SRPSKA NOVA



Vlada je uoči Nove godine po Julijanskom kalendaru ozvaničila ono što se odavno zna. Iako je po Ustavu i zakonima sekularna, vlast je Srbiju pretvorila u teokratsku državu preporukom da 14. januar bude neradni dan. Osim što je pokazala zabrinjavajuću konfuziju ovim „mož da bidne al’ ne mora da znači“ aktom, vređajući sve one koji iz nekog razloga novu godinu ne čekaju 13. januara, vlast je pokazala da, suprotno od onoga u šta se zaklinje, među građanima ima svoju mezimčad, kastu poznatu pod nazivom „državni činovnici“.

Krenimo, zato, redom.



Julijanski kalendar je ekskluzivitet Srpske pravoslavne crkve (i još nekih pravoslavnih crkava), koja je, jel’ te, odvojena od države. Čudi me da čiča Toma Predsednik još uvek u kalendar neradnih dana nije uveo i Zadušnice! Ko razume-shvatiće. Kako je počelo možda će ubuduće svako „crveno slovo“ verskog kalendara biti neradno, a lokalne će vlasti dobiti dozvolu da panađure u svom ataru proglase blagdanom. Ako je Srpska nova godina nekada u komunizmu i imala nekog šmeka, sada se utopila u opšti kič i priliku za opijanje, busanje u grudi i gorušicu sutradan.

Ali, nije ovo jedina muka!



Za preporuku vlade naš narod ima lepu, masnu poslovicu, kojoj nije mesto u novinama. Jer, ovaj se dokument ne odnosi na sve radne ljude i građane, već isključivo na zaposlene u državnoj upravi, dok je ostalima ostavljeno da sami odluče hoće li ili neće raditi. Bilo nas je, dakle, koji smo i 14. januara šljakali. Taj ponedeljak bio je ispred naše redakcije, u čijem se okruženju nalaze mnoge javne institucije, računajući i Gradsku upravu, prometan kao Poljanica van sezone. Činovnici zasluženo odmaraju svoje namučene zadnjice nažuljene od sedenja. Taj se soj ne plaši bauka tranzicije, gubitka posla i kašnjenja plata. Oni će u ovoj zemlji zauvek biti zaštićeni. Ironično je zato kad ljudi iz vlasti lamentiraju nad sudbinom nesrećnika koji su poslednjih godina u Vranju ostali bez posla u propalim firmama. Neka, umesto što ih šatro žale, otpuste bar polovinu od oko 300 zaposlenih u Gradskoj upravi, za čije će rashode (čitaj plate) ove godine iz budžeta otići 800 miliona dinara, pa neka tim parama stvarno pomognu svima kojima je pomoć potrebna.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar