Budući mendžer igra za svoju dušuOduševljen Ostrvom

Oduševljen OstrvomVranjanac Dejan Stefanović Ćare, nastavlja fudbalsku karijeru igrajući za poluamaterski engleski klub Havant i Voterluvil,koji je član šeste engleke lige. Nakon što je 2008. godine odlučio da okači kopačke o klin rešio je da se ipak vrati na zeleni tepih i igra “za svoju dušu”, a ujedno i da obavlja funkciju pomoćnika menadžera, kako bi stekao potrebno iskustvo u trenerskom poslu, kojim planira da se bavi u Velikoj Britaniji. Od oktobra 2010. godine član je tog ehgleskog kluba i miljenik navijača.Stefanović je prve fudbalske korake napravio u omladincima vranjanskog Jumka, tada člana treće međurepubličke lige stare Jugoslavije. Pokojni trener Miša Popović, videvši o kakvom se talentu radi, prebacio ga je u prvi tim gde je sa 16 godina debitovao. Nakon fuzije FK Juumko I FK Dinamo u FK Vranje, kratko vreme je u novom klubu, a onda odlazi u Crvenu Zvezdu.

Iako su svi u kući bili vatreni partizanovci, predvođeni pokojnim ocem Stojanom Ćaretom, inače istaknutom golmanu FK Koštana, brzo postaju svi fanovi “crveno-belih”, gde Dejan ostavaruje potpunu fudbalsku i sportsku afirmaciju.

Više puta Dejan je, što javno što privatno, isticao da je za svoje početke najzaslužniji njegov otac, posvećenik fudbala, za koga je bio itekao vezan. Kažu da je Stefanović poslednji put boravio u Vranju upravo na sahrani oca. Inače, po kazivanju njegove braće, u stalnom su telefonskom kontaktu.

PROFIL
Ime i prezime: Dejan Stefanović
Rođen: 28. oktobra 1974. godine
Mesto: Vranje
Mesto u timu: štoper, levi bek
Karijera: FK Jumko (Vranje), FK Vranje (Vranje), FK Crvena Zvezda (Beograd), FK Radnički JP (Beograd), Sheffield Wednesday (Eng), OFK Beograd, Perugia (Ita), Vitesse (Ned), Portsmouth (Eng), Fulham (Eng), Norwich City (Eng), Havant & Waterlooville (Eng).

Stefanović je na prvoligašku scenu kročio 1992. u dresu beogradske Crvene zvezde. Šest meseci proveo je na pozajmici u beogradskom Radnički JP (1993), a zatim postao standardan prvotimac „crveno-belih“. U sezoni 1994-95, iako odbrambeni fudbaler, sa devet prvenstvenih golova jedan od najzaslužnijih za osvajanje „duple krune“.

U januaru 1996. odlazi u engleski klub Šefild Venzdi, u paketu sa napadačem Darkom Kovačevićem. U sezoni 1998-99 je bez obeštećenja napustio „Šefildske Sove“ i potpisao za italijansku Peruđu, ali se ubrzo vratio u Srbiju, u OFK Beograd.

Karijera mu je ponovo krenula uzlaznom putanjom nakon prelaska u holandski Vitese, treći klub u sezoni 1999-2000. U tom klubu je proveo četiri sezone i jedno vreme bio i kapiten ekipe.

Na početku sezone 2003-04.vratio se u Englesku, u redove novog premijerligaša Portsmuta. Transfer je iznosio 1,85 milona funti. Odmah je prigrabio dres prvotimca i tokom godina pružao sjajne partije, pa je u sezoni 2004-05, u izboru navijača izabran za fudbalera godine, a već sledeće sezone je oko ruke vezao i kapitensku traku.

Stefanović je izazvao buru reakcija u srpskoj sportsko javnosti u septembru 2006. godine, kada je izjavio da će podneti prijavu za dobijanje britanskog državljanstva i pasoša, a kada bude postao građanin te zemlje, da će baciti srpsku putnu ispravu.

– Kada budem dobio britanski pasoš, baciću stari, jer se uopšte ne osećam kao Srbin. Došao sam u Englesku pre deset godina i nisam znao jezik. Međutim, brzo sam ga naučio, prihvatio vaš mentalitet, navike, a posebno mi se sviđa to što ovde vlada red. U mojoj zemlji su stalno neka previranja i mislim da je bolje i za moju porodicu i za mene da ostanemo u Engleskoj – izjavio je u intervjuu za londonski „Indipendent“.

Bivši reprezentativac Jugoslavije naveo je da su on i njegova supruga Marija oduševljeni Engleskom, a to su pokazali i tako što su ćerki dali ime Dženi.

REPREZENTACIJA
Za reprezentacije Jugoslavije i kasnije Srbije i Crne Gore odigrao 23 utakmice. Debitovao je 31. januara 1995. protiv Hong Konga (3:1), a poslednji put je za „plave“ nastupio 10. septembra 2003. protiv Italije (1:1) u Beogradu.

– Želim da upoznam Englesku i zato sa porodicom često odlazim na izlete na selo. Moja ćerka je prava engleska devojčica – izjavio je, pritom, Stefanović.

Jednom prilikom u razgovoru sa njegovim mlađim bratom, rečeno nam je da je da su te izjave istrgnute iz kontesta intervjua koji je dao, te da je rešio da sa porodicom živi u Engleskoj, ali da se nije odrekao svojih srpskih korena.

Stefanović je u avgustu 2007. godine potpisao za londonski Fulam. Pošto je proveo manje od godinu dana na “Krejven Kotidžu”, u julu 2008. se preselio u Norič Siti, sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor. Nakon dobrog starta u redovima „kanarinaca“ iz Noriča, doživeo je težu povredu, i usled pokidanih ligamenata kolena nije nastupao do kraja sezone 2008-09, da bi u avgustu 2009. raskinuo ugovor i završio profesionalnu karijeru.  • Ostavi komentar