U Srbiju Srbi, u Vranje VranjanciKada je 2. jula ujutru kao kolateralna šteta izgorelo 120 godina staro Pozorište «Bora Stanković», mladež u gradu je žalila za diskotekom «Paladium» koja je i bila, potvrdiće istraga, prava meta piromana. Mesec dana nakon što je policija saopštila da ima indicija da je požar podmetnut, uhapšeni su izvesni Čuta i Boža Karadnik. Jedan, čiji je genetski materijal pronađen u oluku diskoteke, sve je negirao, a drugi se branio ćutanjem. Policija ih je nakon mesec i po dana pritvora pustila da podizanje eventualne optužnice ili obustavu istrage dočekaju na slobodi. O nalogodavcu nismo čuli ni reči.Kako je zvanični vlasnik diskoteke uspeo da spasi oko tri miliona dinara vrednu opremu, za samo desetak dana je ponovo pokrenuo posao. Odbor za obnovu Pozorišta, sa druge strane, procenio je da je za njegovu rekonstrukciju potrebno 200 miliona i saopštio da je do sada sakupljeno nešto više od 26. Znači, ostali su nam samo temelji, žiro račun na koji možemo da uplaćujemo priloge, broj na koji možemo da pošaljemo svoj «humani» es-em-es i «osećaj nesigurnosti», kako pilikom nedavne posete Vranju reče državni sekretar u Ministarstvu utrašnjih poslova.

Rukovodstvo grada pozvalo je sve koji primaju platu iz budžeta da daju prilog, ali do danas nisu obelodanili koliko je to u dinarima. Iz pozorišta je, pak, samo jedan zaposleni dobrovoljno uplatio pomoć. Ostali nisu, kažu da im se ionako «skida od plate». Jedan general je dao 100.000 dinara, a pomogla su i neka srpska pozorišta. Domoljubive «Dveri» nisu, to valja ne spada u patriotske vrednosti. Oni su, kao svoj prilog, napali predstvu koju Vranjanci igraju. Smeta im, kažu, «ekstremni građanizam». Ukinuli bi oni predstavu, ali nemaju tu moć, pa će samo lajati… na glumce.

Najveća pomoć, koja nikako da stigne, optimistički se i dalje očekuje od države. Mada, ne bi nas iznenadilo da «Simpo» opet ispadne prioritet. Za to vreme ministar kulture, vlasnik poslastičarnice i Muzeja old tajmera, koji duguje državi osam miliona za porez, pre neki dan izjavljuje da će država pomoći zaječarskom pozorištu, «jer je vrlo važno da postoji protivpožarna zaštita» podsećajući na primer iz Vranja. I toliko.

U međuvremenu je izabrano idejno rešenje za rekonstrukciju zgrade. Niko, međutim, ne objašnjava šta će biti sa onim delom parcele gde je bio foaje pozorišta, a za koji još uvek nisu utvrđena vlasnička prava. Čekaju da sakupe milione pa, «će se dogovore» komentarišu Vranjanci.  • Ostavi komentar