Šuma blista, šuma peva



Šteta od krađe procenjena na preko 18 miliona dinara, Već predugo oco traje u ŠG Vranje: Predrag Aleksić, Srbijašume

Ne trebaju novinski napisi onome ko prođe pokraj golih brda širom Pčinjskog okruga. Sve se vidi, u stvari, nema više ni šta da se vidi. Pre neko veče, na javnom medijskom servisu Srbije višeminutni prilog kako u zoni administrativne granice sa Kosovom naoružani Albanci bespravno seku srpsku šumu; znači, našli smo krivca. A Srbi? I to još nenaoružani



 



Šteta od krađe procenjena na preko 18 miliona dinara– Po mojim informacijama – kaže izvor „Vranjskih“ blizak dugogodišnjoj problematici krađe šuma na području Šumskog gazdinstva (ŠG) Vranje – u  tom regionu su počinjene najveća pustošenja šuma u Srbiji. A ovo što se nedavno dešavalo u Krivoj Feji, predstavlja najveću krađu državne šume u istoriji  JP„Srbijašume“. Pa onda nije ni čudo, što posle sufiksa raznoraznih „mafija“, kao što su putarska, stečajna, sada ovo područje fasuje atribut „šumarska mafija“. Za sada utvrđena šteta u ovom rejonu iznosi preko 150.000 evra.

U FINANSIJSKOM POGLEDU

Naime, „Vranjske“ su došle u posed dokumenta pod brojem 11596/2012 od 23. novembra 2012. godine, a to je Zapisnik petnaestočlane komisije „Srbijašuma“, na čelu sa Draganom Borozanom iz unutrašnje kontrole „Srbijašuma“, sa zadatkom da utvrdi obim posečene drvne zapremine na pet odeljenja Gazdinske jedinice (GJ) „Soboršnica“, koje je u sastavu ŠG Vranje; da skratimo, Kriva Feja. Zapisnik sadrži 24 gusto kucanih strana, većinom stručnog vokabulara, ali ono što je najbitnije je zaključak  komisije u ciframa, i definisanje odgovornih za ovakvo stanje.

Ko je, dakle, odgovoran?

„Direktna odgovornost čuvara šume Ivice Maksića, šumarskog tehničara, koji je dozvolio doznaku stabala na rejonu koja je vršena suprotno važećim planskim dokumentima i organizovao i sprovodio seču ovih stabala kojom je izazvao prekomerne seče, odnosno pustošenje šuma, a da o ovome nije obavestio nadležne, 2011. i 2012. godine, dok snosi i deo odgovornosti za seče vršene pre toga.

Već predugo oco traje u ŠG Vranje: Predrag Aleksić, SrbijašumePostoji odgovornost revirnog inženjera Bratislava Novkovića, za neblagovremeno i netačno vođenje doznačenih drvnih zapremina u doznačnim knjižicama i nerazduženje doznačene drvne zapremine u Osnovi gazdovanja šumama u 2011. godini. Izvršio je radnje doznake suprotno važećim planskim dokumentima, a svojim neangažovanjem uslovno je dozvolio ove radnje na većoj površini. Takođe je odgovoran za neizvršenje obaveze redovne kvalitetne kontrole šumarskog rejona i za neevidentiranje postojećih problema, za netačan prikaz u izveštaju br. 631 od 29. avgusta 2012, u kome je negirao postojanje bespravnih radova.

Postoji odgovornost mr Aleksandra Markovića, da je svojim neangažovanjem uslovno dozvolio ili nije reagovao na radnje vršene suprotno važećim planskim dokumentima kojima su izazvane prekomerne seče, odnosno pustošenje šuma, kao i za neizvršenje kontrola po naredbi generalnog direktora , čime bi se utvrdile nezakonite radnje (u periodu kada je on obavljao poslove odgovornog lica). Postoji njegova odgovornost za doznačni žig DŠS 357 koji je trebalo da se nalazi pod njegovim nadzorom u periodu od 28. decembra 2010. do danas, i nije smeo biti u upotrebi“.

Ovo je famozna doznaka – DŠS 357; naime, u izveštaju komisije na svim tretiranim odeljenjima, na posečenim panjevima je uočena baš ta doznaka, vršena šumskim žigom koji je bio u posedu Aleksandra Markovića, a za divno čudo, svugde se od 2011. pominje i Ivica Maksić, koji je od tada bio na tom terenu.

„U finansijskom pogledu“, stoji u zaključku komisije (stavka 6), „konstatovana razlika u neto iznosu posečene i realizovane drvne zapremine umanjila je prihod ŠG Vranje za 11.024.100,51 dinara. Stavka 7: „Razlika seče i evidencije iz ROK-a, ŠKR-a i drvne zapremine neprerađenih drvnih sortimenata u šumi kod panja u 2011. i 2012. godini – vrednost ove posečene a nerealizovane drvne zapremine iznosi 7.077.636,36 dinara“.

Ukupno, 18.101.736,87 dinara, ili, zavisno od kursa, oko 155.000 evra!

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar