Hladna koka-kola na ljutu papričicu

Eko Taxi Vranje

Nebojša Nikolić, direktor Direkcije, na jednoj od stranačkih proslava (foto Fejs, 137 komada, Jedan od kafanskih računa

Od septembra do decembra prošle godine, neko se budžetskim parama Direkcije baš lepo gostio u kafani „Naša etno kuća“ u Bujanovcu. Pored popijenih 299 koka-kola, nešto malo sokova i 116 litara kisele vode (i ni kapi alkohola???), na meniju bilo preko 200 porcija mesa, 207 mešanih salata, 120 porcija sira, 110 čorbica i 137 ljutih papričica za svega devet obedovanja. Sve to je poreske obveznike koštalo oko 200.000 dinara



 

Nebojša Nikolić, direktor Direkcije, na jednoj od stranačkih proslava (foto FejsU intervjuu za „Vranjske“ (broj 805) krajem jula 2012. godine tada tek postavljeni direktor Direkcije za razvoj i izgradnju Vranja Nebojša NIKOLIĆ (SNS), rekao je, citat:

– Napraviću plan investicija, ali je pitanje koliko će para moći da se izdvoji. Džaba nama asfaltiranje, ako nemamo od čega da živimo. Ovaj narod neće moći da jede kocku ili asfalt koji mi budemo ugrađivali.

Šest meseci kasnije, kada narod i dalje jedva da ima šta da jede, na adresu „Vranjskih“ od anonimnog „savesnog građanina“ stiže koverat sa devet kafanskih računa (napravljenih u septembru, oktobru i decembru 2012.) na teret Direkcije iz kojih se vidi da onima koji su potrošili oko 200.000 dinara na kafansku reprezentaciju ne pada napamet da jedu kocku i asfalt i da, dok narod pati, svoj hedonistički odnos prema hrani i raznim tekućinama zadovoljavaju vrhunskim kvalitetom u etno ambijentu na glasu, naravno o trošku budžeta.

SAČ, BUTKICA, VEŠALICA

Poprište nečijih bahanalija (teško da je to moguće bez znanja direktora, ali on zasad nema komenatar u vezi sa računima, vidi okvir) je restoran „Naša etno kuća“ u Bujanovcu. Ovakav izbor u startu začuđuje jer, zavirimo li u bližu, pa čak i dalju prošlost, gotovo da je sasvim sigurno kako imamo presedan – funkcioneri iz Vranja vode poslovne partnere (ako je uopšte o tome reč) na ručkove u Bujanovac.

137 komadaTaj što se na štetu Direkcije (tj. poreskih obveznika) gostio u bujanovačkoj kafani u devet navrata, napravio je za kratko vreme devet u najmanju ruku sumnjivih faktura (sa priheftanim fiskalnim isečcima). A pogled na fiskalne isečke odavao bi gotovo komičnu sliku zbivanja u bujanovačkoj kafani, da nije reč o vrlo ozbiljnoj stvari i teškom trenutku u kome se sve dešava.

Prvi račun na iznos od 24.010 dinara „skrivljen“ je 24. septembra 2012. godine. Na bogatom meniju bila je butkica pod sačem (10 porcija, samo to je koštalo 8.000 dinara) i pet porcija škarpine (5.500 din). Gurmani su naručili i po 22 mešane salate (2.860 dinara), lepinje (550) i papričice u ulju (550). Popijeno je za samo jedan obrok čak 40 koka-kola (3.600 dinara), 20 sokova od breskve (1.800) i 23 litra mineralne vode (1.150 dinara).

Sledeći račun od 23. oktobra prošle godine (prema fiskalnom isečku iznos je 17.600 dinara) pokazuje da je prisutna ekipa bila za roštilj varijantu. Smazali su 15 porcija bele vešalice (7.800 dinara) i 10 pljeskavica (2.500 dinara). Po 15 mešanih salata, lepinja i neizbežnih papričica u ulju. Hrana im je, izgleda, teško pala na stomak, pa je varenje olakšano sa 40 koka-kola i 20 litara mineralne.

Jedan od kafanskih računaNaredni, dvadeset četvrti dan lanjskog oktobra, bio je momenat za gozbu na teret Direkcije na istom mestu. Račun od 26.475 dinara pokazuje da se nekome baš dopala bela vešalica od juče. Naručeno je čak 25 porcija (13.000 din) i u pratećem roštilj-programu još 10 pljeskavica (2.500 dinara). Standradno uz to je stiglo 25 mešanih salata. No, to nije  dovoljno. Poslednja stavka na računu su i dve porcije butkica pod sačem (1.600 din). Da se sve ovo dobro svari bilo je potrebno 50 koka-kola i 20 litara jako gazirane kisele vode.

Da li se u ta dva dana zaredom prejelo, tek novembar je prošao bez poseta bujanovačkom etno restoranu. Prvi naredni račun Direkcije datiran je na 5. decembar 2012. Na hranu i piće tada je otišlo 23.950 dinara. Bela vešalica je i dalje hit među narudžbinama sa roštilja (20 porcija). Tog dana otkriven je domaći sir (naručeno 20 porcija, jedna košta 170 dinara), ali i urnebes (naručeno 20 kugli, mada bi se moglo govoriti o „kugletinama“ jer svaka košta 200 dinara). To društvu nije smetalo da pride smaže i 20 mešanih salata. Mnogo hrane tera na spavanje, ali tu je zato pet porcija palačinki da društvo malo živne. Pošto nije bilo papričica popijeno je „samo“ 11 litara mineralne.

Posle tri dana, 8. decembra, „jagnjeća brigada“ ponovo zaposeda stolove u bujanovačkom restoranu. Pošto su proždrali 20 porcija teletine pod sačem (11.200 din) i po 20 porcija domaćeg sira i salate, a bogami i 40 lepinja, „otvorila se dizna“ za tekućine. Ali, no, no, nikako alkohol. Samo 17 koka-kola i dva litra gazirane vode. Matematika kaže, 20.030 dinara, samo tog dana.

I dalje je lepo u Bujanovcu. Već 11. decembra napravljen je novi račun od 23.720 dinara. Teletina pod sačem očito im se zalepila za dušu tri dana ranije, pa konobari posle predjela (po 30 porcija mešane salate i domaćeg sira, te 20 telećih čorbica), donose 17 porcija tog delikatesa. Koka kola (20) i kisela voda (10) nezamenljivi su tečni digestivi i tog dana.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)



  • Ostavi komentar