DSS ruši Stošića



Ponašanje direktora je prevršilo meru dobrog ukusa: Miroslava Novković, Nametnuta mi je po dolasku u Jumko kao pomoćnik od strane UO: Zoran Stošić

Čim daju mesto direktora čoveku iz DSS, stranci koja nema mesto u vladi i nikakvih dodirnih tačaka sa ministarstvima ekonomije i odbrane na koja je „Jumko“ prirodno upućen, jasno je da lokalnoj vlasti nije stalo do sudbine fabrike – smatra šef DS Goran Stefanović



 



Ponašanje direktora je prevršilo meru dobrog ukusa: Miroslava NovkovićBrzinom munje proteklih dana lokalnu medijsku scenu potresla je vest o zahtevima za hitnu smenu generalnog direktora „Jumka“ Zorana STOŠIĆA a na njegovom mestu već je, navodno, već viđena Miroslava NOVKOVIĆ, kadar DSS. Ti zahtevi su, poprilično dramatičnim tonom, stigli od rukovodstava dva fabrička sindikata – Samostalnog i ASNS. Sindikalne vođe, Slađan Mitić i Snežana Veličković su, ne udovolji li im se prohtevu, zapretile samospaljivanjem dela članstva i poručile:

– Ne promeni li se rukovodstvo koje je dovelo firmu na ivicu propasti, „Jumko“ će otići pod stečaj. Mi smo gladni, žedni, mobingovani, bez prava koja nam zakonom pripadaju. NADZORNI ODBOR SE PITA

Stošić za „Vranjske“ uzvraća da se ne plaši smene, kao i da nema nameru da podnese ostavku pod bilo čijim pritiskom, jer o promeni direktora i rukovodstva fabrike odlučuje Nadzorni odbor (NO) kompanije čiji je većinski vlasnik država (63 odsto kapitala), a ne sindikati.

– Zamislite da u jednoj firmi sindikat postavi svog direktora?! Pa, na šta bi to ličilo i kako bi to preduzeće funkcionisalo – sa nevericom će Stošić.

NADZODNI ODBOR SE PITA

Gradom ovih dana ide sledeća priča. Sindikati su samo oruđe u rukama političara. Preko njih se, zapravo, trenutno sprovodi plan za političku smenu na čelu „Jumka“. Stošić ne negira da je, kao kadar DS, od poslednjih republičkih i lokalnih izbora pod konstantnim, indirektnim pritiskom da ode iz fotelje. Sve se, navodno, podgreva veštačkim stvaranjem loše atmosfere u firmi i ničim izazvanim pobunama radnika i sindikata. Koji je cilj?

Mnogi će se setiti da je 2009. godine jedan od dva sada vrlo glasna sindikata (ASNS) protežirao Miroslavu NOVKOVIĆ, aktuelnu direktorku Razvoja primarne proizvodnje u „Jumku“, kao svog kandidata za direktora kompanije. Važno je znati da je ona neposredno pre toga bila kandidat za odbornika na listi DSS i kao takva nije u tom momentu bila viđena na čelu „Jumka“, barem što se tiče vladajuće vrhuške (DS-SPS-URS-NS) u kojoj za Koštuničine, poražene na izborima, nije bilo mesta. Onda je izabran Stošić i kao rešenje DS, ali pre svega kao čovek od iskustva i struke (petnaest godina proveo u Jumku i još nekoliko u Niteksu), povučen sa funkcije pomoćnika gradonačelnika da rešava probleme u nekadašnjem tekstilnom gigantu. DSS to nije zaboravio.

Nametnuta mi je po dolasku u Jumko kao pomoćnik od strane UO: Zoran StošićU međuvremenu se odnos političkih snaga na lokalu prekomponovao i sada su deesesovci važan partner aktuelne lokalne vlasti, posebno najjačeg SPS. Pošto dobijaju poneko mesto u vlasti, insistiraju i na rukovodećoj poziciji u „Jumku“, što ne krije ni lokalni lider Dejan STANOJEVIĆ.

– Razgovori o tome se vode, nema zasad nikakvih obećanja da će do smene doći – kaže šef DSS.

On, međutim, zamagljuje političke motive.

– Novkovićka je tri puta kvalitetniji kadar od Stošića i logično je da postoji naša namera da ona dođe na čelo firme kako bi tamo bilo bolje – objašnjava Stanojević.

Šef lokalnog DS Goran STEFANOVIĆ kaže da je najudobnija fotelja „Jumka“ već duže vreme predmet političke trgovine na lokalu.

– Promenili su sastav NO kompanije i Stošićeva smena je samo pitanje vremena. Čovek je  razmišljao o ostavci i shvatio da nema razloga da podlegne pritiscima jer je časno i dobro radio, pa zašto bi se sam povukao – kaže Stefanović.

On prepuštanje „Jumka“ DSS tumači kao nezainteresovanost vladajuće političke koalicije za sudbinu kompanije i radnika.

– Ne vidim da im je stalo čim imaju nameru da daju mesto direktora čoveku iz DSS, stranke koja nema mesto u vladi, nema dodirnih tačaka sa ministarstvima ekonomije i odbrane na koja je „Jumko“ prirodno upućen. Zato očekujem totalni krah i kraj jedne nade koja je stvorena u proteklom periodu za ovu kompaniju čiji je opstanak direktno uslovljen političkom podrškom bez koje će sada definitivno ostati – ubeđen je Stefanović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar