Deda Mraz, ipak, postoji



Pozorište „Bora Stanković“ Vranje – Nataša Ilić: „Novogodišnja žurka kod plavog zeca“; režija: Žetica Dejanović



 



U ovakvim uslovima izbaciti dve premijere u polusezoni, ravno je podvižništvu. Vranjsko pozorište je, naime, u nedelju odigralo premijeru dečje predstave „Novogodišnja žurka kod plavog zeca“, autorke Nataše Ilić, u režiji Žetice Dejanović, glumice vranjskog teatra. Kako je zgrada pozorišta izgorela u varvarskom pohodu domicilnih divljih Huna, premijera je odigrana u sali OKCE.

Sam čin pravljenja predstave u katastrofalnim uslovima, već po sebi je svojevrstan pozorišni fenomen. Na bini koja svojim gabaritom i tehničkim uslovnostima ne zadovoljava ni jedan jedini kriterijum koje savremeno pozorište iziskuje, pozorište se ipak ukazalo u svoj svojoj umetničkoj i ljudskoj lepoti i moralnoj čvrstini. Posvećenici boginje Talije svakako u kolektivnom pamćenju nose prethodnike, mučenike, koji su po birtijama, na dva bureta i dve fosne igrali klasike, pa je pozorište opstalo, kao antropološka vrednost.

Sama, pak, izvedba, zadovoljila je sve kriterijume žanra, kao i ciljnu grupu publike, decu. Ne zna se šta pre izdvojiti – tekst, režiju, glumce u likovima uz koje smo odrastali – Mrak Dragana Živkovića, Medu Nenada Nedeljkovića, Plavog zeca Marka Petričevića, Asku Milene Stošić, Vuka Aleksandra Mihajlovića, Pticu rugalicu Kristine Janjić, Deda Mraza Ninoslava Trajkovića? Ili scenografiju Bobane Stošić i Miroslava Ilića, kostime Bobane Stošić, koreografiju Dragana Nisića, songove Nenada Nedeljkovića u izvođenju Nenada Mitića, scensku tehniku far-majstora Nenada Kostića i tonca Gorana Stojkovića… I, naposletku, ima li uopšte svrhe izdvajati bilo koji segment predstave, u neadekvatnim uslovima postavljene i odigrane. Važno je da je publika uživala, i deca i odrasli, i da pozorište, još ne kao zgrada, već kao misija i te kako živi u srcima pozorištnika i publike.

Svi smo, na kraju, poverovali da Deda Mraz ipak postoji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar