Milioni za Stefanovića



Bilo je mnogo posla: Goran Stefanović, Mnogo tužbi zbog dugovanja

Analitičke kartice iz ED pokazuju da je advokatu i lideru DS Stefanoviću od 2008. do 2011. isplaćeno oko 4 miliona dinara sa blagajne ED, dok on tvrdi da je reč o duplo manje novca do koga je došao poštenim radom u vreme dok je još bio opozicioni političar kao i da je reč o zaostalim isplatama dugovanja iz 2006. i 2007. godine



 



Bilo je mnogo posla: Goran StefanovićPrema analitičkim karticama Elektrodistribucije Vranje (EDV) advokatima Goranu STEFANOVIĆU i Dejanu ATANASOVIĆU isplaćeno je u protekle četiri godine preko šest miliona dinara za advokatske usluge koje su pružali ovom javnom preduzeću. Analitička kartica koja sadrži pregled tokova novca u 2008. na relaciji EDV – Stefanović, pokazuje da je advokatu te kalendarske godine na račun prebačeno tačno 904.000 dinara. U narednoj 2009. je primio 383.100 dinara, 2010. čak 2.572.163 i prošle godine 241.625 dinara. Ili ukupno 4,1 milion dinara. Atanasović je, pak, prihodovao oko 1,5 miliona 2011. i 540.000 dinara 2012. godine, ukupno oko dva miliona dinara. Obojica, dakle, 6,1 milion ili, ako se uzme da je kurs evra bio znatno niži 2008. i 2009. ukupno oko 70.000 evra.

RADILI I ZARADILI

Stefanović, kome inače mnogi spočitavaju da je advokatski angažman za EDV zavredio političkom moći (osim što je lider gradskog DS u periodu za koji se vezuju ove analitičke kartice bio je i poslanik demokrata u republičkom parlamentu), otkriva da je još 21. septembra 2006. godine postao advokat ovog preduzeća, u momentu kada nije imao nikakav politički uticaj.

– Postao sam advokat EDV – naglašava Stefanović – u vreme kada sam bio samo šef jedne opozicione partije na lokalu. Dakle, nisam bio u vlasti, nisam bio narodni poslanik, čak ni odbornik DS u gradskoj skupštini. Kako sam onda mogao da vršim politički uticaj da bih postao advokat EDV?

Mnogo tužbi zbog dugovanjaŠto je najvažnije, napominje Stefanović, pre nego je DS ušla u vlast i pre nego  je izabran za poslanika, prestao je, kako kaže, da zastupa EDV. To je svojevremeno (Vranjske br. 656) potvrdio tadašnji direktor EDV Miodrag Zdravković, objasnivši da je ta firma otkazala punomoćje Stefanoviću kada je već bio postao narodni poslanik.

– To je, dakle, bilo u prvoj polovini 2008. Ono što stoji u tim analitičkim karticama, mislim na isplate u periodu 2009-2011, su nagomilana dugovanja EDV prema meni iz prethodnih godina (2006-2007) koja su plaćana kasnije. Isplate su išle prema sporazumu sa direktorom EDV Zdravkovićem od 24. marta 2010. prema kome su oni trebali da mi isplate dug po osnovu ugovora iz 2006. godine. To je bilo, koliko se sećam, negde oko dva miliona dinara ukupno, na više rata. Četiri nije sigurno.

Iz „Ugovora o pružanju pravnih usluga“ koji su 21. septembra 2006. sklopili Stefanović i tadašnji direktor EDV Zdravković regulisana su međusobna prava i obaveze strana potpisnica. Onda su 1. juna 2007. sklopili aneks ugovora (sa istim potpisnicima, Vranjske ga poseduju) kojim su precizirane neke dodatne stvari u vezi plaćanja. Ništa bitno. U to vreme bilo je oko 22.000 predmeta u kojima je EDV od fizičkih lica i firmi kojima isporučuje struju potražuje 1,8 milijardu dinara na ime dugovanja.

– Prema EDV sam bio vrlo fer i na važeću advokatsku tarifu u startu dao popust od pedeset do šezdeset odsto. Bilo je mnogo posla, radilo se na velikom broju predmeta, uglavnom na utuženjima za dugovanja. Na tender EDV se tada javilo desetak advokata i svi su prošli. Ne samo ja. I svi su zastupali EDV i svi su zarađivali. Ne vidim što bih bio poseban i zanimljiv. Pare sam zaradio pošteno, za razliku od nekih ljudi koji sada potežu ovu stvar preko medija i dostavljaju informacije novinarima, a u prošlosti su pravili direktnu štetu nemilice trošeći pare iz budžeta koje nikada u životu pošteno nisu ni zaradili – kaže Stefanović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar