Svi možemo isto



, ,

Generator i Vranjske obeležili su kraj projekta koji je podržala Ambasada Kraljevine Norveške



 



Projekat „Prava manjina – obaveza većine“ realizovan je u toku prethodne godine kao partnerski projekat Udruženja Generator i Vranjskih, a podržala ga je Ambasada Kraljevine Norveške. Završni događaj kampanje, koja je za cilj imala povećanje osetljivosti društva i promociju tolerancije prema različitim manjinskim grupama (izbeglice, Romi, Albanci, LGBT populacija, žene i osobe sa invaliditetom)  uz osnaživanje mladih za delovanje u njihovoj lokalnoj zajednici, održan je ovog utorka (29. januar) u prepunoj sali Doma Vojske u Vranju.

RAZVIJENOST DRUŠTVA

Dok pojedini političari svojim delanjem stvaraju tenzije na osetljivom multietničkom području kao što je jug Srbije, na istom tom jugu srednjoškolci, profesori i aktivisti nevladinih organizacija i udruženja građana iz Vranja, Bujanovca i Preševa već godinu dana rade udruženim snagama na ovom projektu.

U sali Doma Vojske obavljaju se poslednje pripreme za prezentaciju urađenog tokom kampanje a u međuvremenu u punom duplom autobusu stižu aktivisti i profesori iz Bujanovca i Preševa. Uskoro se u sali našlo preko 250 mladih Srba, Albanaca i Roma, spremnih da svima ukažu na međusobno poštovanje i saradnju.

Dobrodošlicu su svima poželeli predstavnici partnera na ovom projektu, koordinatorka Udruženja Generator Gordana Ristić i urednik Vranjskih Nikola Lazić.

– Nevezano za ovaj projekat, Generator i Vranjske, kroz različite aktivnosti rade na podizanju svesti mladih o različitim pravima manjina. Stepen poštovanja manjinskih i ljudskih prava pokazuje, zapravo, stepen razvijenosti društva. – kazala je Gordana Ristić, dok je Lazić istakao da će Vranjske nastaviti da vode politiku podrške svim manjinskim zajednicama i da promovišu ljudska i ostala prava. 

Potom je usledilo prikazivanje inspirativnog filma nastalog u okviru projekta, koji je bio svojevrsna prezentacija svega urađenog tokom kampanje. Pripremljeno je i izdato na romskom, albanskom i srpskom jeziku šest novinskih dotataka o manjinama, na kojima su radili srednjoškolci pripadnici ovih etničkih grupa. U saradnji sa srednjim školama iz sve tri opštine, sa kancelarijama za mlade, medijima i nevladinim organizacijama održana su i predavanja u školama u Vranju, Bujanovcu i Preševu.

– Eksperte i stručnjake iz oblasti manjinskih prava smo vodili u škole gde su držali predavanja srednjoškolcima, što je jako bitno jer ta deca nisu imala sa kime da popričaju o temi manjinskih prava. Dobra stvar što se tiče saradnje sa školama jeste nova uredba Ministarstva prosvete da će dodatne aktivnosti profesorima donositi 40 poena, a tu između ostalog spadaju i društveno-angažovane aktivnosti sa učenicima. Pre svega profesori građanskog vaspitanja će biti dodatno motivisani da bez naše pomoći rade sa srednjoškolcima. Nadamo se da ćemo nastaviti ovu kampanju i ove godine, sa sličnim i novim aktivnostima. – poručili su aktivisti ovog projekta.

NIT KOJA SPAJA

Pored predstavnika srednjih škola iz Preševa i Bujanovca, prisutnima se obratila i saradnica na projektu, ombudsmanka Grada Vranja Maja Jovanović:

– Bez razvoja duha tolerancije zakonski tekstovi o pravima manjina ostaju samo mrtvo slovo na papiru – rekla je ona.

Potom je scena bila ustupljena srednjoškolcima, glumcima amaterima iz Vranja i Bujanovca koji su izveli predstave sa jakim porukama o toleranciji – „Svi možemo isto, samo na drugačiji način“ i „Ugašeni entuzijazam“.

– Drago mi je što sam učestvovala u ovakvom projektu, upoznala puno ljudi i sa njima se sprijateljila. Nije bitno odakle su i ko su im roditelji, bitno je kakve su osobe – kaže sedamnaestogodišnja Ana Djorđević Neli, jedna od glumica iz predstave.

Salu su na noge podigli mladi lokalni muzičari i učenici muzičke škole u Vranju izvođenjem pesme !!!!“Take my hand” koja je nastala za vreme projekta. Raspoloženje se u istom ritmu nastavilo u sali restorana Doma Vojske, gde je pored Sajma organizacija i institucija koje rade sa manjinama u južnoj Srbiji organizovan koktel za sve aktiviste i partnere na projektu uz fenomenalni nastup muzičke grupe NIT iz Niša.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar