Antić plaćeniji od Dačića



Meni je najbitnije da je sve po zakonu

Ubeđen sam da u ovom gradu, a i u celoj Srbiji svi znaju kolika je plata gradonačelnika Vranja, što je dobro, jer ja lično nemam šta da krijem. Meni je najbitnije da je sve u skladu sa Uredbom Vlade, odnosno da je sve po zakonu – kaže gradonačelnik



 



Meni je najbitnije da je sve po zakonuProsečna plata u Vranju danas je 34.000 dinara, a gradonačelnikova, iako se nije menjala od 2009. godine, iznosi čak 130.000. Za ove četiri godine predsedniku Skupštine grada primanja su uvećana minimalno, dok su ostalim funkcionerima plate skočile u proseku za 20.000 dinara. Tako većnici sada imaju platu od 80.000 (ranija plata iznosila je oko 55.000), a načelnica Gradske uprave oko 120.000.

Sa druge strane, upoređujući plate gradonačelnika i predsednika opština po Srbiji, a ima ih tačno 173, naš gradonačelnik Zoran Antić (SPS) se kotira najbolje. Njegova plata je istovremeno veća i od plate premijera Ivice Dačića, koji zarađuje 109.000 mesečno, a predsednik države mu beži za samo tri hiljadarke.

SVE PO ZAKONU

Na pitanje da li to znači da on radi više od Djilasa ili Palme, pa mu je i plata veća ili je nešto drugo u pitanju, gradonačelnik nije dao odgovor.

– S obzirom na to da sam vaš redovni čitalac, ne mogu a da ne primetim da obrađujete ponovo temu o kojoj ste pisali više puta. Ubeđen sam da u ovom gradu, a i u celoj Srbiji svi znaju kolika je plata gradonačelnika Vranja, što je dobro, jer ja lično nemam šta da krijem. Meni je najbitnije da je sve u skladu sa Uredbom Vlade, odnosno da je sve po zakonu – poručuje Antić.

On je i ranije, dok je bio predsednik Mandatsko-imunitetske komisije, tvrdio da se Uredba mora poštovati, te da je lokalna samouprava, shodno tome, donela Pravilnik o zvanjima, zanimanjima i koeficijentima, koji ima i jednu posebnost – takozvani  princip solidarnosti, Vranju tako stran.

– Donosilac Uredbe nije vodio računa o vremenu u kome se ona sprovodi, pa smo mi malo ublažili razliku između najviših i najnižih plata u Gradskoj upravi (GU) – poručuje gradonačelnik.

Ono što je u ovom trenutku više nego vidljivo je to da su plate funkcionera porasle u proseku za nekih 20.000 dinara. Marta meseca, u vreme kada su plate na lokalu nivelisane sa Uredbom Vlade, u tome su učestvovali sindikalci, stručnjaci za finansije, rukovodstvo grada i tada je upravo i nastao Pravilnik koji gradonačelnik pominje. On je napravljen tako da su svi pomalo zadovoljni, a da nije bilo onih koji su se bunili. Podsećanja radi, stav sindikalaca iz GU bio je «da je najvažnije da je postignuto da se najmanje plate ne smanjuju». E, sad, iako je postojao predlog da se najveće plate ne povećaju, kako bi bilo više sredstava za ostale, to se očigledno, sem na primeru gradonačelnika, nije ispunilo, a najbolje su prošli većnici i pomoćnici gradonačelnika (vidi okvir).

Lider naprednjaka Pčinjskog okruga, Dragan NIKOLIĆ sada nije želeo da komentariše visoka primanja svojih stranačkih drugova. Međutim, novembra prošle godine (Vranjske br. 767), dok još nije bio deo vlasti i te kako je bio rečit.

– Ova vlast troši trećinu budžeta na plate njihovih miljenika u Gradskoj upravi, Skupštini, Sportskom savezu i drugim lokalnim institucijama, a od nedavno su počeli da zapošljavaju i metrese. Ponašaju se autistično, kao da žive u nekom svom svetu, van svih događaja, kao da njima kriza ne može ništa, kao da u gradu nema siromaštva. Jedino ih interesuje kako da kupe još neki stan ili auto, kako da još koju hiljadu evra stave u džep. Zato mogu da im poručim sledeće: vidimo se na izborima, pozdravljaju vas građani Vranja – govorio je Nikolić.

Bilo je interesantno čuti i kako svoja, ali i primanja ostalih političara komentariše bivša većnica za ekologiju Nela CVETKOVIĆ, koja će, ukoliko se vrati na to mesto kao što se priča, sada primati 20.000 veću platu nego kada je otišla sa te funkcije. Ona, međutim, nije želela ništa o tome da kaže.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar