Tresla se gora…



Nedostaju milioni: Nikolić, Nije tačno: Petrović, Potpuno paušalne tvrdnje: Stefanović

Protiv mene je podneta samo jedna krivična prijava zbog putnih troškova, iako je obračunski radnik Zavoda za urbanizam račune knjižio prema zvaničnim instrukcijama – kaže bivši direktor ovog javnog preduzeća



 



Nedostaju milioni: NikolićKada je letos na mesto direktora JP Zavod za urbanizam postavljena Marija NIKOLIĆ (SNS), njena stranka je najavila veliku akciju „češljanja“ poslovanja bivšeg direktora Slobodana PETROVIĆA (DS). Tako je, samo desetak dana nakon što je 15. avgusta prošle godine usvojilo izveštaj o poslovanja ovog preduzeća za 2011, Gradsko veće donelo i Rešenje o obrazovanju radne grupe, na čelu sa većnikom za budžet i finansije Draganom SPIRIĆEM, za internu reviziju njihovog poslovanja, koja još uvek radi. Dva meseca kasnije, 21. novembra prošle godine, Policijska uprava je Osnovnom javnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv Petrovića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio dva krivična dela zloupotreba službenog položaja.

SNS AKCIJA

I dok čaršijom istim intenzitetom kao i tada kruže glasine o zloupotrebama, milionima, stanovima, nova direktorka, koja je svojevremeno prva iznela da je Petrović za putne troškove u prethodne četiri godine naplatio ukupno nešto preko 2,2 miliona dinara, a na ime zarada spoljnih saradnika blizu četiri miliona, od čega je najveći deo iz kredita uzetog neposredno pre smene sa funkcije, sada, pet meseci kasnije, upitana za detalje oko toga kako se ova priča razvija i da li se uopšte razvija, samo kratko kaže:

Nije tačno: Petrović– Mislim da je preuranjeno da te podatke iznosim u javnost.

U najmanju ruku čudan rezon, posebno ako se ima u vidu da je septembra prošle godine za govornicom lokalne Skupštine upravo ona iznela podatke o enormnim troškovima bivšeg direktora (vidi okvir).

Prozvani, pak, upitan na istu temu, kaže da protiv njega nisu preduzimane nikakve zakonske sankcije uprkos „akciji“ koju je protiv njega poveo SNS.

– Postoji samo jedna krivična prijava, ali ne znam ko je podneo. Prijava se odnosi na obračun putnih troškova prilikom likvidiranja putnih naloga, koje je obračunski radnik Zavoda za urbanizam obračunavao u skladu sa instrukcijama iz stručnog časopisa „Računovodstvena praksa“. Po ovoj prijavi nije preduzimano krivično gonjenje – navodi Petrović.

Potpuno paušalne tvrdnje: StefanovićPodsećanja radi, nakon što je Petrović četrdeset meseci direktorovao ovim preduzećem, naprednjaci su tvrdili upravo u ovim novinama da ni neka hapšenje nisu daleko. Prvi čovek vranjskog SNS Dragan NIKOLIĆ rekao je u „Vranjskim“ da je „došlo vreme za naplatu računa“ i poručio „da tu nema mesta za političke priče“:

– Predviđam robiju za sve one koji nisu radili po zakonu. Svaki potrošen dinar mora da se objasni. Ko je kako radio, tako će i proći. Niko nije nedodorljiv i nikome članska karta neke stranke ne može biti zaštita pred sudom – kazao je on.

Tada je, podsećamo, Petroviću stavljano na dušu i da je svo vreme koristio privatno vozilo u službene svrhe, iako je imao zahtev UO firme da kupi službeni auto. Ali, on je to izbegao, i, priča se, od firme naplaćivao i 30 odsto preko stvarne cene, za amortizaciju sopstvenog vozila, na šta po zakonu, doduše i ima pravo. 

Ali, upućeni tvrde da, kako god se okrene, ovoliki novac za putne troškove mora biti sporan.

– Petrović je, u najmanju ruku, trošio mesečno više od 50.000 dinara ili oko dve hiljade dinara dnevno – navodi sagovornik iz Zavoda za urbanizam koji je insistirao na anonimnosti.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar