike Srbije, tako da će sutra ovo odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice zaista biti ponos Bujanovca i juga Srbije – kaže Stanković.

Niko, međutim, u ovom momentu ne može da kaže koliko će koštati kompletan posao, bar dok ne bude bio gotov glavni projekat.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi se raduje ovoj inicijativi i na raspolaganje stavlja sve potencijale i resurse lokalne zajednice, jer je fakultet, kako kaže, najveća investicija za budućnost Bujanovca.

Građani Bujanovca su srećni što će generacije Albanaca, Srba i Roma imati sutra ovako nešto. Ja očekujem da će u bližoj budućnosti na ovom mestu biti više fakulteta i zato je obaveza lokalne vlasti da pomogne koliko god je potrebno – kaže predsednik Arifi.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar