Čeka se odluka Ministarstva



Kad bi Pavloviću dozvolili gradnju, terase novih stanova ulazile bi mi takoreći u kuću – slikovit je Golubović



 



Dragan Golubović iz Beogradske ulice sa nestrpljenjem očekuje odluku Ministarstva građevinarstva i urbanizma povodom žalbe na rešenje gradskog Sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne odnose kojim se Kosti Pavloviću daje lokacijska dozvola za izgradnju stambenog objekta na placu koji se graniči sa njegovim. Golubović je uspeo da zaustavi izdavanje i građevinske dozvole, neophodne za početak izgradnje i veruje da je zakon na njegovoj strani. I Kosta Pavlović, pak, smatra da je on u pravu, ali nas upućuje na Stanka Dodića, suinvestitora planiranog objekta. Sudski veštak građevinske struke Goran Ristić u svom nalazu od 28. avgusta ove godine zaključuje da „postoje propusti u izdavanju građevinske dozvole  br. 353-148/2012-07 od 8. juna 2012. koji moraju biti otklonjeni u skladu sa važećim pravilnicima“. U ovom dokumentu piše i da lokacijsku dozvolu treba poništiti ili preinačiti „tako da se sagledaju interesi Dragana Golubovića kao zainteresovane strane“.

O čemu se ovde zapravo radi?

GRANICA

Gradski Sekretarijat, doneo je 8. juna rešenje o lokacijskoj dozvoli za izgradnju višeporodičnog stambenog objekta (sa ili bez poslovnog prostora) maksimalne spratnosti tri sprata plus potkrovlje na katastarskoj parceli 7438/2 površine 885 kvadratnih metara investitoru Kosti Pavloviću. Međutim, na kopiji plana izdatog 21. maja ove godine, koja je priložena uz zahtev za dozvolu nisu ucrtane dve Golubovićeve porodične kuće koje se nalaze na susednoj parceli 7434, jedna stara 60 a druga 13 godina.

– Da su te kuće ucrtane, Pavlović ne bi mogao da dobije lokacijsku dozvolu. Sad, u katastarsko-topografskom planu, izdatom nekoliko meseci ranije, mojih kuća ima jer je tako odgovaralo investitoru zbog priključenja na elektro mrežu. Znači, kuće se javljaju i nestaju kad to nekome odgovara.  – objašnjava Golubović.

KRIVIČNA PRIJAVA
Goran Vučković, široj javnosti poznat kao poslovođa Europetrol benziske pumpe, 18. oktobra podneo je Višem tužilaštvu krivične prijave protiv nekoliko osoba, između ostalih Jovana Stošića, bivšeg načelnika Sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne poslove i Većije Kostić, šefice Odseka za urbanizam, povodom izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Kneza Miloša čiji je investitor firma „Branemark“. U prijavi između ostalog stoji da je načelnik Sekretarijata izmenio Detaljni urbanistički plan (DUP) kako bi sebi i investitoru pribavio korist, tako što nije presekao ulicu predviđenu ranijim DUP-om, već je na štetu većeg broja stanovnika izdao građevinsku dozvolu tako što je omogućio prolaz građevisnkih mašina i vozila kroz njihova dvorišta. Međutim, čini se da Vučković najteže optužuje Kostićevu kojoj u prijavi na teret stavlja kako je, navodno, tokom 2006. finansijski pomogao da njena ćerka otputuje na školsko takmičenje u Rusiju, a ova je za uzvrat, opet navodno, omogućila donošenje potrebnih akata za renoviranje izvesnog poslovnog prostora.

Prema njegovim rečima, objekat za koji je izdata lokacijska dozvola bio bi na samo dva i po metara od njegovih kuća koje se nalaze na međnoj liniji, iako zakon u takvim situacijama predviđa najmanju udaljenost od pet metara. Naime, Pravilnik o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju od jula 2011. u svom 62 članu doslovno kaže: „Međusobna udaljenost novih i okolnih objekata, osim objekata u nizu, je 5,0 metara tako što se obezbeđuje udaljenost novog objekat od granice susedne parcele“.

– Kad bi Pavloviću dozvolili gradnju, terase novih stanova ulazile bi mi takoreći u kuću – slikovit je Golubović.

Sve ovo konstatovao je i sudski veštak u svom nalazu:

„Sa istočne strane od parcele Koste Pavlovića nalaze se KP 7433 i 7434 KO Vranje 1 na kojima se nalaze postojeći objekti Dragana Golubovića, spratnosti P i P+1, izgrađeni na međnoj liniji. Na parceli 7433 (takođe u Golubovićevom vlasništvu) nalazi se objekat pod zaštitom države kao spomenik kulture – rodna kuća narodnog heroja Sime Pogačarevića“. U nalazu dalje piše da je pristup do Pavlovićeve parcele sa zapadne strane  koji vodi do Beogradske ulice iz sokaka širine 2,5 metara, što ne zadovoljava minimalnu širinu pristupne saobraćajnice za vatrogasna vozila od 3,5 metara, obzirom da se radi o višespratnom objektu. Konačno, veštak konstatuje da je udaljenost budućeg objekta od susednih parcela 2,5 metara, što je shodno propisima: „Međutim, prilikom izdavanja lokacijske dozvole na kopiji plana nisu ucrtani objekti na parceli 7434 na međnoj liniji (dve Golubovićeve kuće), pa za ove objekte, koji su postojeći, nisu dati uslovi o udaljenosti novoprojektovanog objekta od pet metara“.

Golubović za novonastalu situaciju okrivljuje nadležne za ovu delatnost u vranjskoj Gradskoj upravi, koji su i izdali lokacijsku dozvolu.

– Sumnjam da ovde postoje elemnti korupcije i planiram da podnesem krivične prijave protiv odgovornih – najavljuje Golubović.

Urbanista Radica Milić, koja je potpisala lokacijsku dozvolu u ime Sekretarijata nije želela da za Vranjske posebno komentariše ovaj slučaj:

– Golubovićeva žalba je kod drugostepenog organa, a to je Ministarstvo, i dok oni ne odluče ja ne mogu da govorim o ovom slučaju. U ovakvim situacijama neko je uvek nezadovoljan a onaj ko bude smatrao da je oštećen posle drugostepene odluke ima pravo na žalbu kod Upravnog suda – kaže Milićeva.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar