Priznanje za mladog Vranjanca



Vranjanac u Belgiji, Cilj mi je da sam biram klub

Vranjanac u Belgiji



PROFIL
RODjEN: 13.2.1994. u Vranju
KLUBOVI: Ekonomac, FMP, Crvena zvezda, Šarlroa
USPESI: srebro na juniorskom EP 2011, bronza na juniorskom EP 2012, član najbolje petorke na juniorskom EP 2012.
KONKURENCIJA
Kandidati za najboljeg mladog igrača su: Alehandro Abrines (Barselona, Španija), Davis Bertans (Partizan, Letonija), Mario Hezonja (Barselona, Hrvatska), Nikola Ivanović (Budućnost, Crna Gora), Nikola Janković (Šarlroa, Srbija), Sergej Karašjov (Trijumf, Rusija), Klemen Prepelić (Olimpija, Slovenija), Dario Šarić (Cibona, Hrvatska), Jonas Valančijunas (Toronto, Litvanija), Leo Vesterman (Partizan, Francuska).

Vranjanac Nikola Janković (18), juniorski reprezentativac Srbije,  član belgijskog šampiona, ekipe Šarlroa, u najužem je izboru za najboljeg mladog igača Evrope – potvrđeno je iz sedišta FIBA.



Glasanje traje preko oficijelnog sajta Fiba Evropa do 31. januara. Zatim sledi izbor stručnjaka, što će sve zajedno dati najboljeg mladog igrača.

Janković je presrećan što je u društvu najboljih mladih košarkaša Evrope:

– Predlog FIBA Evropa je veliko priznanje za mene, moje saigrače i stručni štab juniorske reprezentacije, ali i za Šarlroa – izjavio je za medije Janković.

Janković se nametnuo na juniorskom EP za juniore. Sa Nikolom Radičevićem je predvodio Srbiju do kontinentalne bronze. Obojica su izabrani u najbolju petorku šampionata.

– Malo nam je neodstajalo da se popnemo na najviši stepenik. Ali, već sledećeg leta imaćemo priliku da se na SP u Pragu domognemo zlata. Imamo kvalitet, želju, samo da nas zdravlje posluži – navodi Janković.

Kao najmlađi igrač u seniorskom timu Šarloa, odličnim radom i talentom nameće se kao jedan od oslonaca trenera Djovanija Bocija, koji je presudno uticao da Janković, pored mnogobrojnih ponuda daleko poznatijih klubova, izabere Šarlroa.

– Važni su mi minuti, a ne da sedim na klupi i zavaravam se kako „igram“ u poznatom timu. Ogovara mi ovaj stil košarke, sloboda u igri koju dopušta Boci – kaže Janković.

 

 

Cilj mi je da sam biram klubVRANjANAC MILAN MARKOVIĆ UZDANICA SPARTAKA

Lepo mi je u Subotici

Vranjanac Milan Marković (22), trenutno igra s velikim uspehom za KK Spartak iz Subotice u Drugoj ligi Srbije. Visoki centar (2,07) odgovorno ispunjava zadatke u odbrani i napadu i svojim igrama nagoveštava uspešnu karijeru.

– Moj cilj je da se profesionalno bavim košarkom, a želja mi je bila da nađem odgovarajući klub gde bih, uz kvalitetan rad na treninzima, stalno napredovao. Za sada, KK Spartak je moj pravi izbor – kaže Marković.

Ponikao je u školi košarke Ekonomac, a onda prekomandovan u prvi tim KK Jug.

– U Jugu nisam dobijao dovoljnu minutažu, možda i zbog toga što smo igrali Pvu ligu, a ekipi su bili potrebniji iskusniji centri. Ipak, to nije presudilo da odem. Tražio sam klub gde se mnogo profesionalnije radi i pažnja obraća radu sa mlađim igračima. Prvo sam otišao u KK Niš, a potom u Spartak – navodi Marković.

Treneri su bitni za napredak mladih košarkaša, a toga je svestan Marković.

– Imao sam sreću i zadovoljstvo da treniram sa iskusnim i uspešnim  trenerima. Uz odgovarajuće uslove, rad i disciplinu, može puno toga da se nauči – ističe Marković.

Njegove ambicije se trenutno poklapaju sa ambicijama subotičkog kluba.

– Bitno je da kvalitetno radim na treninzima i da u prvom timu dobijam odgovarjuću minutažu – kaže Marković.

Milan očekuje da karijeru, kada dođe vreme, nastavi u nekom jačem i poznatijem klubu. Cilj mu je Prva liga Srbije, a ako se ukaže prilika i inostranstvo.

– Neću žuriti, kad negde odem osnovni motiv biće da nastavim sa daljim napredovanjem, da igram i stvaram poziciju da kasnije sam biram klub, po svojoj želji – tvrdi Marković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar